"Megnéztem reggel, tényleg ott van-e az érem, vagy csak álom volt-e"

"Megnéztem reggel, tényleg ott van-e az érem, vagy csak álom volt-e"

2016. 08. 07.
Megosztás

"Reggel, amikor felébredtem, odanéztem az éjjeliszekrényre, tényleg ott van-e az érem, vagy csak álmodtam az egészet. Előtte egy nappal pedig úgy éreztem, eljött az a nap, amikor megmutathatom, miért dolgoztam évekig, és hogy tudok jól vívni egy olimpián" - nyilatkozta az olimpiai aranyérmes Szász Emese, akinek riói sikere erőt ad számára, hogy akár Tokióban is ott legyen.

"Egy sokkal magabiztosabb és tudatosabb Szász Emese vagyok, mint korábban, aki sokkal nagyobb önbizalommal jött ki erre az olimpiára és sokkal jobban hitt az elvégzett munkában, mint korábban. A pszichológus, a családom, a barátaim mind hozzásegítettek ehhez a sikerhez. Mindenki hitt bennem, és segítette a munkámat. De ilyen volt a kondiedzőm is - Preiszler Gábor, a szerk. - , aki olyan programot állított össze, amitől kicsattantam az erőtől és mégsem fáradtam el idő előtt, vagy a mesterem - Kulcsár Győző, a szerk. -, aki minden nap megpróbált halálra kínozni, de nem sikerült, mert tényleg minden egyes nap jobb voltam. Ez egy olyan időszak volt, hogy éreztem, ennek a sikernek most ki kell jönnie."

"Az Eb-n már éreztem, hogy jó úton járunk, és benne volt, hogy tudjuk a sikert tovább fényesíteni az olimpián. Mindenhez hozzáraktunk egy kicsi pluszt, és ennek lett meg az eredménye. Fejben, technikailag és fizikailag is. Egész jó kis végeredmény lett."

"Nagyon nehéz volt a kvalifikáció, és amíg nem lett meg a kvótám, addig nem is Rióban gondolkodtam. Ahogy meglett, onnatól kezdve építettük fel a felkészülést az olimpiára. Utána kezdtem el Rióban gondolkodni."

"Amikor 2006-ban vb-bronzérmes lettem, akkor is iszonyatosan jó formában voltam, akkor éreztem olyat, mint most. Tegnap, augusztus 6-a volt a másik olyan nap az életemben, amikor tényleg az történt a páston, amit én szerettem volna, és sikerült mindent 'vinnem', amit kitaláltam. Akkor nem gondoltam, hogy tíz év kell az olimpiai aranyig - meg kellett, hogy érjek, ezek szerint."

"Nem kizárt, hogy Tokióban is ott legyek. Rio előtt is terveztem, van még kedvem vívni.. Kicsit most pihenek, de szerintem visszatérek még a pástra!"

A teljes interjú a MOB Facebook-oldalán található.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)