Ho1

Megérkezett a hó a téli olimpiára

2022. 02. 13.
Megosztás

Az alpesi síző Kékesi Marci vasárnapi futamára megérkezett a hó a pekingi téli olimpiára. Sokaknak kétsége volt, hogy a 2022-es téli játékok szervezői látnak-e valódi "pelyhest". Épp félidőnél érkezett...

Vasárnap reggel nem csak a hegyekben lakók, hanem a Pekingben elszállásolt versenyzők, edzők, és valamennyi más résztvevő is fehér utakra ébredt. Az időjósok már a hét közepén beígérték a hóesést, ezúttal be is jött az előrejelzés.

Ez annál inkább is örömteli, mert a nemzetközi sajtóban olyan cikkek jelentek meg, amik aggodalmat fogalmaznak meg a játékok "havasságát" illetően. Újságírók arról is cikkeznek, hogy a klímaváltozás erősen befolyásol(hat)ja a téli játékok jövőjét. A téli csapadék nem csak a hangulathoz, hanem a sí- és snowboard-pályákhoz is hozzátartozik. A pekingi olimpián mindenesetre ez már nem lehet gond.

Ho3

Azt azonban ne gondoljuk, hogy a kínai szervezők ne tennének meg mindent a kellő hómennyiség, pontosabban az edző- és versenypályák ötkarikás minősége érdekében. Az ugyan látható volt az elmúlt időszakban - az olimpia előtti napokban már napos idő volt, ez péntek estig nem változott -, hogy jelentős hómenyiség nem volt a hegyekben sem; az eddigi versenyeket azonban gond nélkül lebonyolították a szervezők.

Kékesi Márton vasárnapi férfi óriás-műlesiklásfutama alkalmával a jencsingi Nemzeti Alpesisí Központban találkoztunk dr. Fürstner Józseffel, a Magyar Sí Szövetség elnökével.

Ho2

"Folyamatos, intenzív hóesésben zajlik a verseny, rosszak a látási viszonyok, igen hideg is van, mínusz tíz körül van, a rajtnál erős széllel. Nagyon jeges a pálya, sokan nem tudnak sikeresen célba érni. A szervezők azonban jól előkészítették, és folyamatosan gondozzák. Ne gondoljuk, hogy a versenyzők nem műhavon siklanak. Jó, ha van egy alapréteg műhó először a földön, ami a hidegben megmarad, és jó alapot ad a "rálocsolt" műhónak, de közben esik is rá a természetes hó. A versenypályák mentén mindenhol látni a hóágyúkat, ezekből nagy nyomással porlasztják ki a közeli tavakból, víztározókból érkező vizet, aminek valamivel fagyáspont fölött kell lennie. A vizet sűrített levegő segítségével szórják a pályára, ezt gépekkel elsimítják. A frissen eset havat is folyamatosan kezelni kell. Gondoljuk csak el, milyen különbség lenne a pályaminőség között az élmezőny és a középmezőny között, például a fordulóknál, ahol előbb utóbb kisebb buckák keletkeznének, ha nem lenne a pálya a friss havazás után rendbe hozva" - magyarázta a korábbi válogatott alpesi síző.

Hoi4


Az utakat nagy erőkkel takarítják, de még a széksorokat is a lelátón...

(Fotó: Magyarock/Vasvári Ferenc)