Női tőrben tizedik a magyar csapat

Női tőrben tizedik a magyar csapat

2013. 08. 10.
Megosztás

A MOL Vívó Világbajnokság női tőrcsapatversenyének nyolcaddöntőjében Magyarország vereséget szenvedett Lengyelországtól, így a 9-16. helyért folytatta a versenyt. A folytatás két könnyű győzelmet hozott, majd Németországtól kapott ki a csapat, amely ezzel a tizedik helyen végzett.

Egy nagy csapat talán utolsó nagy lehetősége. Nagyjából így lehetett megfogalmazni női tőrválogatottunk helyzetét a világbajnokság rajtja előtt. Mert hogy - és most bocsánat, hölgyek az adatokért - a 37 éves Mohamed Aida, a 35 éves Knapek Edina, a 33 éves Varga Kati és a 31 esztendős Varga Gabi így, egy csapatban karrierje során még egyszer nem vív olyan fontosságú versenyen, mint a hazai rendezésű világbajnokság, az bátran kijelenthető.

Ezzel a teherrel - hogy édes vagy mázsás ekkor még nem tudtuk - kellett pástra lépniük a legjobb nyolc közé jutásért Lengyelország válogatottjával szemben. Azt csak halkan jegyeznénk meg, hogy a világranglistán nem mi álltunk előrébb e csata előtt, így érthetően izgatottan várta mindenki a délelőtti rajtot.

Kezdjük a végével, nem állt fejre a ranglista, sajnos, kikaptunk. Igazából két lényeges pontja volt a mérkőzésnek. Az egyik, amikor Aida 2:7-es állásról 9:8-ra fordított a harmadik asszóban. Ez a mi szempontunkból kellemes fordulat volt. A másik, amikor az utolsó asszóban Varga Gabi lépett pástra 28:30-nál, pontosan egy egyéni meccsnyi, azaz 15 tusos rést kapva a végső célig, a 45-ig. A kettő között végig fej-fej mellett haladt a két válogatott, két találatnál nagyobb különbséggel egyetlen egyszer sem váltottak a felek. Csakhogy ekkor már nem sikerült az újabb fordítás. A magyarnak támadni kellett, és ez ízlett a lengyeleknek. Nem sikerült megközelíteni őket, így a vége sajnos vereség lett.

Maradt a B terem, azaz a folytatás a 9-16. helyért.

A nem túl vidám folytatásban először Mexikót győzték le simán, 45:32-re a mieink, majd Japán következett, és egy még simább győzelem. Természetesen Varga Kati is lehetőséget kapott, mellyel élni is tudott, egyéb, különösen érdemleges dolog nemigen történt. Zárszóként a kilencedik helyért két, valószínűleg reggel még másban gondolkodó válogatott, a magyar és a német találkozott. Utóbbi győzött 45:41-re, és ezzel válogatottunk a tizedik helyen zárt.

Összességében elmondható: tudtuk, hogy nem lesz könnyű ellenfél a lengyel csapat, ennek ellenére csalódás a tőlük elszenvedett vereség. Ami utána történt, az csak tapasz a sebre, ebben a fegyvernemben is többet vártunk.

Kreiss Gábor vezetőedző:
"Szomorúak vagyunk, az Ebé érem után nem gondoltunk arra, hogy a tizedik helyen végzünk. A lengyelekkel nagyjából azonos erősségű a csapatunk. Sokat nyomott latban, hogy a meccs közepe táján a zsűri nem állt a feladata magaslatán. A lányok nagyon izgultak, bizonyítani akartak, és ha jól is vívnak, akkor ezek a tévedések is belefértek volna. Így nem. A kiesés után nemigen volt motiváció, két kötelező győzelem után a németek jobbak voltak."

Mohamed Aida:
"Nagyon összetörtem, a vereség után csak a testem volt itt, a lelkem már nem. A lengyelek ellen sem a vívótudással volt gond, a túlzott stresszt nem tudtuk feldolgozni. Lehettünk volna szerencsésebbek is, a zsűri sem volt velünk. A vívásból nem tudok így kiszállni, nem akarom ennyiben hagyni, de elképzelhető, hogy nem leszek ott minden versenyen."

Az esti döntőben a nagy favorit Olaszország, és az oroszokat némi meglepetésre legyőző francia csapat találkozott. A fináléban nem tanusított nagy ellenállást a gall csapat, és az olimpiai bajnok, 2010-ben világbajnok gárda ismét felért a csúcsra.

MOL Vívó Világbajnokság,
női tőrcsapat, 18 induló.
Nyolcaddöntő: Magyarország-Lengyelország 35:44 (Mohamed +5, Knapek -6, Varga G. -8).
A 9-16. helyért: Magyarország-Mexikó 45:32 (Mohamed +8, Varga K. +5, Varga G. 0).
A 9-12. helyért: Magyarország-Japán 45:21 (Mohamed +13, Varga G. +7, Varga K. +3, Knapek +1).
A 9. helyért: Magyarország-Németország 41:45
Negyeddöntő:
Olaszország-Kína 45-20, Korea-Ukrajna 38-28, Franciaország-Lengyelország 45-29, Oroszország-Kanada 45-21
Elődöntő:
Olaszország-Korea 45-19, Franciaország-Oroszország 45-43
Döntő:
Olaszország-Franciaország 45-18
Végeredmény: 1.Olaszország (Elisa Di Francisca, Carolina Erba, Arianna Errigo, Valentina Vezzali), 2. Franciaország (Anita Blaze, Astrid Guyart, Corinne Maitrejean, Ysaora Thibus), 3.Oroszország (Yulia Biryukova, Inna Deriglazova, Larisa Korobeynikova, Diana Yakovleva), 4.Korea, 5.Lengyelország. 6.Ukrajna, 7.Kanada, 8.Kíína,...10. Magyarország (Knapek Edina, Mohamed Aida, Varga Gabriella, Varga Katalin)