Minden idők legjobb piros sapkása, avagy 75 éves Molnár Endre

Minden idők legjobb piros sapkása, avagy 75 éves Molnár Endre

2020. 07. 23.
Megosztás

Egyedüli kapusként került be minden idők tíz legjobb honi pólósa közé. A ’70-es években egy világ rettegte védéseit, de közvetetten még a 2008-as pekingi aranyhoz is hozzátette, amit tudott. Hetvenöt éves lett Molnár Endre, őt köszöntjük.

Molnár Endre – a sporttársaknak csak Bandi – 1945. július 23-án született az erdélyi Gyergyószentmiklóson. Édesanyja helyi, édesapja pedig Tolna megyéből került a környékre a hazát védve a II. világháború alatt, majd orosz fogságba esett, így a család csak a háború befejezése után pár évvel tudott újraegyesülni, immár Budapesten. Molnár Endre sok mindent kipróbált – focizott, birkózott, kézilabdázott – mire viszonylag későn, tizenöt évesen kikötött a vízilabdánál. Édesapja vitte le az Építők SC-be, ahol úszónak állt volna, ha a kiváló utánpótlásedző, Mászáros János meglátva őt, át nem irányítja a pólósokhoz, mondván nyúlánk gyerek, hosszú végtagokkal, ott jobb helye lesz. Így került az egyesület NB II-es felnőtt csapatába, minthogy ifi szekciójuk nem volt.

Olyannyira szerencsés volt a sportoló és a sportág egymásra találása, hogy ’62-ben már bekerült az ifi válogatottba is. Sőt, kis túlzással, de a ’64-es tokiói aranyban is „benne volt” picit a keze, hiszen az akkor 19 éves ifjút Laky Károly szövetségi kapitány megkérte, védjen az edzéseken a válogatottnak. Bár a játékokra nem utazott, ám az olimpia után már nem volt kérdés, hogy ott a helye a nemzeti tizenháromban; ahol az 1966-os utrechti Eb-n rögtön egy „csalódást keltő” 5. hellyel esett át a nemzetközi viadalok tűzkeresztségén. Ám innentől azért eléggé nemesfémekkel kikövezett út következett. A mexikóvárosi olimpiára már esélyesként utaztak a csapattal, de egy taktikai malőr miatt „csak” a bronzérmet sikerült elhozniuk. A következő olimpiászra Rajki Béla lett újra a kapitány, és meglepő módon egy jó másfél évre kihagyta hősünket a keretből. Egy hullámzó olimpiai ciklus végén, de szintén a legjobbak között emlegetve érkezett meg a gárda Münchenbe, ám végül a második hellyel kellett beérniük.

Rajki Béla lemondott helyére pedig a Gyarmati Dezső, Kárpáti György páros került, és kezdetét vette a magyar póló újabb sikerkorszaka. Az első ízben megrendezett vizes világbajnokságon, 1973-ban Belgrádban a hőn áhított aranyérem is megérkezett végre mind a csapat, mind Molnár Endre életébe, majd ezt követte a bécsi Európa-bajnokság első helye ’74-ben. Egy évvel később egy ezüstéremmel gazdagodott éremgyűjteménye a Caliban rendezett világbajnokságon, majd jött a 1976-os montreáli olimpia és vele a dobogó legfelső foka. A következő évek mérlege egy Eb-arany és egy vb-ezüst, a moszkvai olimpiáról pedig egy bronzéremmel térhetett haza. Molnár Endre két évvel később, 1982-ben vonult vissza az élsporttól.

Sportpályafutása végeztével sem szakadt el viszont a vízipólótól, csak „székhelyét” áttette a kispadra. Volt az utánpótlás-válogatott edzője, majd egykori klubjának, a Budapesti Spartacusnak, később pedig a BVSC-nek a vezetőedzője, utóbbihoz egykori kapitánya, Gyarmati Dezső hívta. 1987-től három éven át Kuvaitban próbálta átadni a magyar póló hagyományait a helyieknek, majd hazajőve a Tungsram SC vezetőedzőjeként dolgozott. Büszke arra, hogy mindegyik csapattal sikerült szép eredményeket elérnie. Ars poeticája trénerként az volt, hogy egy edző soha ne éreztesse a csapattal, hogy feljebbvaló, hanem próbáljon meg a játékosaihoz minél közelebb kerülni, hogy azt érezzék, ő is egy csapattag.

A Tungsram megszűnése után a civil életben folytatta a munkát, a vendéglátóiparban lett vállalkozó. Ám 2008-ban „visszatért” szeretett sportágához, mikor Gergely Istvánnak segített a pekingi olimpiára való felkészülésben. Évekig volt a Magyar Vízilabda Szövetség elnökségének a tagja.

Manapság pedig főállású nagypapa, kinek fél szeme mindig három, szintén vízilabdázó unokáját őrzi. Egykori csapattársaival is tartja a kapcsolatot, a ’70-es évek aranycsapatának másik hálóőrével, a Svájcban élő Cservenyák Tiborral hetente beszélnek egymással telefonon, nyaranta pedig Kenesén járnak össze. Rendszeres vendége a MOB rendezvényeinek, ahol utánozhatatlan humorával emeli az esemény fényét. De a jelenkor pólóját is naprakészen követi, a fiúkat a dobogóra várja Tokióban.

Kívánjuk, hogy a tipp bejöjjön, az Isten éltesse Molnár Endrét!

(MOB-összeállítás; Képek: MTI, MOB)