Vilnius Lilla Mariiia

Olimpiai akadémiák kongresszusa Vilniusban

2023. 11. 16.
Megosztás

Az Európai Olimpiai Akadémiák (EOA) szervezete november 8. és 11. között tartotta szokásos éves kongresszusát a litvániai Vilniusban, melyen a Magyar Olimpiai Akadémiát Szijj Lilla képviselte.

Az olimpiai mozgalom folyamatosan változó kihívásai kerültek ezúttal középpontba, melyek mellett nem lehet elmenni, folyamatos reakciót, cselekvést kívánnak, ami komoly fejtörést okoz az olimpiai mozgalom irányításának. Fontos, hogy ezekre a kihívásokra úgy lehessen reagálni, hogy a megfelelő területek, megfelelő szakemberekkel közösen, pontos stratégiai tervet dolgoznak ki, mely alapján már a különböző akciócsoportok cselekedni tudnak. Nagyon hasznos segítség ehhez az Olympic Studies Center, mely az utóbbi időben rengeteget változott, egyszerűbben átláthatóbb, interaktívabb, és ami még ennél is fontosabb, a párizsi játékokhoz közeledve januártól egy nevelési-oktatási felülettel is bővül majd, ami segítséget nyújt az országoknak a nevelési kampányokban.

A csoport vezetője, Maria Bogner biztosította támogatásáról a Magyar Olimpiai Akadémiát is, szeretnének a jövőben szorosabban együttműködni, és a meglévő magyar szakmai anyagokat is feltölteni az Olympic Studies Center weboldalára, valamint alkalmazni a már megtalálható anyagokat a nevelési projektben. Például érdekes összehasonlítást lehet tenni a párizsi olimpiákon keresztül az olimpiák folyamatos változására, fejlődésére tekintve például a nők a sportban helyzetét, az infrastrukturális és kulturális változásokat, a sportágak evolúcióját stb. Talán egy ilyen érdekes, rajzos, képes összehasonlítás felkelti a fiatal sportfogyasztók érdeklődését, és ehhez nélkülözhetetlen segítség az Olympic Studies Center.

Ezen felül még számtalan kérdés merült fel a workshopokon. Sajnos nagyon sok szó esett a háborúkról, és arról, hogy ezzel mekkora dilemmába került a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Gyakorlatilag jó döntés nincs, de reagálni mindenképpen kell. Rendkívül szenzitív a helyzet, és ha a dopping nehezen vizsgálható, akkor egy politikai, ideológiai hovatartozás hogyan? Hogyan előzhető meg az, hogy a sportolók egy eseményen véleményt formáljanak, akár apróbb, de nem félreérthető jelekkel, amely sérti a másik felet?

A kongresszus részeként, az EOA közgyűlésén szavaztak a tagországok az alapszabály és irányvonalak módosításáról, valamint új tagokat is köszönthettek a szervezetben: Andorrát, Luxemburgot és Moldovát.

Vilnius Lilla

A Magyar Olimpiai Akadémiát képviselő Szijj Lilla, a MOA tanácsának tagja, az olimpiai nevelési program vezetője így foglalta össze a kongresszuson tapasztaltakat: „Azt gondolom, egy ilyen találkozó mindig nagyon hasznos, mert platformként szolgál a nemzetek közötti eszmecserére, a jó gyakorlatok átvételére, újabb kapcsolatok kialakítására a Magyar Olimpiai Akadémia küldetésének fenntartása és fejlesztése érdekében. Jó látni azt, hogy nagyon sokan, nagyon hasonló cipőben járnak, hasonló kihívásokkal kell megküzdeniük a fennmaradás és fejlődés érdekében, de ha követjük azt az értékrendet és missziót, ami az Olimpiai Chartában is meghatározott, és támogatjuk egymást a munkában, akkor csakis a társadalom, és főleg a fiatalság javát tudja szolgálni egy ilyen szervezet.”