Megemlékezések, köri rendezvények és kiállításmegnyitó a MOA programjában

Megemlékezések, köri rendezvények és kiállításmegnyitó a MOA programjában

2022. 03. 08.
Megosztás


A Magyar Olimpiai Akadémia az elmúlt két hétben is több meghívásnak tett eleget, a Varjú-kör vendégei a Lőrincz testvérek, a Csanádi-köré a Klampár család fiútagjai voltak; a megemlékezéseken képviseltük az olimpiai családot – ennek az összefoglalója olvasható alább.

Február 21-én, hétfőn délelőtt Illovszky Rudolf születésének 100. évfordulója alkalmából megemlékezést tartott az MLSZ a Testnevelési Egyetemmel, a Vasassal és az olimpiai családdal együtt a legendás játékos és edző sírjánál, a Farkasréti temetőben. Rudi bácsi volt az 1972-ben, Münchenben ezüstérmes magyar olimpiai labdarúgó válogatott mestere is. A sírnál Gellei Imre, egykori Vasas-edző és szövetségi kapitány személyes hangvételű beszédben idézte fel Rudi bácsi pályafutását, emberi nagyságát. Az MLSZ koszorúját Berzi Sándor alelnök, Dunai Antal olimpiai bajnok labdarúgó és Gellei Imre helyezte el a síron. A család mellett a Testnevelési Egyetem képviseletében Genzwein Ferenc kancellár, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Olimpiai Akadémia képviseletében Győr Béla főtitkár emlékezett. Illovszky Rudolf egykori játékosai közül többek között Szentmihályi Antal, Komjáti András, Izsó Ignác, Tóth Bálint, Antal Péter is lerótta kegyeletét a megemlékezésen.

Február 22-én az Erzsébetligeti Színházban a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör vendége Lőrincz Tamás és Lőrincz Viktor volt. A teltházas rendezvényen az olimpiai bajnok és olimpiai ezüstérmes testvérpár bebizonyította, hogy nemcsak a birkózószőnyegen profik. A rendezvényről Riersch Tamás írásában bővebben olvashattak. Az eseményen részt vett Győr Béla MOA-főtitkár és a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör több tagja is.

Február 24-én a Csanádi Árpád Általános Iskola, Sportiskola és Középiskola étkezdéjében a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör vendége Klampár Tibor olimpiai 4. helyezett, világbajnok asztaliteniszező, fia és unokája volt a vendég. Budai Tibor, a kör elnökségi tagja, a Felügyelő Bizottság vezetője által vezetett beszélgetésen sok mindet megtudhattak a résztvevők a Klampár család életéről, asztalitenisz-pályafutásukról. A középpontban a legendás apuka volt, aki egyedi történeteivel mosolyt csalt a szépszámú résztvevő arcára. A kör rendezvényén részt vett Győr Béla is.

A hosszabb kényszerű szünet után újra személyes találkozóra gyűltek össze február 26-án, szombaton a sikátori Zsivótzky Gyula Olimpiai Kör tagjai és barátai, amelynek ezúttal a Kisbértől pár kilométerre található Ete község adott otthont. A rendezvény szervezője és vendéglátója ezúttal az egyesület alelnöke, dr. Udvardi Erzsébet és párja, Szilveszter volt, akik Szíves Ház néven többfunkciós közösségi teret hoztak létre a településen, ahol az elsők között fogadták az egyesület farsangi találkozójának résztvevőit, köztük dr. Bukta Zsuzsannát, a MOA elnökét és Győr Béla főtitkárt is. Az összejövetel hagyományos módon indult. Tájékoztatók hangzottak el a közelmúlt eseményeiről, az (újra)tervezett feladatokról. Különös apropót adott mindennek, hogy Kisbér városa a MOA 75. vándorgyűlésének fogadására készül, amelyre a javaslat szerint idén júliusban kerül sor a „Bakony kapujának” is nevezett városkában, ahol olimpiai bajnok kalapácsvetőnk gyermekkorát töltötte. A találkozó alkalmat adott arra is, hogy Győr Béla vezetésével megalakuljon a vándorgyűlést előkészítő bizottság, amelyben dr. Udvardi Erzsébet – a város korábbi polgármestere – mellett, Zsivoczkyné Komka Magdolna, Iványiné Kele Márta, a Kisbéri Wass Albert Művelődési Központ és Városi Könyvtár igazgatója, valamint dr. Printz János Károly, a MOA tanácsának tagja, a Zsivótzky-kör elnöke kapott helyett. A bizottság nemcsak létrejött, hanem rögtön hozzá is látott a munkájához, az első egyeztetésekbe bevonva a jelenlévőket is. A jubileumi esemény helyben máris komoly támogatást élvez. Az ötlet felmerülésétől kezdve erről biztosította a lelkes szervezőket Sinkovicz Zoltán, Kisbér polgármestere. Nagy elánnal csatlakozott a csapathoz (egyben az egyesülethez) Rohonczi László, aki majd’ két évtizedig volt Ete polgármestere, s személyében egy igazi polihisztort ismerhettek meg a találkozó résztvevői. Polgármester úr sokoldalú és rendkívül színes tevékenységéről a „falunézés” során győződhettek meg igazán a zsivóztkysok és a Szigetvártól Tiszavasváriig az ország különböző pontjairól érkezett vendégek. A községben két igazán figyelemre és tiszteletre méltó állandó kiállítás is megtekinthető, amely a település korábbi vezetője mai napig tartó gyűjtőszenvedélyének köszönhető. Az egyik „általános profillal” túl nő a hagyományos helytörténeti tematikán, a másik elsősorban a rádió, a televízió és általában a híradástechnika történetéből mutat be számos érdekességet. A legnagyobb érdeklődést azonban a polgármester által „saját kezűleg” készített működőképes autó váltotta ki, amely a múlt század első éveinek modelljét követi. A település látogatásából természetesen a helyi sportpálya sem maradt ki. Az első rácsodálkozás igazolta, hogy nem véletlenül jó az etei piros-feketék focija.

Február 28-án az Új Hidegkuti Nándor stadion VIP-termében sajtótájékoztatót és megbeszélést tartottak a Hidegkuti Emlékév alkalmából. Az esemény fő témája, amelyet Deutsch Tamás, az MTK elnöke, a MOB alelnöke jelentett be hivatalosan, az volt, hogy az MTK legendás labdarúgója, az olimpiai bajnok Hidegkuti Nándor születésének 100. évfordulóján emlékkiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Múzeumban 2022. március 3-án, amely 2022. április 17-ig látogatható. Az eseményen meghívottként részt vett Győr Béla is.

Március 3-án ünnepélyesen megnyitották a Kolonics, a sportlegenda című kiállítást Csepelen, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémiában. A megnyitón Csabai Edvin, az alapítvány kuratóriumának elnöke, Gyulay Zsolt MOB-elnök és Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémia alapítója is emlékezett a 2008-ban, tragikus hirtelenséggel elhunyt Kolonics Györgyre. Gyulay Zsolt kétszeres olimpiai bajnok kajakozó, a Magyar Olimpiai Bizottság első embere már rutinos versenyző volt, amikor Koló fiatalon, alig húszévesen a válogatott tagja lett. Két olimpián, 1992-ben és 1996-ban szerepeltek együtt. Gyulay Zsolt erre a sok, Kolóval közös élményre emlékezett. Az eseményen megjelent Koló édesanyja, egykori edzőjének, Ludasi Róbert családja, Győr Béla és a MOB több munkatársa is.

Március 4-én a 143 éve, 1879. március 3-án született Manno Miltiadesre, a görög származású kiváló labdarúgóra, a BTC játékosára, atlétára, úszóra, evezősre, gyorskorcsolyázóra, kerékpárosra, szobrászra, festő- és grafikusművészre, huszárköltőre, olimpiai ezüstérmesre, igazi polihisztorra emlékeztek a Fiumei úti Sírkertben, amire 2018 óta immár ötödik alkalommal került sor. Beszédet mondott dr. Diószegi György Antal művelődéskutató – Manno Miltiades emlékezete a sport és a művészet értékvilágában címmel. A síremléken koszorút helyezett el a Magyarországi Görögök Országos, Önkormányzata, a Magyar Labdarúgó Szövetség, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Olimpiai Akadémia, a Ferencvárosi TC, a Magyar Evezős Szövetség és a Nemzeti Örökség Intézete. A MOB és a MOA közös koszorúját Győr Béla MOA főtitkár helyezte el a síremléknél.

(MOA-MOB/GyB, PJK/fotó: Róth Tamás, JF, Kolonics Alapítvány, MGOÖ)