MA200793

Fábián Bettina olimpiai ötödik nyílt vízen

2024. 08. 08.
Megosztás

Korai kezdés, gyönyörű háttér, vitatott víz: így startolt el a nyílt vízi úszás női versenye a Szajnán. De a végére elégedettek lehettünk, hiszen Fábián Bettina nagyszerű teljesítménnyel az ötödik helyen végzett.

Minden aggodalom és triatlonos halasztás dacára a nyílt vízi úszás az eredeti időpontban kezdődött, és Fábián Bettina is belevetette magát a Szajna habjaiba, méghozzá Párizs közepén, hogy a látvány ellensúlyozzon valamit a nehézségekből.

A 10 km-es távot hat, egyenként 1.67 km-es körre osztották, ebből az első fél körnél úszónk a 18., az első teljes körnél a 20. helyen haladt. Az első teljes fordulónál mért 58.5 mp-s hátránya viszont csakis kisebb lett később…

MA1 3693
MOB-Média/Molnár Ádám

A következő félkörös méréseknél Fábián szépen jött fel a 15., 12., 8. helyekre, és közben 9.1 másodpercre csökkentette az időbeli hátrányát is.

Aztán a negyedik kör végére ezt megismételte kicsiben és a 10., 8., 7, pozíciókat vette fel, a hátránya pedig 26.6 és 14.4 mp között mozgott.

MA200860
MOB-Média/Molnár Ádám

A negyedik kör felére végképp kirajzolódtak az erővonalak: a mezőny elején az ausztrál Moesha Johnson vezetésével hárman úsztak, mögöttük jött egy négyes boly. Utóbbinak volt tagja Fábián, aki ránézésére jó erőben maradt a hajrához közeledve, hiszen feljött az 5. helyre, és az utolsó szakaszra 29.7 mp-s hátránnyal kanyarodott rá, csupán nyolc tizeddel az előtte haladó brazil Ana Marcela Cunha mögött.

Közben persze mindenki küzdött az elemekkel, kivált az erős áramlással, ami a fordulóknál, a fizikai szakaszhatároknál nehezítette meg a közlekedést, és olykor a terelőelemekre is rálökte a versenyzőket.

MA200796
MOB-Média/Molnár Ádám

Végül az első három sprintjét a holland Sharon van Rouewendaal nyerte, aki így a 2016-os játékok után 2024-ben immár a második olimpiai aranyát nyerte – minket azonban sokkal jobban érdekelt, mi történik a következő csapatocskában.

Itt a brazil Cunhában maradt a legtöbb erő, ő elvitte a negyedik helyet, ám utána már Fábián következett, és 42.7-es hátránnyal az ötödik helyen csapott a táblára!

VÉLEMÉNY

Fábián Bettina: „Az első körben kicsit megijedtem, amikor elmentek a többiek, főleg mert én korábban kétszer is edzettem a Dunában, tudtam, hogy lesznek szakadások és olyan hely, ahol nehezen tudunk majd úszni. Sokan már az elején elkezdtek verekedni egymással, mintha nem tudták volna, hogy itt iszonyatosan kell tartalékolni az energiákat, hiszen jóval hosszabb lesz a verseny, mint általában.

Az, hogy szakadt a mezőny, csak még több motivációt jelentett. A végén még hajráztam egy jót. Ez nagyon szép eredmény az első olimpiámon.”

MA200685
MOB-Média/Molnár Ádám

- - - - - - - - - -

Szurkolói Klub a Kopaszi-gáton!

A siker bennünk van! A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja július 26-án nyílt a Kopaszi-gáton a Kopaszi Kertben, ahol korábbi olimpiai bajnokok szakértő hozzászólásai színesítik az eleve izgalmas, magyar érdekeltségű sporteseményeket.

A MOB érdekes kerekasztal-beszélgetésekkel, izgalmas programokkal, a közös drukkolás élményével várja a rajongókat, ráadásul az olimpiáról hazatérő sportolók egy része is egyenesen a klubba jön, hogy itt számoljon be először első kézből az élményeikről.

Az eseményhez természetesen a Magyar Olimpiai Bizottság stratégiai partnerei is csatlakoznak – kísérő programokkal, extra élményekkel. A délutánok, esték házigazdája Fazekas Erzsébet és Léderer Ákos.

A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja a Kopaszi Kertben július 26. és augusztus 11. között tart nyitva minden nap 13.00 és 23.00 óra között.