Nekünk 8: olimpiai bajnok női kajaknégyesünk!

Nekünk 8: olimpiai bajnok női kajaknégyesünk!

2016. 08. 20.
Megosztás

Megvan a Magyar Csapat nyolcadik aranyérme Rióban: női kajaknégyesünk nem talált legyőzőre a szombati döntőben! A Magyar Olimpiai Csapat 176. aranyérmét nyerte a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina összeállítású hajó.

A kajak-kenu programot záró nap első futamában rögtön volt magyar induló: K–1 200 méteren Molnár Péter képviselte hazánkat a B-döntőben, azaz a 9–16. helyért rendezett küzdelemben. A remekül rajtoló livtán Navakauszkaszt senki sem tudta utolérni, így ő nyerte a B-döntőt 37.075-ös idővel, Molnár a hetedik helyen zárt 0.821-es hátránnyal, így összesítésben a 15. pozícióban végzett. Mint ismert, Molnár Tótka Sándorral egy hajóban épphogy lemaradt a bronzéremről K–2 200-on, negyedikek lettek.

A következő szám a férfi kenupárosok 1000 méteres fináléja volt, melyben a Mike Róbert, Vasbányai Henrik páros állt rajthoz, méghozzá az A-döntőben. A magyar hajó nem kapta el jól a rajtot, a táv negyedénél még az utolsó helyen haladt, közel a hetedik üzbég kettőshöz. Féltávnál sem változott az állás, de a Mike, Vasbányai páros láthatóan megindította a hajót. Ennek köszönhetően 750 méternél már előrelépett, olyannyira, hogy kis híján a dobogón végzett – két tizeddel maradt le a bronzéremről az ukrán duó mögött.

„Ennyi volt ez a mai pálya, itt nincs több ha... értékelt kissé csalódottan a döntő után Vasbányai Henrik a mob.hu-nak. – Egy dolog változott a taktikában, hogy nem 200-nál indítunk, hanem 250-nél, és befogjuk a többieket. Úgy éreztem, hogy minden indításunk sikerült, rá tudtunk még tenni, nem tudom mennyivel, de egy picit lemaradtunk. A vezetőség többet várt tőlünk, mi is magunktól, remélem, nem kell úgy hazamennem, hogy szégyellnem kéne ezt a 4. helyet. Az túlzás, hogy örülök, meg kell emészteni, szerettem volna átélni, hogy a dobogón állok.

Harmadikként a programban jött a női kajaknégyesek döntője, melybe a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina a legjobb idővel jutott be – komoly esélyesként. A magyar hajó kissé beragadt a rajtnál, vagy fogalmazzunk úgy, hogy lassabban indított, de féltávnál már az élre állt, szinte fej-fej mellett haladva a német egységgel. A hajrát azonban a mieink bírták jobban, már-már fél hajóhossz volt az előny, nem lehetett kérdés az olimpiai bajnoki cím! A németek 0.901 századdal lettek ezüstérmesek, a bronzérmes a fehérorosz hajó lett.

„Egy hihetetlenül nyugodt versenyzésen vagyunk túl, nem tudom a rajt hogy sikerült, de Gabi nagyon jó csapásokat adott elől, hátulról pedig óriási erő jött végig – mondta széles mosollyal az arcán a döntő után Kozák Danuta a mob.hu-nak. – Erős lelkiállapotban voltunk, azt tudtuk megcsinálni, amit gyakoroltunk. Nem sok ideje van együtt ez a négyes, de még az edzéseken sem tudtunk ilyen jót menni, most. Tökéletes pálya volt. Az utolsó 200-on éreztem, hogy elől vagyunk. Elégedett vagyok, nagyon kellett koncentrálni, hogy meglegyen a három arany. Hihetetlen négy éven vagyok túl, aminek ez a koronája. Van egy mondásom: célozd a Holdat, nem baj, hogy ha nem éred el, akkor is a csillagok között vagy. Ami igazán nehéz, hogy az edzéseken mindig a maximumot hozni.”

Zárásként férfi kajaknégyesünk is rajthoz állt a B-döntőben, a Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin, Kugler Attila, Somorácz Tamás összeállítású hajó a harmadik lett, összesítésben pedig 11.

(Ilku Miklós jelenti Rióból, fotó: MOB/Szalmás Péter)