Megvan az első junior arany!

Megvan az első junior arany!

2013. 03. 07.
Megosztás

Egész nap remek versenyzéssel, minden riválist magabiztosan legyőzve, teljesen megérdemelten lett junior Európa-bajnok a Kelecsényi Léna, László Luca, Márton Anna, Várhelyi Kata összeállítású magyar női kardcsapat a budapesti Európa-bajnokságon. A férfi párbajtőrözők ötödikek, a férfi tőrözők hatodikak lettek.

Az egyéni versenyek alapján a női kardozóktól várhattuk a legjobb szereplést a junior és kadet Európa-bajnokság utolsó előtti versenynapján az Angyalföldi Sportközpontban. Elvégre Márton Anna második, Várhelyi Kata harmadik lett, ráadásul tavaly és tavalyelőtt is érmet (bronzot, illetve ezüstöt) nyert a csapat az Eb-n.

A lányok pedig valóra is váltották a reményeket, magabiztos, higgadt, helyenként kifejezetten színvonalas vívással jutottak el a döntőig. Jellemző, hogy a lengyelek elleni negyed-, valamint a legnagyobb riválisnak tartott oroszok elleni elődöntőben valamennyien plusszal zártak. A már említett két hölgy mellett László Luca is sokat tett hozzá a csapathoz, így a fináléig nem nagyon hagyták idegeskedni a lányok a mestereket, Gárdos Gábort, Fehért Gábort, Gergácz Lászlót, Varga Józsefet és Gulácsi Ferencet.

A franciák elleni döntőben azért már lehetett izgulni, a legbelül állók idegeskedtek is talán, de higgadt értékelőként leírhatjuk: az egész naphoz méltó és illő remek vívással, meggyőző különbséggel győzött a válogatott. Igazából három kulcs momentuma akadt a döntőnek. Az első, amikor Várhelyi Kata szoros, 25:24-es állásnál 5:2-re verte az Európa-bajnok Boudiafot. A második, amikor László Luca 30:26-nál 5:0-ra kiütötte Cheryt és több mint megnyugtatóra hízott a különbség. A harmadik Márton Anna. Aki egész nap, és a döntőben is kimagaslóan vívott.

Ebben a korosztályban 12 év után nyert újra aranyérmet a női kardválogatott, a kadet és junior Eb-n pedig ötödik alkalommal csendülhetett fel a magyar Himnusz. Ahhoz képest, hogy összesen ennyi éremben gondokoztunk, nem is rossz. Enyhén szólva.



Ők mondták:

Márton Anna: „Amikor Luca kiosztott egy kukkert, akkor már tudtam, hogy vége. Sőt, egész nap éreztük, hogy meglesz az arany. Kata utolsó éves junior, meg kellett már végre erőltetnünk magunkat, hogy összejöjjön az az arany.”

Várhelyi Kata: „Tényleg éreztük, hogy nyerünk. Igaz, éreztük már máskor is, aztán valamiért sose jött eddig össze. Tulajdonképpen simább volt, mint gondoltuk. Hullámzóan vívtam, de annak örülök, hogy amikor kellett, akkor én is oda tudtam tenni magam.”

Kelecsényi Léna: „Nagyon büszke vagyok arra, hogy kadetként egy ilyen csodálatos, Európa-bajnok csapat tagja lehettem. És rettentően örülök az aranyéremnek, még akkor is, ha egyetlen tust sem adtam. Igaz, nem is kaptam.”

László Luca: „Mi vagyunk a legjobbak! Az az öt-null nagyon kellett a nap végén… Igazából simán jutottunk el a döntőig, oda azért belecsempésztünk egy kis izgalmat.”

Gárdos Gábor, a fegyvernem vezető edzője: „Esélyeshez méltó győzelmet arattunk. Márton Anna végig hűzóember volt, Várhelyi Kata és László Luca pedig a legjobb pillanatokban tudott értékeset hozzátenni a mérkőzésekhez. Két éve, Oroszországban ugyanezek a lányok, ugyanígy döntőt vívtak, és ugyanez a zsűri vezette. Akkor nem sikerült. Most a bíróra is próbáltunk figyelni, okos taktikával vívtak a lányok. A hangulat, a közönség nagyszerű volt. a szövetségnek pedig szeretném megköszönni, hogy megteremtette a feltételeit ennek az eredménynek.”

A férfiak teljesítményére a „jól helytálltak” közhely tökéletesen illik. Talán férfi tőrben volt nagyobb esély az éremre, elvégre a negyeddöntőben Nagy-Britannia volt az ellenfél. Németh András bravúros beugrása után volt is esély, mivel 2 tus előnnyel állt fel az utolsó asszóra a kadett korú Dósa Dani, de a befejezés nem sikerült. Végül hatodik helyen végzett a csapat.

Férfi párbajtőrözőink a közepes egyéni teljesítménynek köszönhetően már a negyeddöntőben összekerültek a favorit olaszokkal. Hét asszón keresztül remekül tartották magukat Bertáék, döntetlennél indult a hajrá. Ekkor viszont a junior egyéni verseny arany-, illetve ezüstérmese jobbnak bizonyult Bányainál és Kissnél. A folytatásban két győzelem következett, ami összességében ötödik helyezést ért.

Junior férfi párbajtőrcsapat 22 induló.
Nyolcaddöntő: Magyarország-Észtország 45:30 (Bányai +7, Kiss +5, Berta +3).
Negyeddöntő: Magyarország-Olaszország 35:45 (Berta +2, Kiss -2, Bányai -8).
Az 5-8. helyért:Magyarország-Portugália 45:40 (Kiss +5, Garzó +2, Berta 0, Bányai -2).
Az 5. helyért: Magyarország-Ukrajna 45:40 (Berta +7, Kiss +4, Garzó -6).
Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Oroszország, 3. Németország, …5. Magyarország (Bányai Zsombor, Berta Dániel, Garzó Zsombor, Kiss Gergő)

Junior férfi tőrcsapat 15 induló.
Nyolcaddöntő: Magyarország-Szlovákia 45:32 (Mátyás +8, Németh G. +5, Dósa 0, Németh A. 0).
Negyeddöntő: Magyarország-Nagy-Britannia 43:45 (Németh A. +10, Mátyás +1, Németh G. -6, Dósa -7).
Az 5-8. helyért: Magyarország-Dánia 45:33 (Dósa +8, Németh A. +6, Németh G. -2).
Az 5. helyért: Magyaroszág-Franciaország 44:45 (Németh G. +1, Németh A. -1, Dósa -1).
Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Oroszország, 3. Nagy-Britannia, …6. Magyarország (Dósa Dániel, Mátyás Bálint, Németh András, Németh Gábor).

Junior női kardcsapat 11 induló.
Negyeddöntő: Magyarország-Lengyelország 45:29 (Márton +8, László +5, +Várhelyi +3).
Elődöntő: Magyarország-Oroszország 45:35 (Várhelyi +5, Márton +3. László +2).
Döntő: Magyarország-Franciaország 45:38 (Márton +10, Várhelyi -1, Várhelyi -2).
Végeredmény: 1. Magyarország (Kelecsényi Léna, László Luca, Márton Anna, Várhelyi Kata), 2. Franciaország, 3. Oroszország.



A junior Eb keddi döntőit végignézte Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök, kétszeres olimpiai bajnok, a NOB környezetvédelmi bizottságának elnöke. Neki is tetszett, amit látott.

Két izgalmas, 15:14-gyel véget érő döntőt nézett tegnap végig Schmitt Pál, vívósportunk ikonja. Átadta az aranyérmet a grúz kardozónak, Bazadzénak – sajnos, magyarnak ezúttal nem tehette -, majd értékelte, amit látott.

„Izgalmas, remek döntők voltak, ami bizonyítja, hogy rendben lesz a sportág jövője. De talán ennél is lényegesebb, hogy az esemény igazolja: Európának szüksége van a korosztályos kontinensbajnokságra. Csaknem 900 induló, a földrész szinte valamennyi nemzetéből érkezett Budapestre – és bizonyosan jó szájízzel távozik. Egy apró megjegyzés: a tíz napot túl sok időnek tartom, a fiatalok iskolába járnak, az edzők, vezetők, közreműködők közül is sokan munka mellett vannak itt, kicsivel rövidebbre kellene szabni a verseny hosszát. Ugyanakkor az Angyalföldi Sportközpont remek helyszín, éppen megfelelő méretű lelátóval, jó választásnak bizonyult.
A budapesti világbajnokság előtt különösen fontosnak tartom, hogy sportágunk megmutatta magát. Az új elnök, Csampa Zsolt talákozhatott a vívás vezérkarával, mindenkinek jók a benyomásai, remélem, augusztusban nagyszerű és eredményes, emlékezetes vébét rendezünk.”

(Forrás: hunfencing.hu)