Megtörik-e a győri átok,  ismét célba ér a Fradi ?

Megtörik-e a győri átok, ismét célba ér a Fradi ?

2012. 05. 04.
Megosztás

A hétvégén két magyar női kézilabda csapat is rangos kupasorozat döntőjében szerepel. A Győr meg szeretné szerezni a BL trófeát, a Ferencváros pedig meg szeretné védeni KEK bajnoki címét.

Már hat európai kupadöntőt vesztett el a Győr női kézilabdacsapata, most jön a hetedik. A Buducnost elleni BL-döntő.
A montenegrói Buducsnoszt Podgorica elleni Bajnokok Ligája-döntőre készülő Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapata története során még egyetlen európai kupában sem tudott diadalmaskodni, ugyanakkor már hat finálét veszített el.

A magyar együttes ennek a szezonnak azzal a szándékkal vágott neki, hogy végre megnyeri a legrangosabb kontinentális sorozatot. Görbiczék a csoportkörben elsők lettek ugyan kvartettjükben, ám két vereség becsúszott, ezért novemberben a vezetőség menesztette Konkoly Csabát, és azzal a feltétellel tudta elkérni Karl Erik Böhn szövetségi kapitányt a magyar szövetségtől, hogy a norvég edző kizárólag erre az időszakra vállalja párhuzamosan a klubmunkát is.

Böhn élettársa, a világhírű beállós, Heidi Löke új lendületet adott a győri gárdának, amely a középdöntőben a címvédő Larvikot (a norvég kettős volt csapatát), valamint a tavaly finalista spanyol Itxako Navarrát és a dán Midtjyllandot megelőzve lett csoportgyőztes és elődöntős. A négy között a román Oltchim Valcea sem tudott megálljt parancsolni az ETO-nak, amely a visszavágót abban a Veszprém Arénában tartotta, ahol most is fogadja majd a Buducnost Podgoricát.

„Ez a két csapat jelenleg a világ legjobbja. Szinte törvényszerű, hogy a döntőben kell találkozniuk. Mindkét oldal egyértelmű célja, hogy BL-t nyerjen. A legerősebb összeállításban léphetünk pályára, és a saját közönségünk extra erőt adhat. Úgy érzem, hogy a Veszprém Arénában verhetetlenek vagyunk. Edzői karrierem legjobb csarnoka, amiben kézilabdát lehet játszani. Természetesen fontos, hogy milyen eredményt érünk el az első mérkőzésen, de biztos vagyok benne, hogy a két meccsen dől el a trófea sorsa” - mondta az MTI-nek Böhn.

A szombaton 17:15 órakor kezdődő döntőre minden jegy elkelt, így 5000 szurkoló és közel 500 vendég lesz jelen az arénában. A visszavágót május 13-án, 19 órakor rendezik a montenegrói fővárosban.
A Győr veszített el BL- (2009, Veszprémben), EHF Kupa- (1999, 2002, 2004, 2005), valamint KEK-döntőt (2006), utóbbit éppen a Podgoricával szemben.

A Buducnost most először játszik BL-döntőt, előtte kétszer nyert KEK-et (2006-ban és 2010-ban). Az alakulat - a légiósokkal kiegészülve - szinte megegyezik a montenegrói válogatottal. A csapatot erősíti az ex-győri Ana Djokic is, aki a szezon közben többször is együtt edzhet az ETO-val, lévén Győrben tanul.
A podgoricai csapat a csoportkörben egyszer kapott ki - a Midtjyllandtól tét nélküli összecsapáson -, a középdöntőt viszont százszázalékos mutatóval zárta a Valcea, a Krim Ljubljana és a Metz előtt. Az elődöntőben a címvédő Larvik otthonában 22-20-ra nyert, hazai környezetben pedig elképesztő 23-13-as kiütést produkált.

„Az a meccs katasztrófa volt a Larviknak. A 13 kapott gól természetesen szenzációs, de ennek ellenére nem tartok a Buducnost védelmétől. Remélem, támadásban tudunk olyat nyújtani, főleg a sebességünk révén, hogy a montenegróiak ne tudják még egyszer megismételni ezt a produkciót” - jegyezte meg Böhn.

A Ferencváros a KEK trófea megvédésére készül

Viborgban egészen biztosan nem felejtették el azt a KEK-nyolcaddöntőt, amiből a Ferencváros végül Zácsik Szandra időntúli hétméteresével így idegenben dobott több góllal jutott tovább. Igaz, akkor a dán bajnok finoman fogalmazva sem volt csúcsformában: 2010-ben hiába nyerte meg tizenharmadszor is a dán bajniokságot, kiesett a BL-csoportkörben, majd jött a Fradi elleni búcsú, az idén végén pedig lemaradt a bajnoki döntőről is- ez Jakob Vestergaard állásába is került. Idén szabadkártyával ismét indulhatott a BL-ben a zöld sereg, de a Larvik és a Krim Ljubljana mögött (az emlékezetes, botrányos szlovéniai mérkőzésnek köszönhetően is) újra csak a kiesés maradt.

A KEK-ben viszont megy a szekér a dánoknak: a Sävehof és a Debrecen ellen vereség nélkül jutott tovább, míg a Lipcsén 30-29-es idegenbeli verség után egy hazai 33-27-es sikerrel lépett át a döntőbe. A bajnokságban a Viborg megnyerte az alapszakaszt, a rájátszásban viszont csak második lett a Midtjylland mögött, azonban így is elődöntőt játszhat. A Viborg tehát kezd kilábalni abból a sokkból, amit a zsinórban megnyert két BL-serleg utáni visszaesés okozott, ennek egyik letéteményese Martin Albertsen edző, és a tavalyi Fradi elleni KEK-meccsek idején (sérülten) szerződtetett svéd Isabell Gullden, aki valósággal ontja magából a gólokat idén. Az alapcsapat, a legnagyobb sztárok sora nem változott az évek során, továbbra is a Pedersen, Jurack, Varzaru, Mikkelsen, Skov, Althaus, Frafjord tengely határozza meg a dánok játékát. Amint látni, ez felér egy kisebb világválogatottal, amihez a tunéziai Chebbah, Aagaard vagy Fisker is hozzáteszi a magáét, így lett mára ismét nemzetközileg is hatékony a Viborg. Kérdés, mit tud kezdeni majd a dabasi csarnok színültig telt lelátói előtt?

Női KEK, döntő:
1. mérkőzés, 2012. május 6.:
18:30 FTC-RAIL CARGO HUNGARIA-VIBORG
Dabas

2. mérkőzés, 2012. május 13.:
16:30 VIBORG-FTC-RAIL CARGO HUNGARIA
Viborg

A Viborg kerete:
Kapusok: Louise Bager Due, Christina Nimand Pedersen
Mezőnyjátékosok: Rikke Skov, Emily Baunsgaard Andersen, Grit Jurack, Isabelle Gullden, Mouna Chebbah, Johanna Ahlm, Pernille Holst Larsen, Caroline Müller, Julie Aagaard, Maria Fisker, Cristina Varzaru, Camilla Hornbach Mikkelsen, Marit Malm Frafjord, Anja Althaus.

(Forrás: NSO, kezi.hu)