NOB-kongresszus: „Biztonságos és kitűnő olimpia lesz Pekingben"

NOB-kongresszus: „Biztonságos és kitűnő olimpia lesz Pekingben"

2022. 02. 03.
Megosztás


A pekingi Kínai Nemzeti Kongresszusi Központban február 3-án megkezdődött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 139. kongresszusa. „A pekingi olimpia biztonságos és kitűnő lesz, miközben új korszakot nyit globálisan a téli sportok számára" – jelentette ki az ülésen Thomas Bach, a NOB elnöke csütörtökön, egy nappal a hivatalos pénteki megnyitó előtt. A sportdiplomáciai csúcson tárgyalták a 2028-as programot is.

„A szervezőbizottság kiváló munkájának köszönhetően minden a helyére került a biztonságos és kiváló téli olimpia megrendezéséért" – fogalmazott a német sportdiplomata. Thomas Bach beszédében hozzátette: a mostani játékokkal új korszak kezdődik a téli sportok számára.

Hszi Csin-ping kínai elnök videóüzenetében hangsúlyozta, hogy a világ most Kínára figyel, és az ország készen áll a rendezésre. „A legjobb módon mindent megteszünk, hogy modern, biztonságos és nagyszerű olimpiát adjunk a világnak" – fogalmazott. „A 2008-as 'Egy világ-egy álom' szlogentől a 2022-es 'Együtt a közös jövőért' szlogenig Kína aktívan és következetesen vesz részt az ötkarikás mozgalomban, és kitart az olimpiai szellem mellett" – mondta Hszi.

Peking az első város, amely nyári (2008) és téli olimpiának (2022) ad otthont.

A kínai szervezőknek a koronavírus-járvány miatt speciális feladatokat is el kell végezniük, nem elegendő a közbiztonságra figyelni, hanem egészségügyi szempontokat is figyelembe kell venniük. Különleges és szigorú, úgynevezett zárt buborékrendszert alakítottak ki hetekkel a játékok előtt, amely egészen a paralimpia végig, március közepéig fennáll. Ehhez nemcsak a napi PCR-tesztelések tartoznak hozzá, hanem az is, hogy aki bekerül a buborékrendszerbe – mert előtte több napon át negatív Covid-teszteket produkált –, csak állandó felügyelet alatt mozoghat, és nem érintkezhet buborékon kívüliekkel. A játékokon nem lehetnek nézők sem, csak meghívott vendégek.

A Magyar Olimpiai Csapatra is vonatkozó egészségügyi háttérről a magyarock.hu honlapon írtunk bővebben, interjúnkban dr. Tállay András vezető csapatorvost kérdeztük.

Thomas Bach arról is beszélt, hogy amikor Pekinget 2015-ben megválasztották a játékok házigazdájának, a Chongli közigazgatási terület – itt található Zhangjiakou, ahol a sífutó- és snowboard-számokat is rendezik – lakóinak több mint 16 százaléka szegénységben élt. 2019-ben Chongli hivatalosan is bejelentette, hogy felszámolta a szegénységet. Ma a lakosok több mint 20 százaléka a téli sportokkal kapcsolatos munkahelyeken dolgozik.

A NOB első embere a fenntarthatóság szempontjából kiemelte, hogy a 2008-as olimpiai játékok helyszíneinek jelentős részét ismét használják; az összes 2022-es pekingi helyszín megújuló energiával működik. A környezeti hatásokat minimalizálják, és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében is lépéseket tettek. „Ezek a kezdeményezések hangsúlyozzák a pekingi olimpia szervezőbizottságának elkötelezettségét, hogy hozzájáruljanak Kína fenntartható fejlődéséhez" – magyarázta.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság közgyűlése a témák közt a várakozásnak megfelelően jóváhagyta a végrehajtó bizottság december eleji döntését, így a súlyemelés, az ökölvívás és az öttusa nem szerepel a 2028-as Los Angeles-i játékok előzetes programjában. Ugyanakkor a pekingi teljes ülés is megerősítette, hogy bizonyos feltételek megvalósulása esetén még visszakerülhet a műsorba ez a három sportág, a végső döntés a 2023-as közgyűlésen születik meg. A NOB-tagság egyúttal megerősítette a helyét a Tokióban tavaly debütált sportmászásnak, hullámlovaglásnak és gördeszkának azzal, hogy miután a 2024-es olimpia programjában benne vannak, a 2028-as előzetes műsorba is bekerültek – amint arról korábban a végrehajtó bizottság is döntött.

(MTI, MOB; fotó: NOB/Greg Martin)