MA209355

Megtörhetetlen Angola: döntetlenezett a női kézicsapatunk

2024. 07. 30.
Megosztás

Mindkét csapat úgy érkezett a Magyarország–Angola női kézimeccsre, hogy egy győzelemmel és egy vereséggel állt. Ezúttal pedig nem győzött senki, 31–31 lett a vége, így tovább bonyolódott a helyzet a továbbjutást illetően.

Közepéhez ért a női kézilabda-torna csoportköre, hiszen a lányaink a házigazda, nem mellesleg olimpia címvédő Franciaország elleni nyitó vereség, illetve a Brazília ellen az utolsó pillanatokban megnyert meccs után vonulta fel Angola legjobbjai ellen.

Az afrikaiak is egy győzelemmel és egy vereséggel érkeztek, ráadásul a mieink -2-es gólkülönbségéhez képest ők +2-essel, tehát statisztikailag nem mutatkozott nagy különbség.

Aztán a pályán szerencsére igen, legalábbis az elején.

MA208873
MOB-Média/Molnár Ádám

Eleve 3–0-lal kezdtünk, amihez hozzájárult egy nagyszerű védés is Janurik Kingától, ami után két passzból már a másik kapunál voltunk, és nem is hiába.

Ráadásul 5:31 telt el, mire Angola egyáltalán be tudott találni.

Utána persze felpörgött a rivális is, 5–4-nél és 6–5-nél mínusz egyig is – de aztán gyorsan dobtunk kettőt, ami olyannyira nem tetszett a szövetségi kapitányuknak, hogy időt kért. A mi szmpontunkból jól sikerült, mert a 8–5-ből hirtelen 11–6 lett.

MA1 0584
MOB-Média/Molnár Ádám

Probléma akkor adódott, amikor egyrészt Kuczora Csenge senkitől sem zavartatva egy védekezésnél elterült a földön, lecserélték, és utána is a kispad mögött, fekve ápolták szegényt.

Másrészt a semmiből Angola elővezetett néhány lerohanást, és amikor nem nyílt lehetőség a gyors ellenakcióra, akkor a mieink tudománya elfogyott a felállt védelemmel szemben, úgyhogy 15–16-nál fordult a kocka, és a szünet is itt ért minket, noha egész félidőben a mieink vezettek.

A második felvonásra a mi csapatunk jött ki korábban – sok perccel korábban, azaz Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány gyorsan és világosan mondhatta el, mit várna a folytatásban.

MA209110
MOB-Média/Molnár Ádám

A védekezésünk nyomban felkeményedett: az időközben szerencsére visszatérő Kuczora is megfogta egy ellenfelét a hatoson, aztán már kis csapatmunka is jól működött ugyanitt, erre alapozva 18–18-nál ki is egyenlítettünk.

Aztán 19–19-nél ismét, méghozzá úgy, hogy a beszálló Böde-Bíró Blanka első mozdulatával fogott egy hetest, a másodikkal pedig adott egy gólpasszt.

Csak sajnos a sárga-fekete mezes ellenfélnek is volt válasza, jóllehet nagyjából egyszemélyes: a csapatkapitány-beálló, Albertina Kassoma hét gólnál tartott a játékidő kétharmadánál, 21–23-nál időt is kellett kérnünk.

MA208921
MOB-Média/Molnár Ádám

Ez annyit használt, hogy egy-kétgólos hátránnyal mozogtunk, majd végre-valahára 26–26-nál utolértük őket, miután Klujber Katrin hetesből és átlövésből is betalált.

Több mint negyedórányi játék után támadhattunk ismét a vezetésért, amit meg is szereztek a lányok, visszavéve a kezdeményezést – az ekkorra kiboruló angolai kapitány időkéréssel reagált.

A csapata pedig sajnos önfeláldozó és szorosabbra húzott védekezéssel, ügyes blokkokkal – viszont a videóbíró velünk volt, úgyhogy 29–29-nél is egyenlítettünk.

MA209153
MOb-Média/Molnár Ádám

Sőt, 31–30-nál avezetést is visszavettük, ám az ellentámadásnál Füzi-Tóvizi Petra kapott kettő percet, ezáltal úgy tűnt, a meccs végéig emberhátrányban maradtunk.

De nem, mert Szöllősi-Schatzl Nadine kiharcolt egy két percccel megtoldott hetest. Azonban a büntető kimaradt, így lett 31–31 a vége.

A lányok következő mérkőzése csütörtökön 14.00-kor a háromból semmivel álló Spanyolország ellen lesz.

KÉZILABDA
Nők, B-csoport, 3. forduló
Magyarország–Angola 31–31 (15–16)

MA209112
MOB-Média/Molnár Ádám

VÉLEMÉNYEK

Győri-Lukács Viktória: „Nagyon jól kezdtünk, minden klappolt. Aztán jöttek a technikai hibák, eladott labdák, amikből élt az ellenfél és kaptuk a gyors gólokat. A második félidő már harcos lett, remélem, ez az egy pont még hasznos lesz.”

Kuczora Csenge: „Sajnos a megbeszélteket rontottuk el: tudtuk, hogy jók a szélről és beállóban, mégis sok gólt kaptunk innen. Nem tudtuk őket megakadályozni ebben, ez lett a vesztünk. Sehogy sem találtuk meg védekezésben azt a stabil pontot, amire építhettünk volna. Ha megtaláltuk volna, akkor a végén plusz egynél még többet hozzá tudtunk volna tenni. Ám ez most elmaradt sajnos.

Minden mérkőzésen győzni szeretnénk: ezúttal is így volt és legközelebb is így lesz. Innentől még jobban kellenek a pontok, úgyhogy tényleg mindent belerakunk a felkészülésbe.”

Vámos Petra: „Ez nem csak az utolsóm pillanatokon múlott. Az első félidőt nagyon magas színvonalon kezdtük, főleg védekezésben, amiből könnyűlerohanásgólokat szereztünk. Ezután pont a védekezésünk laposodott el, az angolaiak belelendültek, félelem nélkül játszottak, főleg az átlövőik és a beállójuk, aki bárkit beforgatott. Az első félidő második felében pontatlanokká is váltunk, amiket ők megbosszultak. Ha végig tartjuk a feszes védekezést, ez győzelem lett volna. Nagyon nehéz lenne azt mondani, hogy nyertünk egy pontot. Több volt ebben a mérkőzésben.

Akik ezután jönnek, azok sem lesznek gyengébbek, mint Angola.”

- - - - - - - - - -

Szurkolói Klub a Kopaszi-gáton!

A siker bennünk van! A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja július 26-án nyílik a Kopaszi-gáton a Kopaszi Kertben, ahol korábbi olimpiai bajnokok szakértő hozzászólásai színesítik az eleve izgalmas, magyar érdekeltségű sporteseményeket.

A MOB érdekes kerekasztal-beszélgetésekkel, izgalmas programokkal, a közös drukkolás élményével várja a rajongókat, ráadásul az olimpiáról hazatérő sportolók egy része is egyenesen a klubba jön, hogy itt számoljon be először első kézből az élményeikről.

Az eseményhez természetesen a Magyar Olimpiai Bizottság stratégiai partnerei is csatlakoznak – kísérő programokkal, extra élményekkel. A délutánok, esték házigazdája Fazekas Erzsébet és Léderer Ákos lesz.

A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja a Kopaszi Kertben július 26. és augusztus 11. között tart nyitva minden nap 13.00 és 23.00 óra között.