20230510 019 mob sportoloi bizottsag

Nemzetközi szövetségek sportolói bizottságának magyar tagjai felé nyit a MOB testülete

2023. 05. 25.
Megosztás

A nemzetközi sportági szakszövetségek sportolói bizottságaival kezdeményezett párbeszédet dr. Baji Balázs vezetésével a Magyar Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottsága. A május 24-ei találkozón Siklósi Gergely a vívók, míg Tóth Tamás a triatlonisták részéről vett részt.

„A MOB Sportolói Bizottsága számít a nemzetközi sportszövetségek hasonló bizottságaiban dolgozó magyar sportolókra, kíváncsiak vagyunk, hogyan működik a szervezetük, számítunk gondolataikra, tapasztalataikra; jelenleg nyolc ilyen egykori vagy jelenlegi sportolónk van. Akik nem tagjai a MOB bizottságának, azokat is szeretnénk a jövőben meghívni a bizottsági üléseinkre. Bízom az együttműködésükben, az együtt gondolkodásban, a kölcsönös információcserében, és nem utolsó sorban közösen a sportdiplomáciánkat is erősíteni tudjuk. Közös célunk, hogy a sportolók rajtunk keresztül hallassák a hangjukat” – fejtette ki a megbeszélés elején dr. Baji Balázs, a sportolói bizottság elnöke.

20230510 018 mob sportoloi bizottsag

Dr. Baji Balázs olimpikon atléta, világbajnoki bronzérmes gátfutó, a Nemzeti Sportügynökség sportszakmai és sportstratégiai vezérigazgató-helyettese, aki egyben a MOB elnökségének és közgyűlésének is tagja, a MOB Sportolói Bizottságának elnöke.

MOB-Média/Szalmás Péter

A sportvezető az elnöki beszámolóban elmondta, hogy figyelemmel kísérik az orosz-ukrán fegyveres konfliktust, a MOB-elnökséggel egyeztetve nem támogatják az olimpiai bojkottot. Kitért rá, hogy a közgyűlés elfogadta az olimpiákra, multisporteseményekre vonatkozó minimumkövetelmények módosításait, valamint gratulált a birkózóknak – Lőrincz Tamás tagja a bizottságnak –, amiért Bacsa Péter ügyvezető alelnököt beválasztották a MOB elnökségébe.

20230510 021 mob sportoloi bizottsag

Az olimpiai ezüstérmes, egyéni világbajnok Siklósi Gergely a Nemzetközi Vívó Szövetség Sportolói Bizottságának tagja 2022 óta; a grémiumban az olimpiai bajnok Szilágyi Áron volt az elődje.

MOB-Média/Szalmás Péter

A tanácskozáson dr. Bartha Csaba operatív igazgató a MOB közgyűlésének is bemutatott Kettős Karrier Programot ismertette, ami a bizottság tagjainak a tetszését is elnyerte.

A résztvevők áttekintették a május 27-ei sportolói nap előkészületeit is.

20230510 017 mob sportoloi bizottsag
MOB-Média/Szalmás Péter

Az olimpiai bajnok kajakozó Szabó Gabriella, a MOB marketing-munkatársaként bemutatta a MOB új kereskedelmi logóját, beszélt az új márkaépítésről, a Team Hungary-ról, az adidas-szal közös hosszútávú – a Párizstól kezdődő olimpiai ciklusban 11 multisportesemény – megállapodásról és a június 23-ai nemzetközi olimpiai napról, melynek magyar programjaira a budapesti Városligetben kerül majd sor.

Több magyar sportoló is tagja nemzetközi sportszervezet sportolói bizottságának: Gyurta Dániel a NOB-ban, Knoch Viktor a korcsolyázóknál (nemzetközi, ISU) és az Európai Olimpiai Bizottságban (EOC), Lőrincz Tamás a birkózóknál (nemzetközi, UWW), Tóth Tamás a triatlonosoknál (nemzetközi, elnök, WT), Tótka Sándor a kajak-kenusoknál (nemzetközi, ICF), Siklósi Gergely a vívóknál (nemzetközi, FIE), Hegyi Dóra a tornászoknál (nemzetközi, alelnök, FIG, aerobik), Hosnyánszky Norbert a vizes sportoknál (európai, LEN) erősíti a sportolók érdekeit, korábban többek közt Szilágyi Áron a vívóknál (FIE) tette ezt.

20230510 020 mob sportoloi bizottsag

A kétszeres olimpikon Tóth Tamás a Nemzetközi Triatlon Szövetség Sportolói Bizottságának tagja hat éve, ma a testület elnöke.

MOB-Média/Szalmás Péter

(MOB-Média)