Münchenre emlékeztek Szegeden

Münchenre emlékeztek Szegeden

2022. 11. 07.
Megosztás


Ötven éve Magyarországon keresztül vitték az 1972-es müncheni olimpiára a lángot. Szegeden a város és a környék legjobb sportolói futhattak a lánggal, valamint ezen az olimpián debütált a férfi teremkézilabdázás. A jeles évforduló alkalmából 2022. november 3-án, csütörtökön az akkori olimpiai fáklyafutók és négy magyar válogatott kézilabdázó találkozott az újszegedi sportcsarnokban, a Bali Mihály teremben.

A helyszínválasztás sem volt véletlen. A két főszervező, Kővári Árpád, a Tisza Volán SC elnöke, a szegedi kézilabdázás legendás alakja és Volford László atléta, aki a fáklyás váltó tagja volt, úgy gondolták, hogy nagyon méltó ez a terem helyszínnek, hiszen a névadó az olimpiák imádója volt, az egyik legnagyobb lexikális tudással és ereklyékkel rendelkező sporttörténész volt Szegeden, nem mellesleg a Magyar Olimpiai Akadémia egyik leglelkesebb helyi önkéntese, aki haláláig tagja volt a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Körnek.

Többhetes szervezés után a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Olimpiai Akadémia, a Magyar Kézilabda Szövetség, a Tisza Volán SC és Szeged Város Sportbizottsága segítségével jött létre a találkozó, amelyen jó hangulatban emlékeztek a megjelentek az ötvenedik évfordulóra.

A Magyar Himnusz után Kővári Árpád, mint főszervező köszöntötte a megjelenteket, majd Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára adta át a Magyar Olimpiai Bizottság vezetőinek üdvözletét, és méltatta az eseményt. Fekete József, a Csongrád-Csanád Megyei Kézilabda Szövetség elnöke átadta a Magyar Kézilabda Szövetség vezetőinek üdvözletét, és idézte fel a magyar kézilabda-válogatott müncheni szereplését.

A moderátor Barok István többeket megszólaltatott a futók közül, akik valamennyien elhozták magukkal az egykori fáklyájukat, többen az akkor viselt atlétájukat és több kapcsolódó emléket is.

Az olimpiai lángot Röszkénél az atlétika szegedi legendája, Antal Andor vette át, majd őt követte Apró László, Bódi Katalin, Dobcsányi János, Dobó Károly, Horváth József, Láng Imre, Kovács Kálmán, Kovács László, Mocsai Lajos, Sinkó György, Szabó Miklós, Volford László, Tompáné Berta Panna, Zöllei István és Tóth Margit.

A beszélgetés végén Győr Béla átadta valamennyiüknek a Magyar Olimpiai Bizottság alkalomra készített, gravírozott emlékérmét. Az egykori olimpiai kézilabda-válogatottat Bartalos Béla, Harka László, Vass Sándor és Csík János képviselte. Valamennyien elmondták, hogy a sportpályafutásuk kiemelt világversenye volt a müncheni. Részükre a Magyar Kézilabda Szövetség ajándékait Fekete József, a MOB emlékérmeit Győr Béla adta át.

A közös képek elkészítése és az ajándékok átvétele után szegedi halászlé mellett kötetlen beszélgetéssel zárták a tartalmas délutánt a résztvevők.

(MOB-MOA/GyB; fotó: Karnok Csaba, Volford László)