20240307 002 HUN MON NOC MET

Mongol partnerrel bővült a MOB nemzetközi kapcsolatrendszere

2024. 03. 07.
Megosztás

Együttműködési megállapodást írt alá a magyar és a mongol nemzeti olimpiai bizottság főtitkára március 7-én a Magyar Olimpiai Bizottság székházában. A mongolok erőssége a küzdősportok mellett az íjászat és a lovaglás.

20240307 010 HUN MON NOC MET
MOB-Média/Szalmás Péter

A mongol küldöttséget Badmaanyambuu Bat-erdene sportminiszter, korábbi birkózó vezette, vele tartott Ch. Naranbaatar, a Mongol Olimpiai Bizottság korábbi elnöke, ma alelnöke és a szerződést aláíró E. Badar-Uugan főtitkár, olimpiai bajnok ökölvívó (Peking, 2008). Magyar részről Fábián László főtitkár és a nemzetközi kapcsolatokért felelős kollégája, Szabó Bence ült tárgyalóasztalhoz.

20240307 012 HUN MON NOC MET
MOB-Média/Szalmás Péter

Fábián László elmondta, hogy a MOB számára fontosak a nemzetközi kapcsolatok, a nemzeti olimpiai bizottságokkal kiépített kapcsolatrendszer, ezért is várakozással tekint az együttműködés elé. Az olimpiai bajnok sportvezető röviden áttekintést adott a jövőre 130 esztendős Magyar Olimpiai Bizottság történetéről, a nemzet olimpiai eredményességéről, a sportról, mint a kormány kiemelt stratégiai ágazatáról. Beszélt a mindennapos testnevelésről, a Sportoló Nemzet Programról, a Minden gyermek tanuljon meg úszni! programról, a sportágfejlesztési programokról.

20240307 001 HUN MON NOC MET
MOB-Média/Szalmás Péter

A mongol partner kifejtette, hogy hazájukban a lovaglás, íjászat, a küzdősportok közül a birkózás, judo és ökölvívás számít sikersportnak. Badmaanyambuu Bat-erdene kitért rá, hogy 1985-ben járt először Budapesten, mindig is jól érezte magát a magyar fővárosban, jól szervezett eseményeken vett részt, és főleg a judo terén épített ki jó nemzetközi kapcsolatokat. A sportminiszter – miután ott látogatást tettek – méltatta a Kozma István Magyar Birkózó Akadémiát is.

20240307 013 HUN MON NOC MET
MOB-Média/Szalmás Péter

A megállapodás tartalma közös edzőtáborozásra, információcserére, az olimpiai mozgalom támogatására, a fair play és az antidopping elveinek közös támogatására, sportvezetők kölcsönös látogatására, sportszakemberek, edzők, sportolók alkalomszerű „cseréjére” vonatkozik. Közös cél egymás támogatása, a sportdiplomáciai kapcsolatok erősítése.

A megállapodás az aláírástól számítva négy évre szól.

20240307 008 HUN MON NOC MET
MOB-Média/Szalmás Péter

A megbeszélést követően a két magyar olimpiai bajnok sportvezető rövid időutazást szervezett a mongol vendégeknek, körbekalauzolták őket a MOB-irodában, ahol a falakon nagyméretű fotók állítanak emléket a magyar olimpiatörténet kiemelkedő momentumainak, a bajnokoknak, győzelmeknek.

20240307 009 HUN MON NOC MET
MOB-Média/Szalmás Péter