Megemlékezések, olimpikonok vendégségben, sportnap Ipolyságon

Megemlékezések, olimpikonok vendégségben, sportnap Ipolyságon

2022. 10. 06.
Megosztás



A Magyar Olimpiai Akadémia az elmúlt két hétben a már híradásainkban megjelent nagyobb rendezvények mellett is több meghívásnak tett eleget, ahol az alábbi hírcsokorban szereplő rendezvényeken képviselte az olimpiai családot.



2022. szeptember 24-én, szombaton, Aranyosapátiban a 15. Európai Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepségen az elhunyt katona olimpikonok kopjafáját koszorúzta meg Pusztai Imre, a Katonaolimpikonok Baráti Kör titkára, Gazdag József a Tiszavasvári Olimpiai Baráti Kör Egyesület elnöke, és a jelenlévő Magyar Kultúra Lovagjai.



2022. szeptember 28. és 30. között honvédelmi sportnapokat szerveztek a Hajdúböszörményi Bethlen Gábor Általános Iskolában. A programok között szerepelt játékos szellemi- és sportvetélkedő, előadás, sportbemutató, illetve szakmai kirándulás is. Szeptember 29-én, a pákozdi csata napján Parádiné Kenéz Tünde, a Debreceni Honvéd Sport és Diáksport Egyesület Békessy Béla Olimpiai Baráti Kör szakosztályvezetője a Hajdú-Bihar megyei katonaolimpikonokról tartott előadást az 5. osztályos tanulók részére. Az összetett prezentációból az érdeklődő diákok megismerhették a szakosztály életét, tovább a névadó Békessy Béla, olimpiai ezüstérmes vívó sportpályafutását. Szó esett arról is, hogyan búcsúztatták a tokiói olimpiára induló katonaolimpikonokat. Szakosztályvezető asszony előadásban kiemelte a katonai hivatás és az élsport kapcsolatát. A rendezvény a Honvédelmi Sportszövetség támogatásával valósult meg.



2022. szeptember 29-én csütörtökön Kulcsár Krisztián kétszeres olimpiai ezüstérmes, háromszoros világbajnok és kétszeres Európa-bajnok, Universiade-győztes vívó, a Magyar Olimpiai Bizottság korábbi elnöke volt a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör vendége a Csanádi Árpád Sportiskola, Általános iskola és Gimnázium ebédlőjében. A Kör a jövő évben tervezett Csanádi emlékév felvezetéseként ősszel sportvezetőket hív meg beszélgetésekre. Ennek első állomása volt Kulcsár Krisztián meghívása. A nagyon jó hangulatú eszmecserén Tóth Attila, a Kör elnökségi tagja és Budai Tibor a Kör FB-elnöke beszélgetett az olimpikon-sportvezetővel.

Szeptember 30-án, Komáromban, a Szőnyi Bozsik József Általános Iskola sportnapjának vendége volt Szabó Gabriella háromszoros olimpiai bajnok kajakozó és Szász-Kovács Emese vívó olimpiai bajnok. A két bajnoknő az iskola tornatermét teljesen megtöltő gyerekcsapatnak tartott élménybeszámolót. Az iskola tanulói a bajnokokat saját készítésű, az iskola aulájában elhelyezett, eredményeiket és legfontosabb sportpillanataikat bemutató tablóval köszöntötték.


2022. szeptember 30-án a Magyar Olimpiai Akadémia kis küldöttsége részt vett az immár 48. alkalommal megrendezett Ipoly Kupán. Révész Ferenc testnevelő tanár, az Ipolysági Gimnázium tanára, majd igazgató-helyettese, a Szokolyi Alajos Olimpiai Kör elnöke kezdeményezésére az 1972/73-as tanévben szervezték meg első alkalommal a nemzetközi sportnapot. A fél évszázad során többször változott a rendezvény megnevezése. 2010-ben vette fel a városhoz kötődő világhírű labdarúgó, Daučík Ferdinánd nevét. Az elmúlt évtizedek során az eseményen rendszeresen részt vesznek az ipolysági középiskolák fiataljai mellett az egyes tanintézmények testvériskoláinak képviselői is Magyar- és Csehországból. Immár sokadik éve a Szondy György Gimnázium, a szlovák gimnázium, valamint a Szokolyi Alajos Olimpiai Klub és Ipolyság városa közösen szervezi meg a tornát. Idén az eseményen jelen voltak a Magyar Olimpiai Akadémia vezetői, Győr Béla főtitkár és Martinek János alelnök, kétszeres olimpiai bajnok öttusázó, aki rövid köszöntőjében üdvözölte az ötven éve elindított kezdeményezést. A sport összeköti az embereket, a tanulás és a sport szépen megfér egymás mellett – emelte ki. A küldöttség tagja volt Veres Vince a MOB Hagyományőrző Bizottságának tagja is. A sportesemény részeként idén sem maradhatott el Daučík Ferdinánd emléktáblájának megkoszorúzása. A MOB és a MOA közös koszorúját Győr Béla, Martinek János és Veres Vince helyezte el az emléktáblánál.



Október elsején, szombaton kalapácsvető olimpiai bajnokunk, a Nemzet Sportolója, Zsivótzky Gyula halálának 15. évfordulója alkalmából, a Zsivótzky Gyula Olimpiai Kör Egyesület megemlékezést szervezett a bajnok sírjánál az óbudai temetőben. Dr. Printz János Károly, az egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, köztük Komka Magdolnát, az atléta olimpikon özvegyét, Zsivoczky Attilát, a bajnok olimpikon fiát és Zsivoczky-Farkas Györgyit, a bajnok atléta olimpikon menyét. A legendás sportolót Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára méltatta, aki elmondta, nem adatokkal szeretne emlékezni, amelyeket már ismernek, hanem mint sokat együtt dolgozó kollégára, személyes élményekkel. Legtöbbet a MOB Emlék- és Hagyományőrző Bizottságában működtek együtt, melynek a bajnok volt egy cikluson keresztül a vezetője. A megemlékezés koszorúzással zárult, ahol a főtitkár elhelyezte a MOB és a MOA közös koszorúját.

(MOA/GyB, PKT, PP; fotó: KA, RT, felvidek.hu, PP, BT)