Nem lesznek nézők az olimpián, a csapatvezetés már Tokióban, Hosszú Katinkáék úton

Nem lesznek nézők az olimpián, a csapatvezetés már Tokióban, Hosszú Katinkáék úton

2021. 07. 08.
Megosztás


Japán nézők sem lehetnek a július 23-án kezdődő tokiói olimpia versenyein, az esemény így teljesen zárt kapus lesz. A magyar csapatvezetés megérkezett Tokióba, az olimpiai faluba. Az úszók egy kisebb csapata – köztük Hosszú Katinka, Bernek Péter és Bohus Richárd – csütörtök délután elindult a japán fővárosba.

A koronavírus-járvány újabb variánsának terjedése és az emelkedő esetszámok miatt a japán kormány rendkívüli állapotot hirdetett a fővárosban, így szervezők a Nemzetközi Olimpiai Biztottsággal történt egyeztetés után meghozták a végleges döntést, miszerint nem lehetnek japán nézők sem az olimpián. Ezt csütörtökön jelentették be a szervezők. „Nem volt más választásunk" – közölte Hasimoto Szeiko, a szervezőbizottság vezetője.

A döntés a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal történt egyeztetés után született meg, és az előzménye az, hogy a japán kormány a koronavírus-járvány és az emelkedő esetszámok miatt július 12-étől augusztus 22-éig rendkívüli állapotot hirdetett a fővárosban. A külföldi szurkolók részvételét már tavasszal megtiltották, de mostanáig az volt a terv, hogy a hazai nézők korlátozott számban ugyan, de ott lehetnek a lelátókon.

„Sajnálatos, hogy a játékokat nagyon korlátozott formában tudjuk csak megrendezni, de a fertőzések terjedése erre kényszerített bennünket" – mondta a szervezőbizottság elnöke a kormánytisztviselők, a tokiói szervezők, valamint az olimpiai és paralimpiai képviselők közötti megbeszéléseket követően.

Az augusztus 8-ig tartó tokiói játékokon 176 magyar sportoló vesz részt. Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára és Dósa Viktória csapatvezető már megérkezett Tokióba, beköltöztek az olimpiai faluba, ahol előkészítik a magyar csapat érkezését, szállását.

Több magyar sportoló is elindult már Japán felé, néhány úszó, köztük a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkáék gépe például csütörtökön délután szállt fel Ferihegyen. A taekwondósok már korábban útra keltek, ők Tochigiben edzőtáboroznak.

A játékok helyszínére megérkezett Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is.

(MTI-MOB; fotó: MOB)