„Megtisztelő és megható, hogy bekerültem a Hírességek Csarnokába”

„Megtisztelő és megható, hogy bekerültem a Hírességek Csarnokába”

2014. 11. 25.
Megosztás

Kamuti Jenő, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi tagja hatalmas megtiszteltetésnek tartja, hogy – Kovács Pállal együtt – beválasztották a lausanne-i Hírességek Csarnokába a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) hétvégi kongresszusán.


Kamuti Jenő, a magyar szövetség általános alelnöke, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke rendkívül büszke arra, hogy Gerevich Aladár, Bay Béla, Elek Ilona és Nagy Tímea után ő is bekerült magyarként ebbe az exkluzív társaságba.

„Nagyon megtisztelő és megható, hogy a FIE javaslata alapján engem is beszavaztak. Előzetesen nem volt róla tudomásom, meglepetésként ért Rómában” – mondta a sportdiplomata, aki 1968-ban Mexikóvárosban és 1972-ben Münchenben egyaránt ezüstérmes lett, ezzel ő a valaha volt legsikeresebb magyar férfi tőrvívó.

„Az indoklás szerint versenyzői múltamat, orvosi és sportdiplomáciai tevékenységemet ismerték el. Rendkívül jóleső érzés, hogy rám gondoltak, hogy ennyire megbecsülik a munkásságomat.”

A kongresszuson az 1995-ben elhunyt Kovács Pált is beszavazták a Hall of Fame-be; a döntés jogosságához kétség sem férhet: hatszor nyert olimpiát kardban, emellett kilencszer győzött világbajnokságon.

Kamuti Jenő a kongresszus kapcsán elmondta:

„Irigylem az olaszokat! Csodálatos Róma, csodálatos az ország, csodálatos történelmük van – nem a véletlen műve, hogy kiváló vívókongresszust rendeztek a hétvégén. Százhárom ország képviselői jelentek meg, és fontos döntések születtek.”

A sportvezető beszámolt róla, hogy bár az olimpián sem női tőrben, sem férfi kardban nem lesz csapatverseny, ezt 2016-ban világbajnoksággal igyekeznek kárpótolni – méghozzá a játékok színhelyén, Rio de Janeiróban.

Eldőlt továbbá, hogy a 2017-es vb-nek Lipcse ad otthont, míg Bourges-ban 2015-ben korosztályos és junior, illetve veterán világversenyt tartanak.

Kamuti Jenő hozzátette, a vívásban tervezett szabálymódosításokról az olimpia közelsége miatt nem esett szó, Mario Pescante, a NOB korábbi alelnöke ugyanakkor elmondta, hogy a NOB két hét múlva esedékes közgyűlésén rendkívül komoly döntések várhatók. Az olasz sportdiplomata hangsúlyozta, kiemelten fontosnak tartja a vívás modernizálását, a sportágnak ugyanis résen kell lennie, nehogy áldozatául essen az olimpiai program esetleges módosításának 2020-ban.

Kamuti Jenő Aliser Uszmanovot, a FIE elnökét idézte, aki három pontban összegezte a szövetség céljait: 1. érthetőbb szabályokat kell alkotni, 2. látványosabbá kell tenni a versenyeket, 3. el kell érni, hogy a média nagyobb terjedelemben foglalkozzon a sportággal.

A FIE továbbá szerződést kötött a Euronewszal, melyben a tv-társaság vállalja, hogy valamennyi vívó Grand Prix-versenyről valamint a sportág fontosabb eseményeiről beszámol.

A FIE arról is határozott, hogy végleges tagságot ad Dél-Szudánnak.


(MOB/Czövek Oszkár)