20230503 003 mob elnoksegi ules

Négy multisporteseményről is tárgyalt a MOB elnöksége

2023. 05. 03.
Megosztás

Az idei Európa Játékok, Strand Világjátékok, nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) és a jövő évi téli ifjúsági olimpia is szerepelt a Magyar Olimpiai Bizottság május 3-ai ülésének témái közt. A testület elfogadta a május 20-ai közgyűlés napirendi pontjait, a 2022-es szakmai beszámolókat és a Kettős Karrier Program alapító dokumentumát is. Az ülésen részt vett dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár is.

A sportpolitikus kérdésfelvetésére a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége egyhangúlag, 12 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta azon álláspontot, hogy a 2023. évi Európa Játékok eredetileg más helyszínre tervezett vívó versenye egyéni számainak Magyarországon történő megrendezését sportdiplomáciai szempontból nem támogatja.

20230503 017 mob elnoksegi ules
MOB-Média/Szalmás Péter

A megbeszélés elején Gyulay Zsolt elnök az előző ülés óta eltelt időszak aktualitásait ismertette, kitérve a sportdiplomáciai, sportszakmai, szervezeti, marketing és kegyeleti területekre. Az olimpiai bajnok sportvezető emlékeztetett a párizsi olimpia előtt 500 nappal, a Francia Intézettel közösen rendezett eseményre, beszélt az idei multisportesemények helyszíni egyeztetéseiről, csapatvezetői szemináriumairól, a hazai sportszövetségi látogatásokról, a Magyarock kereskedelmi márka április elsejével történő megszüntetéséről, az új arculatról, a Team Hungary-ről, a 24 Toyota gépjármű átadásáról. Tájékoztatott arról, hogy a Magyar Olimpiai Akadémiának dr. Iglódi Endre személyében új elnöke van, és beszélt arról, hogy a MOB idén is emlékezetessé kívánja tenni június 23-án az olimpia nemzetközi napját. Sportdiplomáciai aktualitásként említette meg a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF-board ülése, döntés a 2027-es olimpiai kvalifikációs világbajnokságról) és a Nemzetközi Öttusa Szövetség (budapesti világkupa) vezetőivel való találkozót; a NOB orosz sportolókat érintő álláspontját. Kegyeleti tekintetben az olimpikon kajakozó Vagyóczki Imre és az atléta Zsinka András búcsúztatásáról számolt be.

20230503 013 mob elnoksegi ules
MOB-Média/Szalmás Péter

Elfogadták a 2023-as Európa Játékokkal, a Strand Világjátékokkal és a 2024-es téli ifjúsági olimpiával kapcsolatos célkitűzéseket és irányelveket, valamint a három idei multisporteseményre utazó, a krakkói Európa Játékokon, a maribori EYOF-on és a bali Strand Világjátékokon résztvevő magyar küldöttség összetételére (short list) vonatkozó javaslatokat. Az előterjesztéseket Fábián László főtitkár és dr. Bartha Csaba operatív igazgató ismertette. A két sportvezető részt vett az idei események közelmúltban rendezett csapatvezetői találkozóin, Gyulay Zsolt pedig az Európa Játékok koordinációs bizottságának tagja.

20230503 018 mob elnoksegi ules
MOB-Média/Szalmás Péter

Döntés született az olimpiai eseményeken történő részvételhez szükséges minimum-követelményekről. A napirend tárgyalása előtt dr. Soós Ágnes, az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) főigazgató-főorvosa, a MOB és a szervezet orvosi bizottságának tagja röviden ismertette a Sportkórház működését, a szűrővizsgálatok aktualitásait. „A sportkórház elkötelezett a sportolók iránt, cél, hogy a sportolók egészségesen tudják végezni a feladatukat” – emelte ki a kórházvezető, majd köszönetet mondott a MOB elnökségének a meghívásért.

Döntöttek a május 20-ai közgyűlés (Danubius Hotel Hélia, 10 órától) napirendi pontjairól – ezeket jelentős részben az elnökség a május 3-ai ülésén előzetesen tárgyalta.

20230503 019 mob elnoksegi ules
MOB-Média/Szalmás Péter

Elismerés és pozitív fogadtatás jellemezte a MOB Kettős Karrier Programjának alapdokumentumát, melyet Fábián László ismertetett. A sportvezető elmondta, hogy több szervezet „merít erőt” a MOB versenysport-startégiájából, de vannak még „nyitva maradt területek”, itt kapcsolódhat be a program. Célként fogalmazta meg a sportolók lehetőségeinek szélesítését, amelyhez szolgáltatásokkal szeretnének hozzájárulni. Példaként emelte ki a pályaválasztási tanácsadást, a tanulás-módszertani fejlesztést, a személyiség-fejlesztést (coaching), a vállalati gyakornoki lehetőséget, a sporttudományos tanácsadást (pl. dietetika). A MOB már felvette több céggel és szakértővel a kapcsolatot, a program egyik vezető szakembere dr. Géczi Mariann, a MOB stratégiai igazgatója. A programot a májusi közgyűlésen a MOB tagjai is megismerhetik.

20230503 008 mob elnoksegi ules
MOB-Média/Szalmás Péter

Elfogadták a 2022-es szakmai beszámolót, és a MOB bizottságainak beszámolóját. Fábián László azt mondta, az ötkarikás szervezetet az elnökségi döntések irányítják, a bizottságokkal kapcsolatban pedig kitért rá, hogy a 12 testületből 9-et az elnökség nevez ki, 3-at pedig a közgyűlés.

A grémium elfogadta a könyvvizsgáló jelentését, a 2022-es egyszerűsített éves beszámolót, annak közhasznúsági, valamint kiegészítő mellékletét, továbbá a 2023-as költségvetést. Döntöttek különböző támogatásokról (többek közt eredményességi támogatás birkózásban, sportlövészetben, tornában, vitorlázásban és vívásban), végül elfogadták a második félév munkatervét, benne az ülések időpontjait is.

(MOB-Média)