Műkorcsolya Eb: olasz, orosz vezetés, a Turóczi, Major duó 21. jégtáncban (VIDEÓVAL)

Műkorcsolya Eb: olasz, orosz vezetés, a Turóczi, Major duó 21. jégtáncban (VIDEÓVAL)

2014. 01. 16.
Megosztás

Szerdán a nők rövidprogramjával kezdődött meg a műkorcsolya és jégtánc Euróőpa-bajnokság a SYMA csarnokban.

Hosszú verseny elé néztek a hölgyek, hiszen 37-en indultak. Fél tizenegykor lépett a jégre az első korcsolyázónő, s az utolsó 16 órakor következett.
Az esélyesek közül elsőként Kostner lépett jégre az utolsó előtti csoportban. Schubert Ave Mariájára olyan csodálatos programot mutatott be, hogy szezonbeli legmagasabb pontszámát kapta, és toronymagasan vezetett. A közönség szimpátiáját is kivívta, ami az üdvrivalgásból és a jégre repülő plüssállatokból, virágokból is látszott.
A tavalyi Eb-n Kostner mögött második Szotnyikova, ha lehet még tökéletesebb produkciót nyújtott, és művészileg talán túl is szárnyalta riválisát, amiért a bírók pályafutása legmagasabb pontszámával jutalmazták.
Utolsóként a 15 éves Lipnyickaja mutatta be rövidprogramját, aki – a favoritok közül egyedüliként – nem a legkönnyebbnek számító tripla toeloop-tripla toeloop kombinációt választotta, hanem elsőre háromfordulatos Lutzot, másodikra tripla toeloopot ugrott. A 2012-es junior világbajnoknak az ugrásai mellett a forgásai is szemet gyönyörködtetőek voltak: lábfejét egészen fejmagasságig húzta. Ennek ellenére a pontszáma valamelyest elmaradt Szotnyikováétól, amit a közönség kisebb megrökönyödéssel fogadott.
„Nem volt tökéletes a produkcióm, de összességében így is elégedett vagyok a teljesítményemmel" – nyilatkozta az MTI-nek a rövidprogram után Szotnyikova.
Az élen a 17 éves Szotnyikova áll, második Julija Lipnyickaja, aki kevesebb mint egypontos hátránnyal követi a bajnokságban őt megelőző honfitársnőjét.
Az ötszörös Európa- és egyszeres világbajnok, címvédő olasz Carolina Kostner a harmadik, de a hátránya neki is kevesebb két pontnál. A nőknél – ahol nincs magyar induló a kűrt péntek este rendezik.

A program látványos megnyitó ünnepséggel folytatódott.
Először többtucatnyi gyerek jól begyakorolt koreográfiára mutatta be a műkorcsolya szépségeit: pörögtek, forogtak, és már egy- és kétfordulatos ugrásokat is bemutattak. Őket az előző, 2004-es budapesti Európa-bajnokságon aranyérmes Sebestyén Júlia követte a jégen. A már edzőként dolgozó korábbi kiváló korcsolyázó nagy tapsot kapott, és megmutatta, nem felejtett el korcsolyázni, most is lenyűgöző elegancia és tökéletes mozgáskoordináció jellemzi a jégen.
Ezután a mennyezetről lelógatott három - lézerrel pirosra, fehérre és zöldre festett - szalagon bemutatott akrobatikus mutatványokkal szórakoztatták a közönséget, majd a résztvevő 33 ország nemzeti zászlóját vonultatták fel a jégen.

Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke azt mondta, legalább olyan sikeres Európa-bajnokságot szeretnének rendezni, mint amilyen a tíz évvel ezelőtti volt.
Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára pedig arról beszélt, hogy Magyarország sportbarát, így arra törekszik, hogy minél több nemzetközi sporteseménynek adjon otthont.

Az Eb-t hivatalosan Tjasa Andree-Prosenc, a nemzetközi szövetség (ISU) szlovén elnökségi tagja nyitotta meg.

A szerdai programot a jégtáncosok rövidprogramja zárta.
Elsőként a közönség hatalmas szimpátiájával a magyar Turóczi Dóra, Major Balázs mutatta be rövid táncát.
Amint elindult a zene, a közönség máris ütemes tapssal biztatta a kontinensviadal első hazai szereplőit, akik lendületesen és összhangban táncolták végig a charlestonra és quickstepre előadott rövidprogramjukat.
A bírók sem fukarkodtak a magas pontszámokkal, így pályafutásuk legjobb eredményét érték el 46.80 ponttal.
Az csak később derül ki, hogy a 29 indulóból ezzel sikerült-e a legjobb húsz közé jutnia a magyar duónak, hogy aztán a csütörtök esti programban bemutathassa a kűrjét.

„Mi mindent megtettünk, elégedettek vagyunk, és mindhárom edzőnk is megdicsért minket” – mondta a 23 éves Turóczi Dóra, aki egy apró sérülést is összeszedett, ugyanis a korcsolyapengéje az egyik elemnél egy kicsit megvágta a kezét.
„Jobban sikerült, mint az elmúlt edzéseken” – összegzett a szintén 23 esztendős Major. Hozzátette, nem zavarta őket, hogy elsőként kellett korcsolyázniuk, mert így legalább friss volt a jég.
Turóczi kiemelte még, hogy fantasztikus volt hazai közönség előtt szerepelniük. Elmondása szerint sokszor elképzelte, hogy milyen lesz, de sokkal jobb volt, mint várta, mert a nézők az elejétől a végéig tapsoltak, ez pedig pozitív energiát adott nekik.


Végül a kitünő teljesítmény is kevésnek bizonyult a húszba kerüléshez. A pontozók nem egész három ponttal jobbnak látták a 20. helyen végzett finn Lindholm, Kanervo duót, így Turocziék végül a 21. helyen végeztek, de nincs miért szégyenkezniük.
Jól mutatkoztak be, s a pontozók is megjegyezhették egy igéretes magyar jégtáncduó első Európa-bajnoki szereplését.

A jégtáncosoknál az olasz Anna Cappellini, Luca Lanotte páros sikerével zárult a rövidprogram.
A tavaly bronzérmes Cappellini és Lanotte duó quickstep táncával valósággal elbűvölte a mintegy 2000 fős közönséget, és ha minimális különbséggel is, de kisebb meglepetésre megelőzte az egy éve második Jelena Ilinyih, Nyikita Kacalapov orosz kettőst.
A harmadik helyen a brit Penny Coomes, Nicholas Buckland duónak már jelentős, közel nyolcpontos a hátránya.
Az Eb csütörtökön 11.45-től a férfiak rövidprogramjával folytatódik, melyben Forgó Kristóf is érdekelt lesz. Ő a második csoport második indulója lesz, s rövidprogramát 12:39-kor mutatja be.
A 35 induló közül a legjobb 24 folytathatja majd a versenyt pénteken este.
Csütörtökön este bajnokot jágtáncban avatnak bajnokot.

MŰKORCSOLYA ÉS JÉGTÁNC EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUDAPEST

EREDMÉNYEK
Női rövidprogram: 1. Adelina Szotnyikova (orosz) 70,73 pont, 2. Julija Lipnyickaja (orosz) 69,97, 3. Carolina Kostner (olasz) 68,97
Jégtánc rövidprogram: 1. Anna Cappellini, Luca Lanotte (olasz) 69,58 pont, 2. Jelena Ilinyih, Nyikita Kacalapov (orosz) 69,54, 3. Penny Coomes, Nicholas Buckland (brit) 61,76,...21. Turóczi Dóra, Major Balázs 46,80

(Forrás: NSO, MOB)