Négy nap az olimpiai bajnokoknál

Négy nap az olimpiai bajnokoknál

2012. 11. 08.
Megosztás

Dragan Jovic, a szerbek olimpiai bajnokot nevelő edzője, és Milica Mandic, olimpiai bajnok sportoló a Galeb Taekwondo Klubban fogadta a magyar válogatott egy részét.

A nyolc edzés alatt a sportolók megismerkedhettek új edzésmódszerekkel, és betekintést nyerhettek az egyetlen, londoni szerb olimpiai arany "kovácsműhelyébe". Az edzések leginkább a sportágspecifikus erőre, állóképességre és gyorsaságra épültek, új technikai repertoár bővítésével. Minden tréning különböző, de egyben egymásra épülő is volt. Fontos jelentőséggel bírt a küzdelmi szituációk gyakorlása az elektromos rendszerre, és az éles küzdelmekben való alkalmazása. Elárulták, hogy mekkora figyelmet szenteltek az olimpiára való felkészülés folyamán a védekezésre, milyen módszerekkel tesztelték a védekezés hatékonyságát, és milyen jellegű feladatokkal tökéletesítették. Külön felszereléseket alkalmaztak (Iránból hozták), köztük a speciális taekwondo mozgásanyaghoz a leghatékonyabb két lábat összekötő gumikötelet, melyek olyan izmokat is bekapcsolnak a terhelésbe, amit nem, vagy alig használunk ellenállás nélkül.

Amióta Szerbia külön vált Montenegrótól, az idei ötkarikás első helyezés a taekwondo sport első aranya az országnak. A magyar küldöttség kinti egyeztetései alkalmával elérte, hogy évente legalább három alkalommal készülnek majd közösen déli szomszédainkkal.
Külön megtiszteltetés érte Tóth Balázs, válogatott versenyzőt és edzőt, amikor a kinti vezetővel a jövő évi versenyekről egyeztettek. 2013 januárjában első alkalommal rendezik meg a sportágban a Klubcsapatok Európa-bajnokságát. Magyarország nem tud kiállítani csapatszinten nyolc versenyzőt erre a megmérettetésre. A szerbek viszont igen, indítanak egy egyesületet, és -87 kg-ban meghívták Balázst, csatlakozzon a kerethez. A csapatban így 3 iráni, 4 szerb és 1 magyar sportoló lesz jelen.