004

Négy vizes szakágban négy magyar bíró és négy delegátus Párizsban

2024. 03. 13.
Megosztás

Újabb példátlan sikert értek el sportdiplomatáink: a vizes sportágak történetében először négy szakágban négy magyar bíró közreműködhet a nyári olimpián, továbbá négy, igen fontos szerepkört betöltő technikai delegátusunk is ott lesz Párizsban – számolt be szerdai hírlevelében a Magyar Úszó Szövetség.

A párizsi játékokon a műúszás kivételével minden vizes szakágban lesznek magyar bírók, illetve technikai delegátusok, amire még sosem volt példa korábban. Úszásban Lukács Lilla, vízilabdában Debreceni Nóra és Kovács Cs. Tamás, műugrásban pedig Székffy Nóra került fel a World Aquatics által közzétett bírói listára. A pólósoknál szintén mérföldkő, hogy első ízben lesz jelen két játékvezetőnk, és Debreceni Nóra az első női bíró, akit Magyarországról kiválasztottak az olimpiai tornára.

Legalább ilyen fontos, hogy a technikai bizottságok tagjai közül kijelölt delegátusok között is találni négy magyar képviselőt – nekik egyébként általában igen fontos szerep jut a különböző sportágakban akár egy-egy szám konkrét lebonyolításánál, vagy a háttérben, adott esetben a bíróküldéseknél. Az úszóknál Szájer Péternek, a nyíltvízi úszóknál Fodor Szabolcsnak, a vízilabdázóknál a testület elnökeként a háromszoros olimpiai bajnok Molnár Tamásnak, a műugróknál pedig a bizottság egyik legrutinosabb tagjaként Kelemen Ildikónak – a MOB Esélyegyenlőségi Bizottsága tagjának – jut kiemelt szerepet az ötkarikás játékokon.

„Amikor azt kérdezgetik, miért fontos, hogy ilyen szoros kapcsolatot ápolunk a világszövetséggel, amely hamarosan Budapestre költözik, akkor a válasz egy ilyen hír kapcsán talán egyértelmű: többek között ezért, hogy a legfontosabb versenyen ezeken a kiemelt jelentőségű területeken is ott legyenek a képviselőink – kommentálta a World Aquatics által közzétett hivatalos listát Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke, a WA Bureau magyar tagja. – Természetesen az eredményesség kizárólag sportolóinkon múlik, a felkészültségükön és az elszántságukon, ugyanakkor egy olimpián egyetlen apró részletet sem szabad alábecsülni, minden rezdülésnek jelentősége lehet, ezért tartom óriási dolognak, hogy sikerült négy szakágnál is elfogadtatni a magyar jelölteket. Ebben nem kis szerepe van nemzetközi igazgatónknak, Szántó Dávidnak is, akivel olyan kapukat is sikerült kinyitnunk, amelyekről azt hittük, már bezáródtak.”

Magyar versenybíró ott lesz a párizsi olimpián többek közt kajak-kenuban, kosárlabdában (3x3), lovassportban, tornában, ritmikus gimnasztikában, vívásban és a vizes sportokban (úszás, nyíltvízi úszás, műugrás, vízilabda) is.