GP1 02711

Sopronon át vezet a női kosarasok útja az olimpiára

2023. 10. 06.
Megosztás

A spanyol és a japán csapattal, valamint az amerikai előselejtező első helyezettjével találkozik a magyar női kosárlabda-válogatott a 2024-es párizsi olimpia selejtezőtornáján – derült ki a csütörtöki soproni sorsolásnál. A selejtezőtornát február 8. és 11. között rendezik Sopronban.

GP1 0002
FIBA/MKOSZ/Girgász Péter

A sorsolásnál a 328-szoros válogatott Kiss Lenke – aki a moszkvai olimpiai negyedik hely után 1983-ban bronzérmes lett az Európa-bajnokságon –, továbbá a 223-szoros válogatott, háromszoros Eb-bronzérmes Balogh Judit segédkezett. A sorsolást – melyet az M4 Sport egyenes adásban közvetített – Anna Barthold, a FIBA női versenyekért felelős vezetője koordinálta.

Kiss lenke 1024x682
Fotó: FIBA/MKOSZ/Girgász Péter

A sorsolás alkalmával a FIBA több elvet vett figyelembe. A már kvótával rendelkező Franciaország és Egyesült Államok is részt vesz a selejtezőn, de nem kerülhetett ugyanabba a négyesbe. Emellett minden tornán legalább egy, legfeljebb két európai csapatnak ott kellett lennie a mezőnyben, Kínát és Japánt, továbbá Ausztráliát és Új-Zélandot, valamint a két afrikai válogatottat sem lehetett azonos tornára sorsolni – a FIBA ezzel kívánta biztosítani, hogy minden régió képviseltesse magát az olimpián. Ezenkívül minden tornán szerepelnie kellett egy csapatnak az amerikai kontinensről. Az összes szempontot számításba véve azt már korábban tudni lehetett, hogy az első kalapból Ausztrália vagy Spanyolország, a másodikból Franciaország vagy az egyik amerikai válogatott, a harmadikból pedig Japán vagy a másik amerikai csapat lehetett a Székely-alakulat ellenfele. A fentieket figyelembe véve a sorsolás előtt már tudni lehetett, hogy Székely Norbert szövetségi kapitány együttese melyik kalapból várja ellenfeleit. A kvalifikáció 16 csapatát a nemzetközi szövetség (FIBA) négy kalapba rangsorolta, a júniusban Európa-bajnoki negyedik helyezett magyarok a negyedikbe kerültek Szenegál, Új-Zéland és Németország mellé.

GP1 0368
FIBA/MKOSZ/Girgász Péter

Kalapok
1. kalap: USA (olimpiai- és világbajnok), Kína, Ausztrália, Spanyolország (Eb-második)
2. kalap: Amerikai előselejtező 1, Belgium (Európa-bajnok), Franciaország, Brazília (az Amerika-bajnokság legjobbja)
3. kalap: Japán (olimpiai ezüstérmes), Szerbia, Nigéria, amerikai előselejtező 2.
4. kalap: Magyarország, Szenegál, Új-Zéland (az Ázsia-bajnokság legjobbja), Németország

(Az amerikai előselejtezőben Kanada, Puerto Rico, Kolumbia és Venezuela méri össze az erejét novemberben. Az első két helyezett szerez részvételi jogot a selejtezőn.)

Unnamed 1024x536
FIBA/MKOSZ/Girgász Péter

A magyarok ellenfelei közül a spanyolok a tokiói játékokon hatodikok lettek, idén pedig ezüstérmet nyertek az Eb-n. A japánok házigazdaként másodikok lettek az olimpián és a legutóbbi Ázsia-játékokon is.

A négy tornának Sopron, Antwerpen, a brazíliai Belem és egy kínai város ad otthont. A négyesekből három-három csapat utazhat majd Párizsba. Azokból a csoportokból, melyekben a franciák és az amerikaiak szerepelnek, mellettük a két legjobb csapat szerez kvótát. A magyar női válogatott eddig egyszer, 1980-ban szerepelt olimpián, és negyedikként zárt Moszkvában.

GP1 0566
FIBA/MKOSZ/Girgász Péter

Biztosak voltunk benne a kalapok és a sorsolási szabályok ismeretében, hogy ez egy reális forgatókönyv. Erre a négyesre ötven százalék esély volt, és abban a pillanatban, hogy Spanyolországot kisorsolták az első kalapból, biztossá vált a csoportunk. Az is egyértelműnek tűnik számunkra, hogy Kanada lesz az amerikai selejtező első helyezettje. Így legnagyobb eséllyel Kanadával, illetve Spanyolországgal és Japánnal csapunk majd össze. Érdekes, sokszínű tornát fogunk látni és lejátszani. Hinni kell egymásban. Elképesztő lehetőségekkel bír ez a torna, csodálatos, hogy itt lehetünk. Megtisztelő a magyar kosárlabdának és hinnünk kell abban, hogy képesek vagyunk nagy dolgokat megcselekedni. A tét ellenére élvezni kell, és elsősorban úgy megélni a tornát, hogy egy lépcső a fejlődésünk tekintetében” – összegzett a szövetségi kapitány Székely Norbert.

(Fotók: FIBA/ MKOSZ/Girgász Péter)