Birkózó-vb - Muszukajev Iszmail aranyérmes

Muszukajev Iszmail világbajnok

2023. 09. 19.
Megosztás

A szabadfogásúak 65 kilogrammos súlycsoportjában szereplő Muszukajev Iszmail aranyérmet nyert kedden a belgrádi olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon.

RTA 9781
MBSZ / Róth Tamás

Az FTC sportolója hétfőn a lehető legnehezebb ágon, szenzációs meneteléssel jutott a fináléba. Előbb a kazah Adil Oszpanovot verte, aztán az olimpiai címvédő japán Otoguro Takutót tussal győzte le, majd az orosz Samil Mamedov felett is diadalmaskodott, az elődöntőben pedig az irániak címvédőjét, Rahman Musza Amuzadhalilit múlta felül. Már a döntőbejutás is olimpiai kvótát jelentett a nemzetnek. A keddi fináléban a Puerto Ricó-i Sebastian Riverával csapott össze és fantasztikus birkózással, technikai tussal 11-0-s győzelmet aratott. A 2019 óta magyar színekben versenyző, kabard származású Muszukajev tavaly Európa-bajnokságot nyert, s eddig két világbajnoki bronzérmet szerzett, most pedig karrierje eddigi legnagyobb sikereként a vb-címet is begyűjtötte.
A 30 éves klasszis a magyar birkózósport 21. vb-győztese és a 31. vb-aranyat szerezte most meg, ami 44 év után a szabadfogású szakág második vb-diadala. Az első Kovács István nyerte 1979-ben.