Mocsai a lépcsőn, Mocsai középen…

Mocsai a lépcsőn, Mocsai középen…

2012. 10. 27.
Megosztás

Cseppet sem sértődött meg Mocsai Lajos amiatt, hogy az MKB Veszprém – THW Kiel BL rangadón nem jutott hely neki a díszvendégek páholyában, ráadásul szövetségi kapitány létére csak annak közelében a lépcsőn „foglalhatott helyet”…

„Nem húztam fel az orromat, mert átéreztem a főrendező gondját, akinek hirtelen annyi fontos vendég elhelyezéséről kellett gondoskodnia, mint korábban talán egy nagy meccsen sem. Így is jól éreztem magamat, mindent láttam, semmiről sem maradtam le, és szerintem ez a lényeg. Nem pedig az, hogy abban a csarnokban, ahol nem is olyan régen még a küzdőtéren fogadtam a szurkolótábor köszöntését vagy éppen a csapatom híveinek az ünneplését, most a lelátó felé kellett igyekeznem és közelről látni, hogy bizony ott is zajlik az élet.” – kommentálta a néhány napja történteket Mocsai Lajos, a magyar férfi válogatott szövetségi kapitánya, aki bajnoki és kupagyőzelmekre vezényelte az első számú magyar klubcsapatot, és amelynek a hadvezéreként KEK győzelmet is ünnepelhetett.

Nem sokkal a veszprémi örömünnepbe torkolló nagy csata után egy Budapest környéki kistelepülésen Mocsai dicséretes nyíltsággal és lelkesedéssel elsősorban a családjával, tehát a szeretteivel foglalkozó két és fél órás élménybeszámolót tartott a „mintApa” elnevezésű rendezvényen, és ott is kitért egykori csapata diadalnak is nevezhető győzelmére. Pilisborosjenőn nagy elismeréssel nyilatkozott a Bajnokok Ligájában címvédő német sztárcsapat „legyűréséről”, ám más mondataiból némi aggodalom is kisugárzott.

„Mint szövetségi kapitánynak, nekem az lenne az érdekem, hogy a válogatottban is szereplő magyar játékosok minél több játéklehetőséget kapjanak, és így edződjenek a legnehezebb mérkőzések tűzében. Külföldi nagyágyúkkal töltötte fel a sorait az MKB Veszprém, akik nem is fognak csalódást kelteni, de éppen a nagyságukkal függ össze, hogy olykor akaratlanul is háttérbe szoríthatják azokat a csapattársaikat, akik a magyar válogatottságért is harcolnak és a nemzeti színeket képviselve szuperprodukciók bemutatására készülnének. Olyan gálákra, amelyek Londonban magasra, szinte a legmagasabbra emelték a nemzeti csapatot. Régi vesszőparipám, hogy a hazai élcsapatoknak az utánpótlás legkiválóbbjaiból kellene folyamatosan meríteniük, de ez nálunk nem így van. Ha visszatekintünk, sajnálattal kell megállapítanunk, hogy az elmúlt majdnem egy évtizedben az ifjúsági és junior férfi csapataink a nagy nemzetközi tornákon bizony nem sok kellemes meglepetéssel szolgáltak.”

A következő vasárnap ismét különleges helyzetbe hozza a nagy tekintélyű szakembert, hiszen hosszú idő után a Pick Szeged és az MKB Veszprém bajnoki örökrangadóját már úgynevezett klub-független vendégként fogja a helyszínre látogatva végignézni.

„Öt évet húztam le kemény munkával és gyakran naponta 200 kilométert utazva Veszprémben, amelyet pályafutásom szép és sikeres korszakának nevezhetek. Amikor a szövetség döntéséhez igazodva határoznom kellett arról, hogy szövetségi kapitány leszek, vagy klubedző – mert, hogy mind a kettő már nem lehettem – én a válogatott vezetését választottam, amely mellett tanárként is dolgozhatok, folytathatom a tudományos tevékenységemet, és ami most nagyon fontos a számomra, sikerre vezethetem Balatonbogláron a Nemzeti Kézilabda Akadémiát.

Vasárnap képletesen fogalmazva a szegedi csarnok közepén fogok állni, és már nem azért fogok szorítani, hogy az MKB Veszprém idegenben is nyerjen. Számomra mindkét csapat teljesítménye fontos ,emellett mérvadó is, hiszen itt van már a nyakunkon két EB selejtező, a lettek és a szlovákok elleni találkozó, ahol a válogatott körülbelül kétharmadát a szegedi és a veszprémi együttes magyar kulcsjátékosai alkotják majd. A papírforma a spanyol szakmai irányítás alá került vendégcsapat mellett szól, de a Bajnokok Ligájában nehezen érvényesülő szegediek nem ebből fognak kiindulni, hanem sokkal inkább abból, hogy a hazai közönségük most már bravúrt vár tőlük!” – hangsúlyozta a T-Mobile Sporthír Szolgálatnak nyilatkozó Mocsai Lajos.

(Forrás: T-Mobile Sporthír Szolgálat – Szalay Péter)