Mesteredzői címeket is adományoztak a TF évzáróján

Mesteredzői címeket is adományoztak a TF évzáróján

2013. 07. 15.
Megosztás

A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán végzettek avatása alkalmából tartott nyilvános ünnepi tanácsülésen adták át hétvégén a 2013-as Mesteredzői címeket. A TF, Dr. Bácsalmási Péter Atlétikai Csarnokában tartott ünnepségen öt szakember vette át a megtisztelő kitüntetést.

Az eseményen az angol nyelvű képzések, az alap- és mesterképzési, a hagyományos egyetemi és főiskolai, valamint a felsőfokú szakirányú továbbképzési szakok végzős hallgatói vették át okleveleiket. A teltházas rendezvényen részt vett többek mellett Fábián László, a MOB sportigazgatója és dr. Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár, valamint dr. Ormai László, a Magyar Edzők Társaságának tiszteletbeli elnöke, a Mesteredő Kollégium elnöke és Molnár Zoltán, a MET elnöke, továbbá a házigazdák részéről dr. Gál János egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem rektorhelyettese és Radák Zsolt, a TF dékánja is.

Diplomás olimpikonok

A TF hagyományos évzáróján a MOB Életút programjának köszönhetően három újabb olimpikon vehette át diplomáját. Braun Ákos korábbi világ- és Európa-bajnok valamint Biró Norbert érmes paralimpikon cselgáncs szakedzői diplomát vett át, a londoni olimpián a kajak négyes tagjaként ezüstérmet nyert Kulifai Tamás pedig rekreációs szakon végzett. Az MTK 24 éves versenyzője még folytatja tanulmányait, felvételt nyert a kajak szakedzői képzésre.

Mesteredzők 2013-ban

A Magyar Edzők Társasága, a Mesteredzői Kollégium 2013. május 16-i döntése alapján Mesteredzői címet adományozott a nemzetközi eredményekben megmutatkozó kiemelkedő sportedzői tevékenység elismeréseként öt sportszakembernek: Decsi Istvánnak (vívás), dr. Horkai Györgynek (vízilabda), dr. Kovács Lászlónak (ökölvívás), Kovács Sándor Pálnak (birkózás) és Virth Balázsnak (úszás).

Decsi István (vívás)

Decsi István 1963-ban kapcsolódott be a vívósportba, kardvívásban volt sikeres versenyző, kiemelkedő eredményeit edzőként érte el. 2008-ban alapította meg a Kertvárosi Vívó Sport Egyesületet. A KVSE 143 utánpótláskorú fiatal alapképzésével indult, a létszám 120-140 fő között állandósult. Versenyzői hazai és nemzetközi sikereket értek el. Fia, Decsi András számos nemzetközi versenyen szerepelt kiemelkedően. Másik fia, Decsi Tamás, 2008-ban 3. helyezést ért el az országos bajnokságon, 2009-ben csapatban és egyéniben is világbajnoki bronzérmet szerzett, és az Év vívója lett. Kocsis Zsolt junior Eb-én 3. helyezést, junior vb-én szintén 3. helyezést ért el csapatban.

A szakember külföldi tartózkodása miatt a díjat távollétében Polgár Pál, a Vívó Szövetség főtitkára vette át.

Dr. Horkai György (vízilabda)

Aktív versenyzőként kiemelkedően sikeres vízilabda játékos volt. 1992-93 között Konrád János mellett a válogatott csapat másodedzője volt, majd 1993 és 1996 között szövetségi kapitányként irányította a válogatottat. Új edzésmódszerek bevezetésével megalapozta a válogatott későbbi sikereit. Kapitánysága alatt világkupa-győztes, kétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes, 1993-ban világkupa ezüstérmes, 1994-ben világbajnoki ötödik helyezett lett a vízilabda válogatott. 2011-től a férfi junior válogatott szövetségi kapitányává választották. Játékosai ezüstérmet szereztek a korosztályos világbajnokságon, s ezzel elnyerték az év utánpótlás-csapata címet.

Dr. Kovács László (ökölvívás)

Versenyzői pályafutása során súlyosan megsérült, így egy ideig középiskolai tanárként dolgozott. Saját költségén létrehozta a Boksz-barátok Klubját, mely a mai napig sikeresen működő utánpótlás-nevelő szakosztály. Edzői tevékenysége során, irányításával és közreműködésével számos versenyzője ért el kiemelkedő nemzetközi szintű teljesítményt. A Magyar Ökölvívó Szakszövetség edzőtovábbképzéseinek fő szervezője, előadója. 2009 óta szövetségi kapitányi feladatot lát el. 2009-ben jelent meg az Ökölvívó ABC szakkönyve. Ez a könyv tartalmazza az alap-, közép- és felsőfokú edzőképzés kötelező szakirodalmát, tananyagát. 2013-ban az Ökölvívás Érdemrenddel tüntették ki.

Kovács Sándor Pál (birkózás)

A Testnevelési Főiskola sportszervezői, majd szakedzői szakán végzett, ez után a debreceni Tanítóképző Intézet népművelés-könyvtár szakát is elvégezte. Hét szakosztályt alapított Bács-Kiskun megyében, s kifejlesztette a „grundbirkózást”. Tanítványai közül 21 magyar bajnok, valamint olimpiai, világ- és Európa-bajnok került ki. 1983 óta iskolákban tanította a birkózást. Néhány évig óvodában is tanított játékos birkózás-előkészítést, ennek eredményeképpen az egykori óvodásokból sokan eredményes élsportolók lettek. 1997-ben írta a Grundbirkózás módszertani szabálykönyvet, később tankönyvet és sok szakcikket jelentetett meg. Edzői tevékenysége mellett költő és népművelő.

Virth Balázs (úszás)

1998-2001-ig Széchy Tamás mellett dolgozott edzőként. A 2001-től indult Jövő SC-ben Széles Sándorral együtt átlagosan 100 fő körüli utánpótláspótlás korosztállyal foglalkoztak. Virth Balázs irányításával Sztankovics Anna, Joó Sára, Kiss Nikoletta és Szilágyi Liliána szereztek bajnoki címet és dobogós helyezéseket az Ifjúsági Európa-bajnokságokon. Gyurta Dániel felkészítésében 13 éven keresztül vett részt, és az ő közreműködésével olimpiai ezüst és aranyérmet, valamint világbajnoki 1. helyet szerzett. Számos versenyzője ért kiemelkedő nemzetközi sikereket, bajnoki és dobogós helyezéseket az Ifjúsági Európa-bajnokságokon, felnőtt Eb-én és Rövidpályás vb-n. Tapasztalatairól értékes szakcikkeket, tanulmányokat jelentetett meg.

Az ünnepségen a diplomaosztás, eskütétel mellett a TF tanárait is elismerték, majd hivatalosan is bezárták a 2012/13-as tanévet.

(Fotók: Semmelweis Egyetem Marketing Igazgatóság)