Olimpiai értékek és tradíciók – terítéken a sporttudósok konferenciáján

Milák Kristóf olimpiai bajnok, férfi kardcsapatunk és Tóth Krisztián bronzérmes

2021. 07. 28.
Megosztás


Remek úszással Milák Kristóf újabb aranyérmet szerzett a tokiói olimpián szerdán, Tóth Krisztián judós és a férfi kardvívók a bronzéremig meneteltek. Már öt éremnél tartunk, a nemzetek közt 12. Magyarország. A vitorlázó Berecz Zsombor tartja második helyét. Ez történ szerdán az olimpián…

Úszás

Milák Kristóf szerezte Tokióban küldöttségünk második, összességében Magyarország 179., a magyar úszósport 29 olimpiai aranyérmét. A BHSE világbajnok és világcsúcstartó 21 éves klasszisa olimpiai csúccsal – 1:51.25 perccel, minden idők harmadik legjobb eredményével, amellyel megdöntötte a legendás Michael Phelps pekingi, 2008-as olimpiai csúcsát – nyert aranyérmet 200 méter pillangón, a szám másik magyar indulója, a Rióban bronzérmes Kenderesi Tamás ezúttal a negyedik helyen végzett, hét századdal (1:54.52) lemaradva a bronzéremről. Milák Kristóf csütörtökön - közép-európai idő szerint - 12.59-kor kezdi meg szereplését a 100 méter pillangó előfutamában. A szám elődöntőjére pénteken, a fináléra pedig szombaton kerül sor.

A címvédő és világcsúcstartó Hosszú Katinka a 7. helyen végzett 200 méter vegyesen. A háromszoros olimpiai bajnok magyar klasszis a hetedik idővel került a fináléba, ahol már a pillangón látszott, hogy nem tud beleszólni a dobogós helyezésekért zajló küzdelembe, ugyanis nyolcaddiként fordult az első ötven után és ezt követően is csak nőtt a hátránya az élmezőnnyel szemben; ideje: 2:12.38. A magyar úszósport egyik legkiemelkedőbb alakja csütörtökön - közép-európai idő szerint - este 20.09-kor kezdi meg szereplését a 200 méter hát előfutamában.Utolsó tokiói versenyszáma - amelyben Rióban csak hat század különbséggel lett második - elődöntőjére pénteken, a fináléra pedig szombaton kerül sor.

Kapás Boglárka döntős 200 méter pillangón. A világ- és Európa-bajnok 28 éves úszónő a szerdai elődöntőből a harmadik idővel (2:06.59) jutott a csütörtöki fináléba, amelyet - közép-európai idő szerint - csütörtökön 4.28-kor rendeznek.

Németh Nándor a 100 méter gyors szerdai elődöntőjéből bejutott a csütörtöki fináléba. amelyet – közép-európai idő szerint – csütörtökön 4.37-kor rendeznek. A 21 éves sprinter 47.81 másodperces idejével három századot faragott saját országos csúcsából, amivel hetedikként jutott tovább. Hatalmas bravúrt hajtott végre, ugyanis a klasszikus számban legutóbb éppen Tokióban, az 1964-es játékokon volt magyar döntős, akkor Dobay Gyula 7. lett.

Békési Eszter a 25. helyen végzett 200 méter mellen, így nem jutott tovább a tokiói olimpia úszóversenyén, a szerdai előfutamból. A 19 éves magyar versenyző 2:26.89 perces idővel futamában az ötödik helyen zárt.

Cseh László elődöntőbe jutott 200 méter vegyesúszásban, míg Kós Hubert ugyanebben a számban kiesett a tokiói olimpián. A 35 éves Cseh - aki 200 m vegyesen Pekingben ezüst-, Londonban bronzérmes volt - előfutamában 1:57.51 perccel a második helyen ért célba, és végül a tizedik idővel lépett tovább. Egyéni legjobbja 1:55.18 perc, még a 2009-es római világbajnokságról, idei legjobbja viszont 1:58.04 volt eddig, amivel negyedik lett májusban a budapesti Európa-bajnokságon. Kós Hubert 1:58.47-tel elmaradt egyéni legjobbjától, és futamában hetedik, összesítésben pedig huszadik lett. Kós 1:56.99 perccel junior világcsúcstartó, saját rekordját a hazai Eb-n javította meg.

Döntőbe jutott a 4x200 méteres magyar női gyorsváltó is. A Jakabos Zsuzsanna, Veres Laura, Verrasztó Evelyn, Késely Ajna összeállításban szereplő magyar kvartett 7:56.16 perces eredménnyel futamában negyedik lett, összesítésben pedig a nyolcadik idővel jutott a fináléba. Az első ember, Jakabos még az ötödik helyen váltott, Veres viszont negyedikre hozta fel a csapatot, Verrasztó és Késely pedig magabiztosan tartotta a pozíciót.

Vívás

A magyar férfi kardválogatott bronzérmet szerzett a fegyvernem szerdai csapatversenyében. Ebben a számban legutóbb 25 éve, Atlantában végeztek dobogós helyen a magyarok, akkor ezüstérmesek lettek. A Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Szatmári András, Gémesi Csanád összeállítású gárda az esti helyosztón 45-40-re nyert a németek ellen. Szilágyi Áron az egyéni arany után második érmét nyerte a japán fővárosban. A szerdai verseny negyeddöntőjében a magyarok az amerikaiak elleni könnyed sikerrel kezdtek, majd két tussal alulmaradtak az olaszokkal szemben, míg a németek előbb magabiztosan verték az oroszokat, majd kikaptak a világbajnoki címvédő és londoni ötkarikás bajnok dél-koreaiaktól. A bronzmeccsre a várakozásoknak megfelelően cseréltek a magyarok, Decsi Tamást Gémesi Csanád váltotta. Az aranyérem Dél-Koreáé, az ezüst az olaszoké lett.

Vízilabda

A magyar válogatott második csoportmeccsén elképesztő bravúrt végrehajtva 10-9-re legyőzte a kétszeres címvédő amerikai csapatot a tokiói olimpia női vízilabdatornájának szerdai játéknapján. Az amerikaiak ezt megelőzően legutóbb 2008. augusztus 21-én, a pekingi játékokok fináléjában, Hollandia csapatától kaptak ki (8-9) olimpián. Az orosz elleni döntetlennel kezdő magyarok pénteken közép-európai idő szerint 11.20 órakor a házigazda Japán legjobbjai ellen ugranak vízbe ismét. Női vízilabdatorna, B csoport, 2. játéknap, Tacumi Vízilabdaközpont: Magyarország-Egyesült Államok 10-9 (2-2, 3-3, 1-3, 4-1). A csoport állása: 1. Egyesült Államok 4 pont/3 mérkőzés, 2. Magyarország 3/2, 3. Orosz Olimpiai Csapat 3/2, 4. Kína 0/2 (24-30), 5. Japán 0/1 (4-25).

Judo

A judós Tóth Krisztián bronzérmet nyert a 90 kilogrammosok között szerdán. Az MTK versenyzője a harmadik helyért kiírt mérkőzésen az orosz Mihail Igolnyikovval szállt szembe, és a hosszabbítás negyedik percében kapott vazaarival nyert. A vb-bronzzal és három Eb-éremmel is rendelkező Tóth a menekültek csapatában induló Popole Misenga elleni sikert követően a japán Mukaj Sojcsirót verte, aztán aranyponttal vereséget szenvedett a német Eduard Trippeltől. A vigaszágon a holland Noel van't End ellen nyert, így harcolta ki a bronzmérkőzést. A 27 éves, Rio után második olimpiáján szereplő judoka a magyar judosport tizedik érmét – a hatodik bronzot – szerezte ötkarikás játékokon.

Vitorlázás, szörf

A Finndingiben szereplő Berecz Zsombor a második versenynap után is a második helyen áll összetettben. A világ- és Európa-bajnok magyar vitorlázó, aki kedden két második pozícióval zárt, a szerdai harmadik futamban kilencedikként, a következőben pedig negyedikként ért célba. A keddi két futamot megnyerő török Alican Kaynar megőrizte éllovas pozícióját, mert bár egy hatodik hely után csak 13. lett, utóbbi eredményét már kiejtheti. Így nyolc pontja van, akárcsak Berecznek, akinek jelenleg a kilencedik helye nem számít bele az összesítésbe. A szörfös Cholnoky Sára előbb a 24., majd a 19., aztán megint a 24. helyen futott be, így kilenc futam után összesítésben egyet előrelépve a 25 helyen áll.

Íjászat

Az íjász Balogh Mátyás az első fordulóban kikapott az olimpiai és világbajnok Kim Vu Dzsintől, így búcsúzott a tokiói olimpián. A pénteki rangsorolót 632 körös teljesítménnyel a 61. helyen zárta a 64 fős mezőnyben a 21 éves magyar bajnok. A tokiói olimpia egyetlen magyar íjásza előzetesen a 32 közé kerülést jelölte meg célként, de – korábbi nyilatkozata szerint – ahhoz a rangsorolóban kellett volna jobban szerepelnie, hogy verhető ellenfelet kapjon. Így viszont az első fordulóban a negyedik helyen kvalifikáló Kim ellen lépett lőállásba, aki a japán fővárosban csapatban aratott győzelmével immár kétszeres olimpiai bajnok. Eredmény, íjászat (Jumenosima Íjászpark), férfi 64-es tábla: Kim Vu Dzsin (dél-koreai)-Balogh Mátyás 6-0 (27-26, 27-25, 29-24).

Atlétika

Az atléták egy csoportja – köztök a súlylökő Márton Anita – szerda délután indult el Japánba.

A tokiói nyári olimpia magyar érmesei és pontszerzői:

Arany:
Szilágyi Áron (férfi kard egyéni)
Milák Kristóf (úszás, 200 m pillangó)

Ezüst:
Siklósi Gergely (férfi párbajtőr egyéni)

Bronz:
férfi kardcsapat (Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Szatmári András, Gémesi Csanád)
Tóth Krisztián (judo, 90 kg)

4. hely:
Verrasztó Dávid (úszás, 400 m vegyes)
Márton Anna (női kard egyéni)
Vas Kata Blanka (hegyikerékpár)
Kenderesi Tamás (úszás, 200 m pillangó)

5. hely:
Salim Omar (taekwondo, 58 kg)
Hosszú Katinka (úszás, 400 m vegyes)
Péni István (légpuska)
Pupp Réka (judo, 52 kg)
férfi 4x100 méteres gyorsváltó (Milák Kristóf, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd, Németh Nándor)

6. hely:
Mihályvári-Farkas Viktória (úszás, 400 m vegyes)

Az éremtábla itt található.

(MOB-összeállítás, MTI, fotó: MOB/Szalmás Péter, Molnár Ádám, MVSZ/Cserta Gábor)