„Mindenkinek szüksége van egy álomra”

„Mindenkinek szüksége van egy álomra”

2015. 04. 07.
Megosztás

Hétfőn második alkalommal tartották meg a Nemzetközi Sportnap a Fejlődésért és a Békéért nevű rendezvénysorozatot.

Az ENSZ 2014-ben nevezte ki hivatalosan április 6-át a sportnap időpontjának. Az ünnepségsorozat arra hivatott, hogy a sport fontosságát, összetartó és békéltető erejét helyezze a figyelem középpontjába világszerte.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetői idén sem tétlenkedtek: Thomas Bach elnök és a végrehajtó bizottság tagjai szabadidős ruhára cserélték az öltönyt, és sporttal ünnepelték a fontos dátumot.

Thomas Bach 1976-ban, a montréali olimpián vívásban szerzett aranyérmet, így húsvéthétfőn a jövő potenciális vívóbajnokait látogatta meg a 2016-os játékok helyszínén, Rio de Janeiróban. A NOB elnöke egy hátrányos helyzetű fiatalok számára tartott edzésen vett részt, segítette a sportolókat.

A végrehajtó bizottság tagjai, egykori sikeres olimpikonok, Szergej Bubka, Anita DeFrantz és Naval el-Mutavakel megszakították elfoglaltságaikat Rio de Janeiróban – éppen helyi fiataloknak tartottak előadásokat a sportról – annak érdekében, hogy aktív közreműködői és részesei lehessenek a sportnap ünneplésének.

Anita DeFrantz, az 1976-os montréali játékok bronzérmes amerikai evezőse immár a jövő évi olimpián sportága versenyeinek színhelyéül szolgáló riói Rodrigo de Freitas tavon szállt vízre, hogy egy csapat fiatalnak segítsen még eredményesebben evezni, számos ötletet és edzéstippet adva, a mozgás fontosságára ás hasznára emlékeztetve őket.

Ukrajna 1988-as rúdugró olimpiai bajnoka, Szergej Bubka, valamint a marokkói Naval el-Mutavakel, aki az 1984-es Los Angelesi játékokon ért fel a csúcsra gátfutásban, közösen látogatták meg a brazil tengerészképző intézményt, ahol a sport a társadalomra és az egyénre gyakorolt elvitathatatlan erejéről tartottak edzéssel összekötött előadást.

„Mindenkinek szüksége van egy álomra – magyarázta el-Mutavakel. – A változásért teljes erőbedobással kell edzeni és küzdeni: 99 százalékban kemény munka, 1 százalékban szerencse. A sport számtalan értéket közvetít. Megtanít a szenvedélyre, az elszántságra, önbizalmat ad. Ez az élet iskolája.”

A fiatal sportolók mindkét helyszínen örömmel fogadták a szakértő tanácsokat és biztatást az egykori olimpikonoktól, ma már elismert sportvezetőktől, további motivációt jelentett számukra a különleges esemény, hogy még keményebben, lelkesebben készüljenek sportágaikban.