Szent István Bazilika Aranycsapat 20240322

Megemlékezések, vetélkedők, olimpiai nevelési program...

2024. 04. 03.
Megosztás

Programokban sűrű időszakot tudhat maga mögött a Magyar Olimpiai Akadémia. Az eseményekből válogattunk – márciusi hírcsokor következik...

A Magyar Olimpiai Akadémia az elmúlt kéthavi legfontosabb feladata a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem által közösen meghirdetett Olimpiai Értékek Iskolai Program tanári továbbképzésének szervezése és zavartalan biztosítása volt. A továbbképzések ideiglenes zárását március 23-án ünnepélyes körülmények között a program szervezői megtették. A program igen sikeres volt a visszajelzések szerint. A továbbképzések lebonyolítása mellett sok értékes program zajlott az akadémia részvételével az ország több részén.

Március 9-én Kisbéren, a Zsivótzky Gyula Sportcsarnok aulájában megemlékezést tartott a Zsivótzky Gyula Olimpiai Kör Egyesület a Kisbéri Önkormányzattal karöltve az elhunyt Zsivótzkyné Komka Magdolna magasugró olimpikon, az egyesület alelnöke emlékére. Az egyesület nevében dr. Printz János MOA-tanácstag, az egyesület elnöke; Kisbér Önkormányzata nevében Sinkovicz Zoltán polgármester; az olimpiai család és a MOA nevében Győr Béla főtitkár emlékezett a szimpatikus bajnokról. A megemlékezés végén koszorúkat és virágokat helyeztek el a megemlékezők a magasugró olimpikon képénél. A megemlékezés után a Zsivótzky Gyula Olimpiai Kör Egyesület egyesületi találkozót rendezett Ete községben, dr. Udvardi Erzsébet, Kisbér volt polgármestere, az olimpiai kör alelnöke meghívására.

Március 13-án Mosonmagyaróváron, a 20., jubileumi városi sportgálát rendezték meg. Dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármesterének meghívására a gála egyik vendége dr. Iglódi Endre, a MOA elnöke volt, aki beszédében az emlékezés és a hagyományőrzés fontosságára hívta fel a figyelmet. A sportvezető több díjat adott át, köztük Stranigg Zsófiának, a Mosonmagyaróvári Kézilabda Club játékosának az év női csapatjátékosa címet.

Komka Magdolna temtés Óbuda 20240314

Március 14-én az Óbudai temetőben vettek végső búcsút Zsivótzky Gyuláné Komka Magdolna magasugró olimpikontól. Az olimpiai család és a Budapesti Honvéd nevében, a család kérésére Győr Béla MOA-főtitkár, a Budapesti Honvéd elnökségi tagja búcsúzott az akadémia rendezvényeinek állandó résztvevőjétől. A búcsúztatáson részt vett dr. Iglódi Endre és dr. Printz János vezetésével az egyesület több tagja, valamint az olimpiai család képviselői, önkéntesei.

Március 19-én Komáromban, a Szőnyi Bozsik József Általános Iskolában rendezték meg az I. Kovács László Olimpiatörténeti Vetélkedőt, az iskola tavaly elhunyt igazgatója emlékére. A meghívott hét csapatot, a zsűrit, valamint a névadó özvegyét, megjelent családját Thoma Ágnes, az iskola intézményvezetője köszöntötte. A vetélkedő zsűrijét Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára, Pallag György, a felvidéki Kárpátia Sport Polgári Társulás elnöke és Turi Zsolt pénzügyőr alezredes, komáromi helytörténész alkotta. A vetélkedő főszervezője, játékmestere az iskola testnevelő tanára, ifj. Galambos Tamás volt. A vetélkedő végén a csapatok számára díjakat a névadó özvegye, az intézményvezető és a zsűri tagjai adták át.

Komárom Bozsik vetélkedő 20230319

A XX. Kerületi Hajós Alfréd Általános Iskola március 22-én, pénteken délelőtt rendezte meg a hagyományos Fehér Miklós Labdarúgó Tornát az olimpiai iskolák alsó tagozatos csapatai részére. A díszvendég Kovács Kálmán válogatott labdarúgó volt. Az érmes csapatok részére az érmeket, valamint a különdíjasok díjait Győr Béla adta át a MOB és a MOA nevében az iskola intézményvezetőjének.

XVIII. Fehér Miklós Kupa végeredménye:
1. Gödöllői Hajós Alfréd Általános Iskola
2. Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium
3. Szőnyi Bozsik József Általános Iskola
4. XX. Kerületi Gyulai István Általános Iskola
5. VIII. Bene Ferenc Általános Iskola
XX. Kerületi Hajós Alfréd Általános Iskola
Csanádi Árpád Általános Iskola, Sportiskola és Középiskola
Ószőlői Papp Bertalan Általános Iskola

Különdíjak:
Legjobb kapus: Hevesi Balázs, Gyulai István Általános Iskola
Legjobb játékos: Véga-Szabó Kornél, Gödöllői Hajós Alfréd Általános Iskola
Gólkirály: Lábiscsák Noel, Gödöllői Hajós Alfréd Általános Iskola

Ugyancsak március 22-én, immár harmadik alkalommal emlékezett meg Kárpát-medence ifjúsága a legendás Aranycsapatról Budapesten, a Szent István Bazilika altemplomában. A szervezők, a Kárpátia Sport Polgári Társulás, az Aranycsapat Testület és a Budapesti Városvédő Egyesület Sporttörténeti Csoportja a legendás mérkőzések 70. évfordulóján tekint vissza a budapesti magyar–angol 7:1-es és az 1954-es berni vb-döntő mérkőzéseire, valamint Zakariás József, az Aranycsapat balfedezetének életútjára, 100. születésnapja alkalmából. A rendezvény háziasszonya, Mihacs Szilvia, a Kárpátia Sport Polgári Társulás tagja köszöntötte a vendégeket. Az eseményt megtisztelte jelenlétével dr. Iglódi Endre; Győr Béla; Takács Tibor, a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület elnöke; Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas színművész, a József Attila Színház igazgatója, aki gyönyörű verssel köszöntötte a résztvevőket; Zakariás Ágnes és Zakariás Tamás, a legendás labdarúgó Zakariás József gyermeke; Básthy Béla, Kőszeg polgármestere; Jakab János, a Budafoki MTE tiszteletbeli elnöke; Móré Imre, az MTK 1949-es ificsapatának tagja, labdarúgóedző; Turi Zsolt pénzügyőr alezredes, a Czibor-könyv társszerzője; Pandzarisz Sándor, az MTK Baráti Kör elnöke, valamint Solti Ferenc, a Pest megyei KDNP képviseletében. Dr. Lomniczi Zoltán mellett Győr Béla volt a megemlékezés másik fő megemlékezője. Dr. Iglódi Endre és Győr Béla virágot helyezett el a MOB és a MOA nevében az Aranycsapat tagjainak sírjánál.

OVEP TE 20240323

Március 23-án, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen az Olimpiai Értékek Iskolai Program 14., az egyelőre tervezett utolsó tanári továbbképzése került megrendezésre. Ebből az alkalomból Győr Béla és Szijj Lilla, MOA-tanácstag, a program menedzsere személyesen köszönte meg a továbbképzések előadóinak és segítőinek az egyetemről a nagyon eredményes, közös munkát. A jó hangulatú ünnepségen a hölgyeknek és a férfi segítőknek ajándékkal köszönte meg Győr Béla a kiváló munkájukat. Ezúton is nagy köszönet illeti a három mentortanárt: dr. Borosán Líviát, dr. Csányi Tamást és Palkó Orsolyát; a TE Továbbképző Intézet segítő munkatársait: Tóth Mártát, Lénárt Ágnest, Kiss Gergelyt és Bolyácz Róbertet; dr. Cserni Ákos rektorhelyettest és Szijj Lillát.

OVEP TE 20240323 2

Március 25-én Balassagyarmaton, a Dózsa György Általános Iskolában „Olimpia 2024” projektnyitó rendezvényt tartottak az iskola aulájában. A sportiskola igazgatója, az egykori élvonalbeli labdarúgókapus, Szabó Csaba köszöntötte a vendégeket és a tanulókat, majd Győr Béla megnyitotta az iskolai programot. Ezután Hegedűs Henrik újságíró, amatőr sporttörténész tartott a tanulóknak olimpiai érdekességekről előadást, ami nagy tetszést aratott. Az iskola a hagyományaihoz hűen idén is rengeteg programmal, megemlékezésekkel készül az olimpiára. A diákok a nyitónapon ókori görög öltözetben vonultak be az aulába az olimpiai lánggal és a zászlóval, majd a különböző sportágak képviselői követték őket. Az intézményvezető elmondta, az olimpiai projektre már egy hónapja készültek. A gyerekek tablót készítettek olyan híres olimpikonokról, mint Hajós Alfréd, Kozák Danuta, Hosszú Katinka vagy Szilágyi Áron. Totót, kvízt szerveztek olimpiatörténetből; Hegedűs Henrik pedig tartott előadást más alakalommal is számukra. Kihirdették az iskolai olimpiai kvíz végeredményét, amely után minden osztály és egyéni induló megkapta a megérdemelt jutalmát. Sportvetélkedőkkel folytatódott a program, amelyben a fiatalok több sportágban is összemérhetik tudásukat.

Március 26-án Gyenesdiáson, a vármegyei bajnokságban ezüstérmet szerző U19-es labdarúgó-együttest választották az év csapatának. Gál Lajos polgármester, Góth Imre alpolgármester, a Keszthelyi Csik Ferenc Olimpiai Baráti Kör elnöke és dr. Iglódi Endre ünnepi közgyűlésen köszöntötte a fiatalokat és adta át Fellner Gergő edzőnek a serleget, az önkormányzati oklevelet és a játékosoknak az elismerő dokumentumokat.

Gyenesdiás 20240326

Március 29-én Keszthelyen, Csik Ferenc halálának 79. évfordulója alkalmából koszorút helyezett el a hősi halált halt bajnok sírján dr. Iglódi Endre.

(MOB-MOA/GyB; fotó: KEMMA, VF, Kárpátia SPT, SzL, Gyenesdiás, IE)