„Nagyszerű pillanatok a magyar birkózás horizontján"

2018. 11. 22.
Megosztás

Így fogalmazott Németh Szilárd birkózóelnök azon az ünnepségen, ahol Varga Jánost, a Nemzet - új - Sportolóját, valamint az októberi budapesti világbajnokságon szerepelt magyar birkózókat és edzőiket köszöntötték csütörtök délután. A magyar birkózósport első embere úgy véli, nagyon sikeres időszakon van túl a sportág. A Hotel Aquincumban rendezett eseményen részt vett Schmitt Pál NOB-tag, a MOB tiszteletbeli elnöke, a Nemzet Sportolója is.

Németh Szilárd kifejtette, hogy az októberi világbajnokságot a nemzetközi szervezet (UWW) elnöke, Nenad Lalovics minden idők legjobb, legnagyobb létszámú és legjobban szervezett vébéjének minősítette, és azt is sikerként könyvelte el, hogy Bacsa Pétert, a szövetség ügyvezetőjét és a vb egyik főszervezőjét beválasztották a nemzetközi szervezet elnökségébe, a büróba. Kitért arra is, hogy Kovács István tagja lett a Hírességek Csarnokának, csakúgy, mint posztumusz Keresztes Lajos, akinek felavatták új síremlékét. Méltatta Kozma Istvánt is és elmondta, hogy dr. Hegedűs Csaba állandó tiszteletbeli tagja lett az UWW elnökségének. A sportvezető beszélt arról is, hogy Kulcsár Győző halálát követően a Nemzet Sportolói közt a megüresedett helyre birkózót választotak az olimpiai-, világ- és Európa-bajnok Varga János személyében, aki később a Honvéd és a junior-válogatott mellett dolgozott mesteredzőként. Ezt mind a sportág sikereként könyvelte el. Mint ismeretes, a Nemzet Sportolói közt előzőleg - haláláig - Polyák Imre volt a birkózócsalád képviselője.

Varga Jánost Németh Szilárd mellett az olimpiai bajnoktárs Schmitt Pál is köszöntötte. A korábbi vívó, sportdiplomata 55 esztendeje ismeri a 79 esztendős birkózót. Schmitt Pál visszaemlékezett a közös edzőtáborokra, amikor „a mindíg mosolygós Jani bácsi egy kézzel felrángatta magát a kötélen, ülőtartásban. Mondíg azt mondta: a melót bele kell tenni". A NOB magyar tagja azt is elmondta, többen hívták őt, hogy szívesen lennének a Nemzet Sportolói, de Varga János szerény volt, és nem élt ezzel a lehetőséggel. Mégis, a legnagyobb szavazati számmal került be az előkelő társaságba.

Németh Szilárd a világbajnokság szervezését és sikereit is méltatta, majd a szövetség vezetése emlékplaketteket, okleveleket és pénzjutalmakat adott át a sportolóknak és edzőiknek, valamint a szakmai stábnak. Emlékeztetőül: Bácsi Péter világbajnok lett, Korpási Bálint, Lőrincz Tamás ezüst-, Barka Emese bronzérmes lett; Sastin Marianna, Németh Zsanett, Olejnik Pavlo és Kiss Balázs ötödik helyen zárt a Papp László Arénában.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)