„Mintha olimpiát rendezne Baku”

„Mintha olimpiát rendezne Baku”

2015. 06. 11.
Megosztás

Kajakosaink és kenusaink alighogy megérkeztek az első Európa Játékok helyszínére, máris az az érzésük, mintha olimpiába csöppentek volna.

A kajak-kenu-válogatott tagjai, a többi sportág indulóitól eltérően, nem Bakuban, hanem az azeri fővárostól 350 kilométerre fekvő Mingacsevirben versenyeznek jövő hét elején, ennek ellenére már most lenyűgözték őket a körülmények.

„Csak az imént érkeztem, de a hangulatot már most egy olimpiáéhoz hasonlítanám, a házigazdák nagyon kitettek magukért” – fogalmazott a kétszeres olimpiai bajnok Kozák Danuta.

A kajakozó elismerte, a múlt heti világbajnoki válogató nagyon sokat kivett belőle, de biztosra veszi, hogy mire csúcsformába kell lendülnie, összekapja magát.

Kozák ugyanakkor hozzátette: bár nagyon készül az Európa Játékokra, szeretne bizonyítani, a fő verseny mégiscsak az olaszországi vb lesz.

„A jövő nyári olimpia lebeg mindnyájunk szeme előtt, ahhoz pedig kvóták kellene Milánóban. Arra viszont kiváló ráhangolódás ez a mostani viadal.”

Kammerer Zoltán már öt olimpián szerepelt, így ha valakinek, hát neki van összehasonlítási alapja.

„Eddig minden szép és jó, mintha olimpiába csöppentem volna bele. Emellett a mezőny is rendkívül erős, erősebb, mint az Európa-bajnokságon. Mindenki itt van, aki számít, ennek megfelelően egy éremmel már elégedett lennék.”

A rutinos kajakozó háromszor diadalmaskodott az ötkarikás játékokon, és ahhoz, hogy Rióban is nagyot alkothasson, minden lehetőséget megragad a minél sikeresebb felkészülésre.

„Az Európa Játékok egyfajta főpróba a vb-re, amely igen komolyan latba esik a kvóták tekintetében, már csak ezért sem engedhetek ki ezen a mostani versenyen.”

Vajda Attila, Peking aranyérmes kenusa szintén komoly célokat tűzött ki maga elé a pénteken kezdődő multisporteseményre, igaz, néhány kérdőjel megfogalmazódott benne.

„Egyelőre vegyesek az érzéseim, még nem tudom, hova tegyem az Európa Játékokat, elvégre első alkalommal rendezik meg. Azt azonban leszögezném: ahol csak elindulok, ott érmet akarok szerezni.”

„Mint legtöbb társamnak, nekem is a milánói vb-n kell a legjobban teljesítenem, ám mivel a legjobb edzés a verseny, örülök ennek az azeri lehetőségnek. Mindenkit arra biztatok, hogy vegye komolyan az Európa Játékokat.”


(MOB)