Nagyüzem vár vívóinkra az elkövetkező hetekben

Nagyüzem vár vívóinkra az elkövetkező hetekben

2017. 11. 22.
Megosztás


A hétvégén az egyik legnagyobb hazai vívóseregszemlét, az országos bajnokságot rendezzük péntektől vasárnapig a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. Ennek kiemelt része lesz a Magyar Vívás Napja, amely párhuzamos lesz az ob hat egyéni döntőjével.

Igazi csemegét jelentenek a kardverseny egyéni küzdelmei, hiszen pástra lép a londoni és riói olimpia bajnoka, Szilágyi Áron és az idei világbajnok Szatmári András is.

Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány azzal kezdte beszámolóját, hogy az országos bajnokság hatalmas megtiszteltetés és megmérettetés minden résztvevő számára. Nemcsak azért, mert a kadet, a junior és a felnőtt korosztálynak egyaránt dupla szorzóval beszámító válogatóverseny, hanem, mert ez a viadal számít a hazai vívás ünnepének, aki számít, ott lesz a páston, és valamennyi fegyvernem egy évben egyszer, egyszerre versenyezhet.

Férfi kardszakágunk ebben az esztendőben messze a legeredményesebben szerepelt, és Decsi András vezetőedző hangsúlyozta, hogy ez természetesen nem teszi elégedetté őket, ugyanakkor az egész vívósportunk számára büszkeség, hogy az aktuális olimpiai és világbajnok egyaránt magyar kardozó. A győri verseny természetesen a szoros versenynaptár ellenére kiemelt szerepet tölt be, és feltett célja a válogatottnak, hogy hazai páston is érmet szerezzen a nagyon erősnek ígérkező versenyen.

Végezetül kétszeres olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron mondta el, hogy valóban szereti a világversenyekre kihegyezni a formáját. Viszont mind az országos bajnokság, mind a hazai világkupa-viadal különleges esemény, amelyen a lehető legjobban szeretne teljesíteni. Hozzátette, hogy világbajnok társával, Szatmári Andrással valóban kialakult egy egészséges rivalizáció, ugyanakkor ez mind egymás között, mind a válogatott szempontjából abszolút pozitív hatású.

A november 24. és 26. között, péntektől vasárnapig tartó hatfegyvernemes országos bajnokság szervezői kellemes gondokkal küzdenek, mivel minden eddiginél többen indulnak az ob-n. A tavalyi hatalmas mezőnynél is többen, 577-en neveztek hétfő délig az ob-ra. “Természetesen” kimagaslik a férfi párbajtőr egyéni indulószáma, ahol 175-en rajtolnak!

A lebonyolítás hasonló lesz az előző évekéhez. Pénteken kora reggeltől késő estig a hat fegyvernem selejtezőit rendezzük, a mezőnyök a legjobb 32-ig jutnak majd el. Szombat reggel 9 órától kezdődnek a 32-es tábla küzdelmei, a 6 egyéni döntő programja fél ötkor kezdődik az Istvánmezei úti Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. Ennek keretében rendezi meg szövetségünk ismét a Magyar Vívás Napját, ahol a legfiatalabbaktól kezdve a legidősebbekig különböző díjakat, elismeréseket vehetnek át sportágunk képviselői.

Vasárnap reggel rajtolnak a hat fegyvernem csapatversenyei, a finálék délután négy órától lesznek.

Miközben a hazai legjobbak a páston jeleskednek, addig a sportdiplomácia Dubaiban vesz részt a FIE nemzetközi kongresszusán. Az eseményre rangos magyar küldöttség utazik Csampa Zsolt elnök vezetésével. A delegátusban ott lesz Kamuti Jenő általános alelnök, a FIE tiszteletbeli alelnöke, Szabó Bence kétszeres olimpiai bajnok, a FIE legrangosabb döntéshozó testületének, a végrehajtó bizottságnak a magyar tagja. Mellettük utazik Boczkó Gábor, az európai szövetség végrehajtó bizottságának tagja, valamint Márton Anna. női kardvívó, aki a sportág hagyományainak megfelelően itt veszi át a világranglista első helyéért járó kitüntetését.

A következő hétvégén Győrbe költözik a honi vívóvilág, legalábbis a férfi kardrésze feltétlenül, mivel péntektől vasárnapig új helyszínen, az Audi Arénában lesz a Gerevich-Kovács-Kárpáti egyéni és a Zarándi Csaba csapat világkupa-verseny. Miként minden évben, így ezúttal is hatalmas mezőny várható. A világ valamennyi, a fegyvernemben vezető szerepet betöltő nagyhatalma itt lesz. A nevezések e hét végén zárulnak, előreláthatólag 200 körüli lesz a létszám. Természetesen magyar részről a vb-ezüstérmes válogatottunk is pástra lép, élén a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, és az idei világbajnok Szatmári Andrással. Ha az oroszok is legjobbjaikat nevezik, akkor a világranglista első 20 szereplője is megmérkőzik.

A pénteki napon a verseny selejtezőit bonyolítják le, a csoportmérkőzések 14 órakor kezdődnek, a mezőny a legjobb 64-ig jut el. A másnapi folytatás délelőtt 10 órakor kezdődik, direkt kieséses rendszerben, négy páston zajlanak majd az asszók. A délutáni nyolcas döntő pedig fél öttől lesz. Vasárnap a csapatversennyel zárul a győri kardgála, melyet a mester, Zarándi Csaba emlékére rendezünk. A program reggel 9-től folyamatosan zajlik majd, a döntő délután 3-kor kezdődik.

Az évet a december 15-i mexikói Cancun-ban rendezett GP-viadal zárja.

(MOB, fotó: MVSZ)