MA1 3068

Majdnem csoda: hosszabbításban estek ki női kéziseink Svédország ellen

2024. 08. 06.
Megosztás

Négygólos hátrányból felállva káprázatos meccset játszott Svédországgal a magyar női kézilabda-válogatott, amely öt másodperccel a rendes játékidő vége előtt még vezetett – aztán a ráadásban taroltak a skandinávok, és 36–32-re nyertek.

Azzal fordult az egyenes kieséses szakaszra a női válogatottunk, hogy Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány végrehajtott két cserét: balátlövőben Kácsor Gréta helyett Debreczeni-Klivinyi Kinga, a kapusoknál Szemerey Zsófi helyett Janurik Kinga került a keretbe.

További rögzítendő változás, hogy a South Paris Arena 6-nak nevezett létesítményből a kézilabda átköltözött északra, Lille-be, a kosárlabda helyére, úgyhogy hatalmas csarnokot kellett megtölteni élettel.

Ha a magyar csapat bevonulásából indulunk ki, a lelkesedésre nem lehetett panasz.

MA208683
MOB-Média/Molnár Ádám

Az eredmény alakulása kevésbé volt szívderítő, mert a svédek azonnal magukhoz ragadták a kezdeményezést, ők lőtték az első kettőt.

Azonban 3–3-nál sikerült őket utolérni és innentől döntetlen körül alakult az állás, volt 4–4, 5–5, 6–6 is – ezek után jött a kellemetlen fordulat, zsinórban kapott három gól.

A második után Golovin igyekezett megakasztani a folyamatot egy időkéréssel, de ez sem segített.

MA208586
MOB-Média/Molnár Ádám

Jobbára ezt a háromgólos hátrányt cipelte a csapat, sőt, 10–14-nél lett belőle mínusz négy is.

Innentől viszont meg-meglódultak a lányok, akiket egyfelől Böde-Bíró Blanka védései, másrészt az ekkorra 4/4-ig jutó Vámos Petra akaratos megoldásai tartottak versenyben.

Ebből akkora lendületet vettek a lányok, hogy közvetlenül a szünet előtt nem egyszer, nem kétszer, hanem háromszor is az egyenlítésért támadhattak – ám sajnos hiába, úgyhogy 15–16-tal fordultunk.

MA1 3168
MOB-Média/Molnár Ádám

Egyenlítési esély adódott a második félidő elején is, négyszer, és 18–18-nál végre-valahára sikerült! Sőt, még a vezetésért is mehettünk – ehelyett a svédek léptek előre megint.

De legalább Vámos az emberrel együtt is egyenlített újra, úgyhogy nagyon is meccsben voltak a lányok, csak mindenkit frusztrált, hogy nem sikerül átvenni a kezdeményezést…

…egészen addig, amíg egy lerohanásból Győri-Lukás Viktória ledöntötte ezt a tabut is, a 38. perc elején 20–19 volt, ide!

MA1 3157
MOB-Média/Molnár Ádám

Innen felváltva lépdeltek előre a felek, ám bosszantó volt, hogy a saját emberelőnyünkben nemhogy meglógtunk volna, hanem rosszul passzoltunk, odaát pedig bejött az üres kapus taktika, és a svédek találtak be.

Vámos azonban lebírhatatlanul ment, amivel nemcsak büntetőt, hanem újabb emberelőnyt is szerzett – csak mivel a svédek az üres kapus húzásukkal ismét képesek voltak átlőni a falunkat, 23–23-mal léptünk az utolsó negyedórába.

MA1 3225
MOB-Média/Molnár Ádám

Az említettek mellett Klujber is hatalmasat játszott, kereken tíz gólnál járt ekkortájt, ráadásul ő is kiharcolt egy fórt. Csakhogy a svéd kapus, Johanna Bundsen rendre belekapott a labdába a mi emberelőnyeinkben, amikről így azt állapíthattuk meg, hogy sokkal töbet profitálhattunk volna belőlük.

Ugyanakkor mégiscsak a finishez közeledtünk, így a fórunk közepén, 25–24-es vezetésünknél időt kért a svéd szövetségi kapitány, hogy ráncba szedje a csapatát. Aligha azt mondta, hogy az üres kapus felállást kipróbálva, majd sutba vágva egészen passzívig adogassanak, végül lőjenek a kapufára – de nekünk megfelelt.

Hatvan százalék környékén védett mindkét kapus, de az utolsó öt perchez közeledve Böde-Bíró Blanka produkált egy-két bravúrt, amit viszont nem tudtunk előnyre váltani, maradt tehát a 27–27 – és 56:05-nél mi kerültünk emberhátrányba.

MA208788
MOB-Média/Molnár Ádám

A lányok pedig elkezdték visszafizetni a kölcsönt, betaláltak ebből a hátrányból, kihozva a két percet ikszre, és az állást is döntetlenen, 28–28-on tartva.

Az utolsó két-három támadásnyi időhöz érve a svédek jöhettek először – de lépéshibába futottak, úgyhogy az ellentámadás kezdetén Golovin is kikérte az idejét.

Döcögősen indult az akció, ám Vámos megint keresztülvitte az akaratát, így 29–28-as előnyt kellett megvédenünk az utolsó 15 másodpercben a nyilván üres kapuval a hátuk mögött felálló svédekkel szemben. Nem sikerült, a skandinávok kiegyenlítettek, hosszabbításba tolva ezt az idegtépő rangadót.

MA1 3238
MOB-Média/Molnár Ádám

A ráadás nem kezdődött jól, viszonylag gyorsan kaptunk nem egy, hanem két találatot, aztán ugyan Böde-Bíró kétszer is meggátolta, hogy háromra hízzon a hátrány, de a mi támadásaink eredmény nélkül mentek végig, így 29–31-nél jött a térfélcsere.

Utána sem változott a játék képe, a skandinávok igenis belőtték a háromlépéses előnyt jelentő találatot, amire még ejtéses gól is jött – a végére elfogyott a szufla.

Pedig hatalmas meccs és remek teljesítmény volt.

KÉZILABDA
Nők, negyeddöntő
Magyarország–Svédország 32–36 (15–16, 14–13; 3–7) – hosszabbítással

MA208755
MOB-Média/Molnár Ádám

- - - - - - - - - -

Szurkolói Klub a Kopaszi-gáton!

A siker bennünk van! A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja július 26-án nyílt a Kopaszi-gáton a Kopaszi Kertben, ahol korábbi olimpiai bajnokok szakértő hozzászólásai színesítik az eleve izgalmas, magyar érdekeltségű sporteseményeket.

A MOB érdekes kerekasztal-beszélgetésekkel, izgalmas programokkal, a közös drukkolás élményével várja a rajongókat, ráadásul az olimpiáról hazatérő sportolók egy része is egyenesen a klubba jön, hogy itt számoljon be először első kézből az élményeikről.

Az eseményhez természetesen a Magyar Olimpiai Bizottság stratégiai partnerei is csatlakoznak – kísérő programokkal, extra élményekkel. A délutánok, esték házigazdája Fazekas Erzsébet és Léderer Ákos.

A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja a Kopaszi Kertben július 26. és augusztus 11. között tart nyitva minden nap 13.00 és 23.00 óra között.