„Mindent elértem, amit szerettem volna”

„Mindent elértem, amit szerettem volna”

2014. 06. 05.
Megosztás

A Magyar Olimpiai Bizottság Kiemelt Edző Programjában részt vevő szakembereket bemutató sorozatunk legújabb részében Csipes Ferenc kajakedzővel beszélgettünk.

Csipes Ferenc 1978-ban kezdett kajakozni a Bp. Honvédban. 1985-ben, húszéves korában már első világbajnokságán megnyerte a K-1 1000 méteres számot.

A ’88-as olimpián egyesben a kilencedik lett, négyesben viszont megszerezték az első helyet sőt, K-2 500 méteren egy bronzérmet is begyűjtött Ábrahám Attila párjaként.

A következő három évben végig megnyerték a K-4 1000 méteres versenyszámot, a barcelonai játékokról azonban „csak” ezüstéremmel térhettek haza. A következő évben ugyan bekerült a vb-csapatba, de nem megfelelő formája miatt lemondott a szereplésről.

Legközelebb 1994-ben hallatott magáról, amikor harmadik lett K-4 500 méteren. Az atlantai olimpiai csapatba is sikerült bekerülnie, ekkor ismét ezüstérmet szerzett a négyessel a németek mögött.

Ebben az évben be is fejezte sportolói pályafutását és a Honvéd szakosztály-igazgatója lett, 2004 óta pedig edzőként vállal szerepet sikereiben.

2009-ben kezdett foglalkozni a női válogatott több tagjával. Kovács Katalin, Csipes Tamara, Kozák Danuta és Szabó Gabriella számos világ- és Európa-bajnoki aranyat szerzett irányítása alatt, a londoni olimpián pedig K-4 500 méteren Kovács, Kozák és Szabó is aranyérmet nyert, míg Kozák egyesben volt eredményes.

Kozák és Szabó már nem nála tréningezik, így jelenleg az Ausztráliából egy év kihagyás után hazatérő lányát és a terhes Kovács Katalint edzi.


– Páratlanul eredményes pályafutása során – amely alatt az olimpiai arany mellett kilenc világbajnoki címet és további három ötkarikás érmet szerzett – mi volt a legnagyobb sikere?
– Természetesen az 1988-as szöuli olimpián a négyessel megszerzett olimpiai aranyérem. Egy ötkarikás siker szerintem mindig is közelebb áll az ember szívéhez, de már csak azért is hatalmas eredmény volt ez a számomra, mert néhány órával korábban egyesben, az egyik esélyesként csak az utolsó lettem a döntőben. Ennyi idő is elég volt azonban ahhoz, hogy talpra tudjak állni, amiért persze a többieknek is jár a köszönet, mert végig mellettem álltak, s így a négyesek döntőjére már újra a régi voltam.



– Ilyen eredménysor mellett volt egyáltalán kudarcélménye?
– Így azt mondhatom, hogy szerencsére nem nagyon. Teljes volt a pályafutásom, igazából mindent elértem, amit szerettem volna versenyzőként és edzőként egyaránt.

– Két éve edzőként is a csúcsra ért. A riói olimpiáig viszont még két év van hátra. Hogy látja, megismételhetőek a londoni sikerek? És ha igen, akkor mely versenyzők lehetnek erre esélyesek?
– A londoni olimpián sikeres sportolók most is mindenféleképpen eredményesek lehetnek. Az 500 méteres számokban feltétlenül az aranyéremre esélyesek közé fogunk tartozni két év múlva is. Kozák Danuta, a szülése után remélhetőleg visszatérő Kovács Katalin, valamint a most hozzájuk csatlakozó lányom, Tamara egyesben és csapathajóban is odaérhetnek a csúcsra.

– Ausztráliából visszatérő lánya milyen formában várja az idei szezont?
– Nagyon jó állapotban van és nagyon motivált. Jót tett neki a környezetváltás, és az, hogy új impulzusokat kapott. Kijelenthetem, hogy talán sosem volt még ilyen jó tavasszal az eddigi évek során. Jelenleg Dunavarsányban készülünk a tavalyi évben K-1 1000 méteren világbajnok Medveczky Erikával és egy honvédos edzőpartnerrel.

– Mi a véleménye a Kiemelt Edző Programról, amelynek ön is az egyik tagja?
– Nagyon jó ötletnek tartom. Végre megbecsülik az edzőket, akiknek a sikerek köszönhetőek, és hogy folytatódhasson ez a lista, olyan edzők is kapnak juttatást, akiknek eddig nem volt olimpiai bajnok versenyzőjük és igen kevés pénzért dolgoztak.


CSIPES FERENC – NÉVJEGY:
Születési hely, idő: Budapest, 1965. március 8.
Magasság, testsúly: 183 cm, 93 kg
Iskolai végzettség: főiskola (Testnevelési Főiskola; szakedző, sportmenedzser)
Edzői minősítés: szakedző
Kitüntetések, díjak: Az év magyar kajakozója (1985, 1986, 1987, 1991), A Magyar Népköztársaság csillagrendje (1988), Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt (1992), A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (1996), Az év magyar edzője (2011), A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (2012), Papp László Budapest Sportdíj (2012), Az év magyar edzője választás harmadik helyezettje (2012)
Mire a legbüszkébb: versenyzőként, edzőként és szakosztályvezetőként is sikerült elérnie a csúcsot, az olimpiai aranyat
Hobbi:
Sportolói pályafutása: 1978-1996 (Bp. Honvéd)
Edzői pályafutása: 2004- Bp. Honvéd
Legismertebb versenyzői: Kovács Katalin, Csipes Tamara, Kozák Danuta, Szabó Gabriella