Mindent az olimpiai kvalifikációs vb-ért!

Mindent az olimpiai kvalifikációs vb-ért!

2015. 03. 01.
Megosztás

Struhács György, a kötöttfogású birkózók szövetségi kapitánya hangsúlyozta: már most mindent annak rendelnek alá, hogy legjobbjaink csúcsformába lendüljenek az olimpiai kvalifikációs világbajnokságra.

A szakember a mob.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy a bakui Európa Játékokra csupán a második sor utazik el júniusban, az ugyanis egybeesik a vb előtti utóalapozással.

Struhács György a válogatási elvekről elmondta: „A legkomolyabb súllyal az esik latba, ki hogyan szerepel a nemzetközi versenyeken, ki tud azokon odakerülni az élmezőnybe.”

„Természetesen az is támpont, ki milyen teljesítményt nyújt a hazai válogatóversenyeken, hogyan alakulnak az egymás elleni eredmények” – tette hozzá.

Fontos erőfelmérő lesz március 6. és 8. között a Magyar Nagydíj, Polyák Imre-emlékverseny Szombathelyen, melyen 23 ország versenyzői feszülnek egymásnak.

A magyar csapat 24 birkózóval képviselteti magát a viadalon. A mezőny erejét jelzi, hogy Bácsi Péter (képünkön), Módos Péter, valamint a Lőrincz testvérek, Tamás és Viktor egyaránt szőnyegre lép az Arena Savariában.

A birkózók, mint arra Struhács György is felhívta a figyelmet, már most a kvalifikációs világbajnokság jegyében készülnek, melynek szeptember 7-13-án az egyesült államokbeli Las Vegas ad otthont.

Az európai kontinentális tornát 2016 áprilisában bonyolítják le, majd néhány nappal később már az első nemzetközi kvalifikációs tornát rendezik meg. A másodikra májusban kerül sor, a mezőny végleges összetétele pedig 2016. július 18-án válik hivatalossá.

Versenyzőink felé – egy nemzet legfeljebb 18 sportolót (12 férfi, 6 nő) nevezhet a játékokra – komoly elvárásokat támaszthatunk Rióban, hiszen a birkózás a negyedik legsikeresebb olimpiai sportágunk 19 arany-, 16 ezüst és 19 bronzéremmel.

Birkózásban három érmet is nyertünk legutóbb Londonban: Lőrincz Tamás a dobogó második, Módos Péter és Hatos Gábor pedig a harmadik fokára állhatott fel.

(MOB/czo)