Mező nap Zuglóban

Mező nap Zuglóban

2012. 05. 20.
Megosztás

A hagyomány folytatódott, az Ond vezér parki általános iskolában ismét jó hangulatú, kedves ünnepségen adóztak a névadó, Mező Ferenc emlékének.


A tornatermet zsúfolásig megtöltő fehér inget, blúzt viselő, sárga nyakkendős diákok vastapssal köszöntötték az ismerős vendégeket, Mező Zsuzsannát, az egykori szellemi olimpiai aranyérmes, NOB tag leányát, a bajnokok képviseletében megjelent Köteles Erzsébetet, Gedó Györgyöt és Martinek Jánost, valamint Jakabházyné, Mező Máriát, az akadémia főtitkárát.

Litkai Ferencné igazgató asszony ünnepi beszédében hangoztatta, hogy az évente ismétlődő Mező nap az iskola kiemelkedő eseménye. Szeretnének bizonyságot szolgáltatni arról, hogy a diákokat igyekeznek a névadó példájának követésére nevelni, a tanulmányaikban való helytállásra és közben rendszeres sportolásra, egészséges életmódra ösztönözni. Mindehhez lehetőségeket is kínálnak, hiszen délutánonként, a hét minden napján kilenc különböző sportágban szerveznek foglalkozásokat. A Diák Olimpiák és a kerületi versenyek, vetélkedők állandó, sikeres résztvevői. De az is elhangzott a köszöntőben, hogy az iskola mintegy 700 tanulója közül különböző sportegyesületekben 160 Mező diákot igazolt versenyzőként tartanak nyilván. A jó eredményekről pedig a sportolók fája tanúskodik, amelyre a különböző versenyeken győztes és érmes helyezést elért tanulók színes szalagot köthetnek nevűkkel és eredményűkkel. A két fán máris számtalan színes szalag hirdeti a Mező tanulók sikereit.

Mint minden esztendőben ezúttal is meglepetéssel szolgáltak a diákok. Az olimpiai játékok történetét elevenítették fel az ókori játékoktól kezdve de a közelgő, harmadik londoni játékokról i megemlékeztek. A korhű sportruházatban megjelenő tanulóknál is nagyobb sikert arattak, őszinte elismerést váltottak ki az egyes eseményekre emlékező rövid, szakszerű legkisebb szóbotlás nélkül elmondott kommentárok. Még a névadó személye is felvillant, amint írógépén kopogtatja „Az olimpiai játékok története” című 1928-ban aranyéremmel értékelt művét.
Kitüntetések átadásával folytatódott az ünnepség. Ebben az évben is olyan pedagógusok, tanulók részesülhettek elismerésben, akik „Az iskola jó hírnevének megőrzése, az olimpiai eszme megismerése és terjesztése terén példamutató tevékenységet végeztek”

A Mező kitüntetés különböző fokozataiban részesültek:

DÍJ: Muzsay Andrea igazgató helyettes,

OKLEVÉL: Pomlényi Petra 7/d oszt.

EMLÉKÉREM:
Doktor Sándor 8/c oszt. Ménesi Sándor 8/e oszt. Korga Annamária 7/c oszt. Nguyen Zsófia 4/c oszt, és a Konyhai dolgozók közössége,

TISZTELETI JELVÉNY: Csada Lili Róza 4/c. oszt,. A szeretet gyűrűt pedig a testület titkos szavazással dr. Visegrádi Ferencnének ítélte.
A hangulatos, bensőséges ünnepség délelőtti műsora Mező Ferenc domborművének koszorúzásával fejeződött be, majd délután hangverseny jelentette a záróaktust.

Mező Zsuzsanna meghatottan búcsúzott: Csodálatos érzés számomra, hogy édesapám emlékét ilyen tisztelettel és figyelemmel ápolják.. Boldog vagyok, hogy példájának követésére, a teljes életre ösztönzik a jövő nemzedékét.

(fotók: Riersch Tamás)