„Nem katedrálisokat akarunk építeni a sivatagban”

„Nem katedrálisokat akarunk építeni a sivatagban”

2015. 07. 17.
Megosztás

Róma polgármestere, Ignazio Marino kijelentette: ha az olasz főváros kapná meg a 2024-es olimpia rendezési jogát, maximálisan igyekeznének megfelelni a Nemzetközi Olimpiai Bizottság reformcsomagja, az Agenda 2020 elvárásainak.

Huszonöt tagú olasz küldöttség látogatott Lausanne-ba, a NOB székházába, hogy megvitassa terveit a 2024-es olimpiával és paralimpiával kapcsolatosan. Az egyeztetéseket követően a városvezető elmondta:

„Hatvannégy év után rendeznénk újra olimpiát, egy egészen más várost mutatnánk meg a világnak 2024-ben. Újra útelágazáshoz értünk. Róma különleges történelmének és kultúrájának ünneplése mellett törekszünk arra, hogy modernek és innovatívak legyünk.”

„Nem katedrálisokat szeretnénk építeni a sivatagban: se pénzt, se munkát nem akarunk elpazarolni. Nem ’építjük túl’ magunkat. Azt fogjuk továbbfejleszteni, ami már rendelkezésre áll.”

Ignazio Marino szerint Róma áll a kihívások elé, és arra akarják használni az olimpiát, hogy modern várost építsenek.

Claudio de Vincenti helyettes államtitkár, aki a megbeszéléseken Matteo Renzi miniszterelnököt képviselte, aláhúzta: az olasz kormány mindenben támogatja az Olasz Olimpiai Bizottságot, és nem áll fenn a veszélye annak, hogy a 2020-as pályázat után ismét idő előtt visszalépjenek.

„Az olasz emberek elkötelezettek az olimpia mellett, az egész ország mögöttünk áll. Az olimpiai értékeket nemcsak Róma, de Milánó, Velence, Genova, Firenze, Nápoly vagy éppen Palermo is magáénak vallja.”

Az olasz főváros mellett Budapest, Hamburg, Párizs és Boston is benyújtotta szándéknyilatkozatát a 2024-es rendezésre.

A NOB 2017 szeptemberében dönt a házigazdáról.