Upsport2023 fotovasasattila1

Nyakunkon Párizs – olimpiai előzetes az utánpótlás-konferencián

2023. 12. 06.
Megosztás

Kedden telt házas közönség előtt rendezte meg az Utanpotlassport.hu szerkesztősége – a Magyar Edzők Társasága szakmai együttműködésével – a Lurdy Ház Rendezvényközpontjában az Egy nap az utánpótlásért című konferenciát. Az esemény rangját jelzi, hogy annak fővédnöke Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke volt. A fórumon Fábián László MOB-főtitkár tartott párizsi előzetest.

Az Utanpotlassport.hu szerkesztősége 2011 óta minden évben megrendezte nagy sikerű utánpótlás-nevelési konferenciáját, és ez az idén sem volt másképp. Az Egy nap az utánpótlásért című, egész napos szakmai eseményen ezúttal is klasszis előadók beszéltek a korosztályos sportot érintő aktualitásokról, a legfontosabb ügyekről.

Dr. Schmidt Ádámnak, valamint Molnár Zoltánnak, a Magyar Edzők Társasága elnökének és Bruckner Gábornak, az Utanpotlassport.hu főszerkesztőjének köszöntőjét követően Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára a jövő évi, párizsi játékok előtti helyzetet összegezte a forrongó nemzetközi politika és a magyar esélyek tükrében.

A sportvezető elmondta, hogy a MOB küldöttsége már több alkalommal járt a francia fővárosban, az olimpiai faluban is. Beszélt arról, milyen fontos a külső, falun kívüli szállások megtalálása, illetve az olimpia előtti edzőtáborok, tesztversenyek kiválasztása. Említést tett a diplomáciai feladatokról is: főméltóságok és állami vezetők utazásának előkészítése és megszervezése, kapcsolattartás az érintett állami szervezetekkel, hivatalokkal. A MOB feladatai között beszélt a sportolókat érintő egészségügyi szűrésekről, doppingellenőrzésekről is. Fábián László szót ejtett az olimpiai program változó sportágairól és kvótaszámairól, kvótatípusairól, és beszélt a nemzetközi konfliktusokról, az orosz és fehérorosz sportolók esetleges ötkarikás részvételéről is és nem hallgatta el a párizsi közbiztonság aggodalomra okot adó helyzetét sem.

Sótonyi László, a junior férfi kézilabda-válogatott 2023-ban Az év utánpótlásedzője-díjjal kitüntetett szövetségi edzője, a HSA NEKA élvonalbeli felnőttcsapatának vezetőedzője tartott előadást.

A résztvevők a nap folyamán beszélgetést hallgathattak meg a család sikeres utánpótlás-nevelésben betöltött szerepéről az utánpótlás kézilabda-válogatott Imre Bence és Imre Szofi szüleivel, Kökény Beatrix olimpiai ezüstérmes kézilabdázóval és Imre Géza olimpiai ezüstérmes párbajtőrvívóval.

Elmondta gondolatait Szoboszlai Zsolt, a labdarúgó-válogatott csapatkapitányának, a Liverpool középpályásának, Szoboszlai Dominiknak az édesapja, nevelőedzője és id. Herczeg György, az FTC gerelyhajító-edzője, az atlétika egyik legnagyobb reménységének tartott U20-as Európa-bajnok ifj. Herczeg György édesapja is.

Az akadémiai modellt elemezte dr. Sáfár Sándor, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem egyetemi docense, a Nemzeti Sportügynökség kiemelt sportakadémiák és sportegyesületek igazgatóságának igazgatója és Lukács Anikó, a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia ügyvezetője. Kerekasztal-beszélgetés keretében vitatta meg a gyermekkori kiválasztással kapcsolatos anomáliákat dr. Géczi Gábor egyetemi tanár, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sportmenedzsment Tanszékének vezetője, Székely Bulcsú, a Magyar Vízilabda Szövetség Utánpótlás-bizottságának elnöke, a KSI pólószakosztályának vezetője és Scheidler Géza, a Magyar Atlétikai Szövetség sportszakmai igazgatója.

Szalay-Berzeviczy Attila, a BOM a Magyar Sportért Alapítvány kuratóriumi elnöke a tanulni vágyó fiatalok támogatásáról beszélt, Németh Roland labdarúgóedző, az N. O. R. T. Complex képességfejlesztő műhely alapítója pedig bemutatta azt az intelligens edzői rendszert, amely jelentős módszertani újítás a nevelőmunkában.

Végül dr. Fülöp Márta világszerte elismert pszichológus, a HUN-REN Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet tudományos tanácsadója, a Károli Gáspár Református Egyetem egyetemi tanára a versengés pszichológiájáról, a versenyhelyzet pozitív megélésének lehetőségeiről tartott előadást.

(utanpotlasssport.hu, MTI; fotó: Vasas Attila)