Mit üzen Tokió a fiataloknak...

Mit üzen Tokió a fiataloknak...

2021. 09. 21.
Megosztás


Idén is megrendezte konferenciáját a Magyar Edzők Társasága szakmai együttműködésével az Utanpotlassport.hu szerkesztőgárdája. A 11. alkalommal meghirdetett szakmai fórumra a Lurdy Ház rendezvényközpontjában került sor, a két fővédnök dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke volt. A MOB részéről Fábián László sportigazgató tartott előadást.

A nyári olimpia számos tapasztalattal szolgált a sportszakemberek számára, és a levonható tanulságok közül a legfontosabbak közé tartoznak azok, amelyek az utánpótlás-nevelésre, a jövő sportoló nemzedékének felkészítésére vonatkoznak. A konferencián a tokiói játékokon részt vett sportolók, edzők, a sporttudomány területén dolgozók osztották meg gondolataikat a hallgatósággal annak érdekében, hogy az elkövetkező időszakban hasonló sikereket ünnepelhessünk, mint 2021-ben.

Falmászás, gördeszkázás, a 2024-es, párizsi játékokon már breaktánc is… – átalakulóban van az olimpiai program, egyértelműen a fiatalabb korosztályok megszólításának szándékával. Milyen feladatokat ró ez a törekvés a hazai sportéletre, van-e esély belátható időn belül a felzárkózásra az említett sportágakban, egyáltalán: melyek Tokió legfontosabb tanulságai a jövő hazai utánpótlás-nevelését illetően? Változó sportvilág, fiatalodó olimpia - címmel ezeket a témákat járta körül előadásában Fábián László.

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Bruckner Gábor, az Utanpotlassport.hu főszerkesztője köszöntője után az előadók, beszélgetőtársak között volt Csabai Edvin, a Magyar Edzők Társasága sportigazgatója, 17-szeres maratoni kenuvilágbajnok, Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardvívó, a Vasas vívószakosztályának vezetője, Lőrincz Tamás olimpiai bajnok és Lőrincz Viktor olimpiai ezüstérmes birkózó, Vámos Petra, a női kézilabda-válogatott 21 éves, Tokióban a legeredményesebb játékosa, Varga Ádám kajakos, a K1 1000 m-es szám szintén 21 esztendős olimpiai ezüstérmese, dr. Toman József, a válogatott kereteket ellátó szolgálat vezető sportorvosa, dr. Sós Csaba, a felnőtt- és az utánpótlás-úszóválogatott szövetségi kapitánya, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke és dr. Lénárt Ágota, a Testnevelési Egyetem Pszichológia és Sportpszichológia Tanszékének vezetője.

(Utanpotlassport.hu, MOB)