vivo_edzes

Mexikói bronztól a vívókapitányi tisztig – 80 éves Kovács Tamás

2023. 03. 20.
Megosztás

Kardvívóként, edzőként és sportvezetőként is a csúcsra jutott. Világbajnok, olimpiai bronzérmes, majd mesteredző, szövetségi kapitány, a vívószövetség főtitkára, a MOB sportigazgatója. Kovács Tamás, a Vasas egykori vívója március 20-án tölti be 80. életévét.

A magyar olimpiai bajnoki címek számát tekintve 6 arannyal mindmáig holtversenyben második helyen álló Kovács Pál kardvívó második fia 1943. március 20-án született Budapesten. Fivére, a kétszeres világbajnok Attila 1939-ben látta meg a napvilágot. A kis Tamás számára adott volt az út a pást felé, ami egy teljes és eredményes pályaívet mutatott a versenyzéstől a sportirányításig. Adott volt az út, de mégis kitérővel kezdett. Eleinte a tenisz jobban csalogatta, tinédzser volt, amikor a salakot pástra váltotta. Jöttek az eredmények, ifiként már tagja a válogatottnak. 1958 és ’78 között a Vasas vívója.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Montreal - Csapatkép

Budapest, 1976. június 11. A XXI. nyári olimpiára készülő magyar férfi kardcsapat: Maróth Péter, Hammang Ferenc, Kovács Tamás, Gerevich Pál és Gedõvári Imre (b-j).

MTI/Petrovits László

1967-től, egy évtizeden keresztül a válogatott tagja, ez idő alatt három olimpián vesz részt sportolóként. A magyar férfi kardcsapattal a mexikói (Bakonyi Péter, Kalmár János, Kovács Tamás, Meszéna Miklós, Pézsa Tibor) és a müncheni olimpián (Bakonyi, Gerevich Pál, Kovács, Marót Péter, Pézsa) bronzérmes, Montréalban negyedik; egyéniben a müncheni 6. helye a legjobb. Az 1973-as világbajnokságon és az 1965-ös Universiadén aranyérmes, mellette 4 vb-ezüst- és 3 vb-bronzot is számlál.

A budai József Attila Gimnáziumban töltött évek után az orvosi pálya vonzotta ugyan, az egyetemi felvételi mégis a közgazdászok közé járt sikerrel, ’67-ben diplomázik, ’80-ban a TF-en vívószakedzőként végez.

Vívó verseny a Játékcsarnokban

Budapest, 1968. augusztus 22. A Játékcsarnokban rendezték meg a szocialista országok vívóversenyét. A képen: Nowara győz Kovács Tamás ellen a kardcsapatok versenyében.

MTI/Pálfai Gábor

Több évtizedes sportvezetői útja a nyolcvanas évek második felében kezdődik, előbb a Vasas vívóinak vezetője, később a szövetségben vállal munkát. ’81-től főtitkár, majd szövetségi kapitány, technikai igazgató, elnökségi tag, ismét főtitkár – és közben visszatér az alma máterbe, a piros-kékekhez is.

Kapitányként irányította a magyar női és férfi kardvívó-, majd a paralimpiai vívóválogatottat is. Több olimpián vezette sikerre a nemzeti kiválóságainkat. Szövetségi kapitányi ideje alatt a magyar vívók – Szöultól kezdve – 4 olimpiai aranyat, 2 ezüstöt és 4 bronzérmet nyertek; világbajnokságokon 15 arany-, 9 ezüst-, 16 bronzérem; Európa-bajnokságokon 14 arany-, 11 ezüst- és 15 bronzérem a mérlege.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Barcelona

Barcelona, 1992. augusztus 6. Kolczonay Ernő (b2), Totola Gábor (b3), Kulcsár Krisztián (b4), Hegedűs Ferenc (j2) és Kovács Iván (j1) párbajtőrözők Kovács Tamás (b1) szövetségi kapitány és Udvarhelyi Gábor (j3) edző társaságában állnak a Magyarország-Franciaország párbajtőrcsapat mérkőzésének elődöntője után a XXV. nyári olimpiai játékokon. A magyar csapat 9:3-ra győzött, a döntőben 2. helyezést ért el.

MTI/Németh Ferenc

A mesteredzői címet 1993-ban kapta meg. 2007-től – a mai napig is – a Magyar Edzők Társaságához tartozó Mesteredzői Kollégium tagja.

Nemzetközi versenybíróként a nyolcvanas évek közepéig számos világbajnokságon vezetőbíró, a pást mellett van Moszkvában és Los Angelesben is.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Barcelona - Felkészülés

Tata, 1992. július 1. Schmitt Pál (b1), a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Göncz Árpád (b2) köztársasági elnök, Kovács Tamás, a vívók szövetségi kapitánya beszélgetnek Stefanek Gertrúd (j1), Pusztai Ildikó (j2) és Jánosi Zsuzsa (j3) vívókkal a tatai edzőtáborban az olimpiai felkészüléskor.

MTI/Honéczy Barnabás

Egykori olimpikon múltja után három és fél évtized elteltével 2007-ben lépett újra a Magyar Olimpiai Bizottság kötelékébe. A nemzeti melegítőt, ha jelképesen is, de öltönyre cserélte, sportigazgatóként vezette az olimpiai csapatot a pekingi nyári és a vancouveri téli olimpia felé – a felkérés még Schmitt Pál elnökségéhez kapcsolódik.

A nyolcvanas évek elejétől tagja a Magyar Olimpiai Bizottságnak, egészen 2013-ig; ma – 2005-től – a szervezet tiszteletbeli tagja.

Peking2008 - A sportolók átestek a doppingvizsgálatokon

Budapest, 2008. július 29. Kovács Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sportigazgatója (b) és Kamuti Jenő, a MOB főtitkára (j) a Magyar Antidopping Csoport sajtótájékoztatóján a Magyar Sportok Házában.

MTI/Beliczay László

A Magyar Köztársaság elismerései mellett 2003-tól a Vasas örökös bajnoka, 2005-tól MOB érdemérmes; pályafutását a piros-kékek és a vívószövetség, majd az önkormányzati miniszter is aranygyűrűvel ismerte el.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Mexikóváros - Vívás

Budapest, 1968. augusztus 16. Kovács Tamás vívó, a mexikóvárosi olimpiára készülő magyar válogatott tagja.

MTI/Kovács Gyula

Isten éltesse Kovács Tamást!

(MOB-Média; fotó: MTI)