Nem csak a szellemek tartják életben az olimpia szellemét Rióban

Nem csak a szellemek tartják életben az olimpia szellemét Rióban

2019. 08. 08.
Megosztás

Három évvel ezelőtt a riói játékok megnyitóünnepsége megbabonázta az embereket szerte a világon. Azóta a Brazíliát érintő, politikai, gazdasági és társadalmi kihívások ellenére a játékok által nyújtott előnyök életben tartották az olimpiai szellemet. Manapság a 2016-os felejthetetlen sportesemények is igazolják, hogy az olimpiai helyszínek továbbra is a helyi és nemzetközi rendezvények központjában állnak.

A Barra Olimpiai Park, mely a 2016-os olimpiai játékok központja volt, azóta is rengeteg esemény házigazdája. Otthont adott többek között a Cirque du Soleil-nek, a Game XP és a 2017-es Rock in Rio fesztiválnak, mely utóbbi 2019 szeptemberében tér vissza a helyszínre. Az olimpiai parkot rendszeresen használják profi és amatőr sportolók is.

Itt található a Carioca Arena 1, amely a kosárlabdaversenyeknek adott otthont anno, ma a Flamengo kosárlabdacsapat csarnoka, és a játékok végeztével is széles körben használják. Az elmúlt időszakban olyan rendezvényeknek adott otthont, mint a januári street gördeszka-világbajnokság, a FIBA Intercontinental Cup-ot, februárban itt rendeztek a taekwondósoknak Grand Slam-versenyt, valamint az Open Brazil Jiu-Jitsu bajnokságot márciusban.

A Carioca Arena 2-ben bonyolították le a judo, birkózás és boccia versenyeit az olimpiai és a paralimpiai játékokon. Ma otthonául szolgál a Brazil Birkózó Szövetségnek és a Reação Intézetnek. Utóbbi egy nem kormányzati szervezet, melyet 2003-ban az olimpiai bronzérmes judós, Flávio Canto hozott létre az emberi fejlettség (HDI) és a társadalmi befogadás sport és oktatás általi előmozdítása érdekében. A ’16-os játékok első aranyérmes brazil sportolója, a judós Rafaela Silva is rendszeresen itt edz.

Itt talált otthonra továbbá a „Harc: az élet iskolája” projekt is, amely boksz, jiu-jitsu és MMA-órákat kínál iskolások számára. Célja, hogy átalakítsa a hátrányos helyzetű közösségben élő gyermekek és tinédzserek életét azáltal, hogy ösztönzze őket a sport és a harcművészet gyakorlására.

A Carioca Arena 3 adott helyet az olimpia alatt a taekwondo és vívóversenyeknek, három évvel később pedig olyan brazil sportági szövetségek használják, mint a tollaslabda, torna, birkózás, ökölvívás, valamint az asztalitenisz, judo és futsal, utóbbiak amatőr és professzionális edzéseit is egyaránt az arénában tartják

2018 augusztusa óta mintegy 1500 gyermek számára tartanak itt ingyenes torna-, zene- és drámaórákat egészen 14 éves korig. Az Aréna 3 otthona egy olyan, nem iskolarendszerű programnak is, amelynek célja a 7 és 17 év közötti fiatalok fejlődésének támogatása, orvosi és fogászati ellátással. Egy másik, a helyszínen zajló projekt a „Munka az idősekkel”, mely a közösség 80 idős emberének szól, és olyan tevékenységeket kínál, amelyek ösztönzik az egyéni fejlődést, az önértékelést és az együttélést a társadalomban.

Az Olimpiai Velodrom is része a Barra Olimpiai Parknak, ami 2018 májusában nyílt meg újra, miután 2017-ben leégett. A helyszín ma a Brazil Pályakerékpáros Szövetség otthona és rendszeresen itt edz a nemzeti csapat is. A Velodromban azóta több honi és nemzetközi eseményt is rendeztek, közülük is kiemelkedik a 2018 márciusában megrendezett UIC para-pályakerékpáros világbajnokság, melynek először adott otthont dél-amerikai ország.

Noha a legtöbb olimpiai rendezvényhelyszínt továbbra is rendszeresen használják, akadnak olyanok, amik nehézségekkel küzdenek a kihasználtságot illetően. Ilyen például a BMX Olimpiai Központ és a gyeplabdaközpont a Deodoro Olimpiai Parkban.

Brazília kihívásokkal teli gazdasági és politikai helyzete nyilvánvalóan késleltette az előrehaladást, mint ahogyan azt a hagyaték bizonyos területein, például az olimpiai faluban remélték. A riói olimpiai játékok rendezése azonban számos ponton fényes előrehaladást jelentett, például az infrastruktúra javulását és ezer munkahely közvetlen vagy közvetett létrehozását ebben az egyébként nehéz helyzetben.

(olympic.org; fotó: olympic.org, MTI)