Nem „semmi” művészet – képzőművészeti alkotásokon népszerűsítik a tokiói játékokat

Nem „semmi” művészet – képzőművészeti alkotásokon népszerűsítik a tokiói játékokat

2019. 08. 05.
Megosztás

A tokiói olimpia és paralimpia szervezőbizottsága bejelentette, hogy neves japán és külföldi művészeket választottak ki, hogy műalkotásokat készítsenek a játékokról. Ezeket a „Tokyo 2020” szellemét és jövőképét ábrázoló plakátokon mutatják be a nagyközönség számára. Minden fogadó városnak végre kell hajtania a programnak ezt a részét, amelynek célja az olimpia és paralimpiai játékok tudatosságának és lendületének növelése.

A kiválasztási folyamat részeként egy Művészválasztó Bizottság jött létre, amely a művészet, a kultúra és a formatervezés világának vezető képviselőiből áll. A bizottság a Művészetek és Örökség Olimpiai Alapítvánnyal együttműködésben választotta ki a művészeket, akik remekműveiket az év végére poszter formában készítik el. A plakátokat először nyilvános tereken állítják, majd 2020-tól kezdve, úgynevezett „engedélyezett termékeken” jelennek majd meg azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a közeledő ötkarikás játékokra.

A résztvevők között vannak híres manga művészek, kalligráfusok, valamint számos, a japán művészvilágot képviselő híres alkotó, designer és fotográfus.

A hivatalos művészeti poszterekről

A 20. század eleje óta az olimpiai játékok szervezőbizottságai (OCOGs) posztereket készíttetnek a világ legnagyobb sport és kulturális eseményének a népszerűsítésére és reklámozására. Széles körű népszerű vonzerejével, merész, könnyen felismerhető képeivel az olimpiai plakátok továbbra is megragadják a közönség figyelmét, és segítenek meghatározni az egyes játékok egyedi megjelenését. Sok ilyen, az adott olimpiára készített művészeti poszter vált ikonná.

2019. július 29-én elindult a hazai jegyértékesítési is a jövő évi játékokra. A belépőket az olimpiajegy.hu weboldalon lehet megvásárolni, mely a tokiói olimpia hivatalos magyar jegyértékesítő platformja.

(olympic.org)