Julio Maglione: A magyarok jó úton járnak

Megvonták a bizalmat, lemondott Kulcsár Krisztián

2021. 12. 30.
Megosztás


A Magyar Olimpiai Bizottság december 30-ai rendkívüli közgyűlésén megvonták a bizalmat Kulcsár Krisztiántól, az elnök 2022. január 31-vel lemond tisztségéről. A Larusz Étterem és Rendezvényközpontban az 51 MOB-tag közül 44 volt jelen.

Rendkívüli közgyűlést, azon bizalmi szavazást Kulcsár Krisztián kezdeményezett, miután többek között a szeptember elsején életbe lépett új alapszabályban meghatározott tagdelegálási politika miatt az elnökség és a tagság, valamint vezető sportszervezetek részéről is többen bírálták.

A közgyűlés elfogadta dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnökének javaslatát, így levették az elnöki beszámolót a napirendi pontok közül és nem voltak hozzászólások sem.

A titkos szavazásnál Baráth Etele (a Magyar Kajak-Kenu Szövetség közgyűlésének elnöke, tiszteletbeli MOB-tag) volt a levezető elnök, háromtagú mandátumvizsgáló és szavazatszámláló bizottság alakult Schmidt Gábor (a kajak-kenusok elnöke), illetve Gyulai Miklós (atlétaelnök) vezetésével; a tagok egyesével, szólítás után mentek az szavazófülkébe. A szavazólapokra az a kérdés került: „Egyetért-e ön azzal, hogy Kulcsár Krisztián folytassa MOB-elnöki munkáját?”. A jelenlévő 44 MOB-tag közül 24-en voksoltak arra, hogy az elnök ne folytassa a munkát, azaz legyen új vezető az ötkarikás szervezet élén, 18-an szavaztak arra, hogy maradjon, egy szavazat pedig érvénytelen volt; maga az érintett pedig nem szavazhatott.

Kulcsár Krisztián közölte, hogy január 31-ével távozik hivatalából, Pekingbe nem utazik, és ha az új elnököt február 1-jéig megválasztják, ő lehet ott a február 4-én kezdődő téli olimpiai játékokon.

Kulcsár Krisztián az alábbi gondolatokat osztotta meg a közgyűlés elején.
„Tisztelt Államtitkár Asszony, Elnök úr! Tisztelt Tagság és tiszteletbeli Tagjaink! Kedves Vendégeink! Kedves Barátaim!
Nagyon köszönöm, hogy elfogadtátok a meghívást és időt tudtatok szakítani erre a rendkívüli időpontra összehívott közgyűlésre.
Higgyétek el – nagyon sajnálom, hogy egy hónappal a Pekingbe való kiutazás előtt –, az ünnepek nem tisztán családról, barátságról, kedvességről, szeretetről és olimpia-várásról szólnak.
Elnézéseteket kérem, hogy a mondandóm javarészt olvasni fogom, de nem egyszerű elmondanom ezeket a dolgokat és jobbnak éreztem, ha előre összeírom magamnak a gondolataimat.
Alig egy hónappal vagyunk azután, hogy legutóbb találkoztunk.
Sokan tanúi vagytok a 2017 óta lezajlott közgyűléseknek.
Érzékelitek a hangulatot – átélitek a vezetési stílusomat a hangvételtől – a bevonásotokon keresztül mindenhogy, és mégis azzal kerültök most szembe, hogy az elnökségi ülésekre kezelhetetlenné változom.
Szerettem volna most azt mondani nektek, hogy a mai naptól kezdve a lezajlott elnökségi üléseink hangfelvételei elérhetőek a honlapunkon, hogy aki akar maga is megbizonyosodhasson erről, vagy az ellenkezőjéről.
Sajnos a jogászaink véleménye egyöntetű, ezek jogilag nem közzé tehető anyagok, így marad az én szavam, és hitelességem a vádak ellen.
Amikor az ember ellen igaztalan kampány zajlik, nagyon nehéz megállni, hogy ne szólaljon meg.
Én úgy gondolom, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság ügye jóval fontosabb annál, mintsem bekapcsolódni a sárdobálásba, és végeredményben lejáratni a szervezetet.
Azt hiszem, hogy részben így is kudarcot vallottam, mert másról sem szólnak a hírek -- a tokiói sikerek és a pekingi várakozások helyett, mint az én elnöki működésemről.
A hallgatásom nem volt képes elcsendesíteni az indulatokat.
Másban is kudarcot vallottam, tudom, hogy hibáztam, különben nem lennénk most itt.
Az önvizsgálatom még tart.
Nagyon szeretnék minél hamarabb a végére érni, hogy magamnak is választ tudjak adni az első kérdésre, amely bennetek is felmerült az ügy kapcsán: „Mit tettem, amivel azt az eljárásmódot kiérdemeltem, hogy az elnökség, amellyel minden döntést együtt hoztunk meg szinte kivétel nélkül egyhangúlag, a tiszteletdíjamtól az alapszabály közgyűlés elé terjesztéséig, így ellenem fordul és egyszemélyes bűnbakká tesz?”.
Választ szeretnék arra kapni, hogy milyen rosszhiszemű cselekedet róható fel nekem, amelyben egyedül eljárva, nem a Magyar Olimpiai Bizottság érdekeit szolgáltam?
Megválasztásomkor azt ígértem, hogy az ajtóm mindig nyitva fog állni – és eszerint is működtem mindvégig.
Örömteli, hogy sokan éltetek ezzel, de rendkívül sajnálom, hogy épp ebben az ügyben -- senki sem lépett be rajta.
A bizalmatlanság első jelekor egyértelmű volt számomra, hogy elétek jövök, és a tagság véleményét kérem ki, mert a tagság választott meg, és a jelen vitában sokat citált alapszabályt is a tagság fogadta el.
Vannak, akik szerették volna a lemondást kikényszeríteni belőlem, de tőletek várom az ítéletet, mert a lemondás egyesek szemében a vádak beismerését jelentette volna.
Ha bizalommal vagytok felém, akkor még több párbeszédet tudok ajánlani, hogy úgy tudjuk folytatni a munkát az elnökséggel és veletek egyaránt, hogy a véleménykülönbségek békésen, barátságos és jószándékú eszmecsere útján kerüljenek rendezésre, ahogy egyébként eddig is.
Ha nem élvezem tovább a bizalmatokat, emelt fővel fogok távozni, és biztosak lehettek benne, hogy igyekszem a jóérzést és a barátságosságot megőrizni.
Mielőtt elkezdjük a munkát, engedjetek meg egy személyes villámtörténetet.
Néhány évvel ezelőtt említettem Török Ferinek – aki a nevelőapám, Móna Pista talán legjobb barátja volt –, hogyha István megérte volna, biztosan lebeszélt volna engem arról, hogy pályázzak a MOB elnöki székére. Erre Feri azt válaszolta: „Lehet, de én akkor rábeszéltem volna őt.”
Szeretném, ha tudnátok, hogyha néhány dolgot másképp is csinálnék, nincs bennem megbánás, hiszen egy végtelenül szerethető ügy ez a miénk.
Végezetül köszönöm nektek a jelenlétet, a támogatást, a korábbi és főként az elmúlt napok számtalan pozitív visszajelzését, és természetesen a negatívakat is, hiszen ezek is azt célozzák, hogy jobbá legyek.”

Kulcsár Krisztián 2017. május 2-án lett a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, majd tisztségében 2020. június 20-án megerősítették.

A közgyűlés utáni sajtótájékoztatón az új elnök megválasztási folyamatával kapcsolatban az MTI érdeklődésére Vékássy Bálint főtitkár azt mondta, hogy a folytatással kapcsolatban többféle forgatókönyv létezik. Az alapszabály szerint február 15-ig kellene összehívni az elnökválasztó közgyűlést, de a szervezetnek az az érdeke, hogy a pekingi olimpia miatt már február elejére kiírja. A döntés az elnökség kezében van, amely legközelebb január 12-én fog ülésezni.

(MOB/VF; fotó: MOB/Szalmás Péter)