Olimpiai akadémiai elismerésben részesült a 100 éves Salgótarjáni BTC

Olimpiai akadémiai elismerésben részesült a 100 éves Salgótarjáni BTC

2020. 10. 06.
Megosztás


Október 3-án programsorozattal ünnepelték az idén 100 esztendős Salgótarjáni BTC-t. Ennek fénypontja volt az ünnepi közgyűlés Salgótarjánban. A klub megkapta a Magyar Olimpiai Akadémia elismerését is. Az eseményen olimpiai bajnokok is részt vettek.

A közgyűlésen Fekete Zsolt, Salgótarján Megyei Jogú Város polgármestere után Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára köszöntötte a résztvevőket a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Olimpiai Akadémia nevében. Átadta Kulcsár Krisztián MOB-elnök üdvözletét, majd kiemelte az egyesület két legaktívabb képviselőjének, Básti Istvánnak és Szalay Miklós olimpiai bajnok labdarúgóknak az olimpiai eszme terjesztésében játszott szerepét. A beszéde végén átadta Babják Jánosnak, az SBTC elnökének az egyesület munkájának elismeréseként a Magyar Olimpiai Akadémia Tiszteleti Jelvényét. Majd Vámos Tibor, az MLSZ versenyigazgatója köszöntötte a százéves klubot. Ezután Csongrády Béla író, az SBTC 100 Alapítvány kuratóriumi tagja, a Nógrád Megyei Hírlap munkatársa elevenítette fel az 1920-ban alapított klub labdarúgócsapatának történetét. Felidézte, hogy az egyesület labdarúgócsapata 1935 és 1980 között 39 idényt töltött el az NB I-ben, ahol ötször elnyerte a vidék legjobbja címet, az 1971–1972-es idényben bronzérmet szerzett, és a nemzetközi porondon is megmérette magát az AEK Athén ellenében.

A délutáni ünnepi program könyvbemutatóval kezdődött. A Magyar Sportújságírók Szövetsége, Nagy Béla programjának támogatásával készült el, a „100 év képekben” című, az SBTC 13 szakosztályának történetét bemutató, fekete-fehér album. Az album, amelynek ünnepélyes bemutatóján az MSÚSZ elnöke, Szöllősi György felidézte, hogy a száz év során Salgótarjánban olyan kiváló labdarúgók szerepeltek, mint Zsengellér Gyula, az 1938-as vb-ezüstérmes válogatott tagja, valamint Szojka Ferenc, aki 1954-ben Svájcban szerzett vb-ezüstérmet, és azt kívánta, a reménybeli harmadik vb-ezüstérmes csapatunknak is adjon játékost az SBTC.

Ezután Babják János, az SBTC elnöke nyitotta meg a helyi, Dornyay Béla Múzeum által őrzött és régi sportolóktól összegyűjtött relikviákból álló kiállítást, amelyen látható többek között Szojka Ferencnek, az Aranycsapat tagjaként viselt válogatott meze, és a megnyitó napján Básti István és Szalay Miklós olimpiai aranyérme is.

Az ünnepségen személyesen is részt vett az olimpiai bajnok Básti István és Szalay Miklós, akik városban lettek élvonalbeli labdarúgók, mellettük ott volt az ünnepségeken a legendás középpályás-trió harmadik tagja, Répás Béla is. A másik 12 szakosztály sportolói közül jelen volt az olimpiai bronz-, Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes ökölvívó Botos András, az Eb-bronzérmes ökölvívó Botos Tibor, az atléták részéről az Eb-ezüstérmes Mecser Lajos. Az SBTC számos korábbi és mai sportolója, vezetője vehette át a Díszközgyűlésen, az Erdei Sándor szobrászművész által készített centenáriumi emlékplakettet.

Délelőtt Győr Béla a Nógrádi Sporttörténeti Egylet két elnökségi tagjával, Szabó Jánossal és Szász Istvánnal lerótta a kegyeletét a Salgótarjáni Régi Köztemetőben (Acélgyári temető) a két hete elhunyt dr. Kollár Mihály (1942–2020) sírjánál. Dr. Kollár Mihály a Nógrádi Sporttörténeti Egylet vezetője, a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör tagja, a MOB és MOA rendezvények állandó résztvevője volt. Kérése az volt, hogy szűk családi körben helyezzék örök nyugalomra. Ezt tisztelve, most helyezte el a MOA főtitkára és az Egylet két vezetője a megemlékezés koszorúját olimpiabarát társuk sírján. Győr Béla lerótta kegyeletét az ugyancsak ebben a temetőben nyugvó Répássy László (1942–2011), volt Nógrád megyei sportigazgató, a MOA rendezvények állandó résztvevője és sokszor házigazdája sírjánál is.

Ezután a MOA főtitkára munkamegbeszélést folytatott Szabó Jánossal és Szász Istvánnal az Egylet további munkájáról, sorsáról.

(MOB-MOA/GyB; fotó: Nógrád Megyei Hírlap)