008

Megjelent a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjprogram 2023/24-es tanév tavaszi félévére vonatkozó felhívása

2024. 07. 12.
Megosztás

Megjelent a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjprogram 2023/24-es tanév tavaszi félévére vonatkozó felhívása. Az adatlapok postára adási határideje: 2024. augusztus 16.

Megváltozott a jelentkezés menete, a megújításban a Magyar Olimpiai Bizottság is tevékenyen részt vett. A korábbiaktól eltérő módon az Ösztöndíjprogramba kerülésre az olimpiai sportágak esetében az országos sportági szakszövetségek, a paralimpiai sportágak esetében a Magyar Paralimpiai Bizottság jelölhet sportolókat.

Az Ösztöndíjprogramban való részvétel időtartama változott, maximalizálva lett a támogatható félévek száma, ugyanakkor ösztönözve vannak az alapképzés után mesterképzést folytató eredményes sportolók. Az utánpótlás-korosztályban és az Egyetemi Világjátékokon elért eredmények is deklaráltan megjelennek az Ösztöndíjprogramban való részvételre jogosító eredmények között, továbbá tanulmányi félévenként 6 hónapra nőtt a támogatott hónapok száma.

A Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjprogram célja az országos sportági szakszövetségek, a parasportolók esetében a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöksége által javasolt, magyarországi felsőoktatási intézményekben aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező olimpiai/paralimpiai versenyrendszerben részt vevő sportágak olimpiai/paralimpiai szakágának olimpiai/paralimpiai versenyszámokban versenyző azon hallgatók támogatása, akik tanulmányaik ideje alatt felnőtt, vagy utánpótlás korosztályos válogatott sportolók.

Az adatlapok postára adási határideje: 2024. augusztus 16.

A felhívás, részletes tájékoztató, az adatlap, a dokumentumok a kormany.hu oldalról letölthetőek.

A korábbi támogatottak között volt több olimpiai bajnok és érmes, világ- vagy Európa-bajnok sportoló, köztük Gyurta Dániel, Cseh László, Jakabos Zsuszanna, Risztov Éva és Kapás Boglárka úszó, Lőrincz Tamás birkózó, Karakas Hedvig judós, Berki Krisztián tornász, Csipes Tamara, Dombi Rudolf és Szabó Gabriella kajakozó, továbbá Burján Csaba és Knoch Viktor rövidpályás gyorskorcsolyázó vagy éppen Földházi Zsófia öttusázó, Szatmári András és Szilágyi Áron vívó is.