20240304 024 MKKSZ KK EB sajtaj

„Megkezdődik a menetelés, megkezdődik az évad”

2024. 03. 06.
Megosztás

Így nyitotta meg a Stopper Úszóházon tartott szezon eleji sajtótájékoztatót Schmidt Gábor a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke.

„Többen kint vannak a külföldi edzőtáborokban, javában zajlik a felkészülés. A világkupán még kvótákért szurkolhatunk, de számunkra még fontosabb lehet ez az Európa-bajnokság” – jelentette ki a a 100 nap múlva kezdődő szegedi ECA Gyorsasági Para Kajak-Kenu és SUP Európa-bajnokságra utalva a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős helyettes államtitkára.

Az Eb június 12-én kezdődik a szegedi Maty-éren, ahol minden bizonnyal már a teljes olimpiai csapat is rajthoz fog állni. Szeged lesz az utolsó helyszín, ahol Európa legjobbjai megmérettethetnek, illetve felmérhetik, hogy ki milyen szinten van a párizsi ötkarikás játékok előtt.

A felnőtt Európa-bajnokság 22 év után tér vissza Szegedre, melynek sikeres lebonyolításához Magyarország Kormánya, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint az MKKSZ további támogatói is hozzájárulnak. Hétfőn hivatalosan elindult a jegyértékesítés is, a szeged2024.hu oldalon keresztül és az Eventim honlapján lehet hozzájutni a belépőkhöz.

Schmidt Gábor kiemelte: „Ez egy családbarát rendezvény lesz. A sikeres atlétikai világbajnokságból kiindulva a Magyar Kajak-Kenu Szövetség is csatlakozott a Sportoló Nemzet Programhoz, amelynek tagjai 30%-os kedvezménnyel tudják megvenni a jegyeket.”

20240304 006 MKKSZ KK EB sajtaj
MOB-Média/Szalmás Péter

Boros Gergely arról számolt be, hogy a válogatott versenyzők eredményes téli felkészülésen vannak túl. A szakmai igazgató kiemelte, hogy sérülésektől és betegségektől mentesen, mindenki a céljainak megfelelően tudta teljesíteni a betervezett edzésprogramot és a legtöbben már a melegvízi edzőtáborokban készülnek a szezonra.

„Tótka Sándor, Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István már január óta edz. Dél-Afrikából hazatértek, tegnap viszont már Sevillában szálltak vízre. Ők egy kicsit már előrébb járnak, mint a többiek” – emelte ki Boros Gergely, majd hozzátette, az említett helyszínek mellett Törökországban, Brazíliában és Portugáliában is vannak már, illetve lesznek még edzőtáborozó csapataink, néhányan azonban itthon készülnek a versenyszezonra.

„Mind a gyorsasági, mind a para szakágnak fontos lesz a szegedi Európa-bajnokság, mivel ez lesz az utolsó nemzetközi verseny, ahol megmérettetik magukat a kajak-kenusok az olimpia előtt. Az Eb után nyolchetes felkészülés következik Párizsra” – zárta beszédét Boros Gergely.

A már korábban kvótát szerző Korisánszky Dávid és Fekete Ádám kenus a Team Hungary videójában beszél az olimpiai felkészülésükről. A felvétel a MOB-Wizz Air közös sajtótájékoztatón készült a szövetség sajtóeseménye előtt néhány nappal.