Kézilabda - Dunaferr NK-Gyõri Graboplast ETO KC nõi NB I.

Mindene a játék szeretete – Németh Helga 50 éves

2023. 08. 07.
Megosztás

Németh Helga olimpiai bronzérmes, világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó. A 142-szeres egykori válogatott ma edzőként dolgozik, nevéhez egy korábbi utánpótlásprogram is fűződik. Az egykori 7-es mez balkezes átlövő gazdája ötven esztendős.

Németh Helga 1973. augusztus 7-én született Nagykanizsán. Kilenc-tíz éves, amikor már a városi Olajbányász ifjú játékosa, Uzsoki Lászlónál. Tehetségét mi sem mutatja jobban, mint hogy többszörös utánpótlás-válogatott, 16 évesen már a budapesti BHG csapatában, az NBI-ben pályára lép, 17 évesen behívják a felnőtt válogatottba.

Sport - Nõi kézilabda - Cornexi-Alcoa - Radnicki Jugopetrol Be

Székesfehérvár, 2000. november 12. A székesfehérvári Németh Helga (k) kapura dob a belgrádi Natasa Jankovic (b) és Svetlana Kitic (j) között a női kézilabda EHF Kupában a 16 közé jutásért játszott székesfehérvári visszavágó mérkőzésen, ahol a magyar Cornexi-Alcoa csapata 26:20 arányú győzelmet aratott a jugoszláv Radnicki Jugopetrol Beograd együttese ellen.

MTI/Koszticsák Szilárd

1991-ben a Magyar Testnevelési Egyetem tanári szakos hallgatója, a TFSE játékosa. Innen sűrű váltásokkal a hazai élvonal és külföldi élcsapatok játékosa. Igazol a Hypóba, a Dunaferrbe, a Podravkába, a Cornexibe, a Viborgba, majd hazajön és újra Dunaferr, aztán Fradi és végül az Érd. Olyan mesterei voltak, mint Fekete Béla, Németh András, vagy éppen Kiss Szilárd; a válogatott mellett Laurencz László és Fleck Ottóné (Babos Ágnes).

Atlantai nyári olimpia

Németh Helga magyar kézilabdázó két holland játékos, Trine Haltvik /j/ és Hege Kvitsand között dob kapura a bronzéremért vívott női kézilabda-mérkőzésen, az atlantai nyári olimpia 1996. augusztus 3-i verenynapján. A magyar csapat 20-18 arányú győzelmével a harmadik helyen végzett.

MTI/EPA/Bob Daemmrich

Nyer Bajnokcsapatok Európa-kupáját (BEK), Kupagyőztesek Európa-kupáját (KEK), EHF-kupát; együttesével osztrák bajnok, horvát bajnok, dán bajnok és a Ferencvárossal magyar bajnok. 1991 és 2003 között 142-szer húzhatta magára a válogatott, magyar címeres mezt, ez idő alatt 490 gólt jegyez. Tagja az 1995-ben világbajnoki ezüstérmes, az 1996-ban olimpiai bronzérmes és 1998-ban Európa-bajnoki harmadik helyezett magyar válogatottnak.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Atlanta

Atlanta, 1996. augusztus 3. A bronzérmes magyar női kézilabda-válogatott a XXVI. Nyári Olimpiai Játékokon: Fleck Ottóné (Babos Ágnes) másodedző, Mátéfi Eszter, Pádár Ildikó, Mátyás Auguszta, Erdős Éva, Nagy Anikó, Németh Helga, Tóth Beatrix, Farkas Andrea, Meksz Anikó, Laurecz László szövetségi kapitány (álló sor, b-j), Siti Beáta, Kökény Beatrix, Kántor Anikó, Hoffman Beáta, Szilágyi Katalin, Szántó Anna és Kocsis Erzsébet (ülő sor, b-j).

MTI/Földi Imre

A Nemzetközi Kézilabda Szövetség a világ 2. legjobb játékosának választotta 1997-ben.

Játékos-pályafutását követően edző lett. Érden ügyvezető, utánpótlásvezető, játékos másodedző, a már megszűnt Németh Helga-program egyik ötletgazdája. Vezényelte a leány ifjúsági válogatottat, edzője a pázmándi kéziseknek.

Mindene a játék szeretete – pályafutása alatt ezt szeretné átadni a generációknak...

Isten éltesse Németh Helgát!

(MOB-Média; fotó: MTI)