A NOB vezetősége ideiglenes intézkedéseket hozott a fehérorosz nemzeti olimpiai bizottság ellen

Nyilatkozatot adott ki a NOB az Orosz Doppingellenes Ügynökség ügyével kapcsolatban

2020. 12. 18.
Megosztás

A NOB (Nemzetközi Olimpiai Bizottság) figyelembe veszi a CAS (Nemzetközi Sport Döntőbíróság) döntését a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) v. RUSADA (Orosz Doppingellenes Ügynökség) üggyel kapcsolatban. A NOB alaposan kiértékeli az ítéletet, valamint annak az olimpiai mozgalom keretében megrendezett versenyekre gyakorolt hatását, különös tekintettel a 2021-es tokiói nyári és a 2022-es pekingi téli olimpiai játékokra. A NOB tanácskozni fog ennek kapcsán a nemzetközi szövetségekkel és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottsággal az ítélet következetes végrehajtása érdekében.

A CAS vizsgálóbizottsága egyértelműen úgy határozott, hogy a RUSADA, azaz az Orosz Doppingellenes Ügynökség, nem tartotta be a WADC, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség doppingellenes szabályait az autentikus LIMS-adatok (laboratóriumi infórmációmenedzsment-rendszer), valamint az azok alapjául szolgáló korábbi moszkvai laboratórium analitikai adatainak WADA-nak történő benyújtás elmulasztásával kapcsolatban. Ennek következményeképp a vizsgálóbizottság egy sor rendeletet hozott, amelyek 2020. december 17-től két évre szólnak, azaz 2022. december 16-ig.

A vizsgálóbizottság elrendelte többek között, hogy a meghatározott kétéves időszakban bármely orosz sportoló, vagy őt segítő személyzet ellátogathat vagy részt vehet a téli és nyári olimpiai és paralimpiai játékokon vagy bármely, WADA aláíró fél által rendezett vagy szankcionált világbajnokságon, azzal a feltétellel, hogy az említett személyek nincsenek felfüggesztve illetékes hatóság által, a viselt egyenruha nem tartalmazza Oroszország zászlaját, illetve a „semleges sportoló” szavakat tartalmazza, továbbá az orosz nemzeti himnusz nem hangozhat el és nem énekelhető a hivatalos versenyhelyszínek egyikén sem.

A RUSADA státusza, mint a szabályoknak megfelelő aláíró fél, csak akkor állítható vissza, ha a pénzügyi bírságot és hozzájárulást a RUSADA teljes egészében kifizette, illetve a szabályoknak való nem megfelelés eredményeképp megállapított következményeket a RUSADA teljes egészében tiszteletben tartja és megfelel azoknak a megállapított kétéves időszakban.

Az ötoldalas sajtóközlemény itt olvasható angol nyelven.

(olympic.org, CAS, fotó: NOB)