Nemzetközi Nőnap – A NOB teret ad a pozitív változásoknak a sportban

Nemzetközi Nőnap – A NOB teret ad a pozitív változásoknak a sportban

2018. 03. 08.
Megosztás


Az idei nemzetközi nőnap alkalmából életre hívott #pressforprogress (’Tegyünk a változásért’) kampány által inspirálva a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) bemutatta 25 kulcsfontosságú javaslatát a Nemi Esélyegyenlőségi Projektjén keresztül. Ennek célja, hogy megváltoztassa a nőkről alkotott képet a sportban, és elősegítse, hogy résztvevőkből példaképekké és döntéshozókká váljanak.

A javaslatcsomag 5 különböző témát – sport, ábrázolás, finanszírozás, irányítás, és emberi erőforrások – fed le, és egy követendő irányt tár a NOB partnerei és tagjai elé a nemi esélyegyenlőséggel kapcsolatban az olimpiai mozgalom és a nemzetközi sportközösség berkein belül. Emellett bemutatja a NOB, a nemzeti olimpiai bizottságok és a nemzetközi sportszövetségek által tett eddigi erőfeszítéseket a nők integrálásával kapcsolatban - mind a sportban és a sporttal kapcsolatos döntéshozatalokban való részvételük erősítésében, ezáltal pedig a női sportvezetők számának emelésében.

„Biztosak vagyunk abban, hogy a 25 nemi esélyegyenlőséggel kapcsolatos javaslat által, mi, az olimpiai mozgalom tagjai – sportolók, tisztviselők, bizottságok, szövetségek és sportvezetők – együtt valós lépéseket tehetünk egy eredményes változás érdekében” – mondta Thomas Bach, a NOB elnöke.

„Ezt nem csak azért tesszük, mert helyes. Hanem azért is, mert ez mindannyiunk érdeke – a szurkolóké, a családoké, minden lányé és nőé, akiknek sikerült valóra váltani az álmaikat a sport által. Mint az oimpiai mozgalom vezetője, a NOB felelőssége, hogy lépéseket tegyen a nemi esélyegyenlőségért – ami egy alapvető és nagyon fontos emberi jog, és az Olimpiai Charta egyik alappillére” – tette hozzá.

A javaslatcsomag bevezetése csak az út kezdetét jelenti a NOB számára, már ami a nemi esélyegyenlőség előremozdítását jelenti. A nők részvétele a sportban növekszik, ezt a phjongcshangi számok is mutatják: a 42%-os női részvételi arány rekord a téli olimpiai játékok történetében. Emellett ez volt az első olyan olimpia, amikor az esemény zárónapján egyenlő számú férfi és női versenyszámot rendeztek. Ennek ellenére mindig lehet többet tenni a nemi egyenjogúságért az olimpiákon, és ezt a NOB-nál is így látják.

A javaslatok ezért sem csak a részvételi számok növelésére, de a női edzők és tisztviselők nagyobb támogatására is irányulnak. A NOB erősen ajánlja a tagbizottságoknak és a nemzetközi szövetségeknek, hogy erőforrásaikkal támogassák a nemi egyenjogúságot, és a női sportvezetők számának emelését. Hiszen ha a sportvezetésben nincs változás, akkor az irányelveket is nehezebb megváltoztatni.

Erre az egyik kiváló példa a NOB „A Nőkért és a Sportért” díja, amit minden évben olyan nőknek, férfiaknak, és szervezeteknek adományoznak oda, akik jelentősen elősegítették a nők szerepét a sportban.

(olympic.org)