Olimpiai bajnok a Szabó Gabriella, Kozák Danuta kajakpáros!

Olimpiai bajnok a Szabó Gabriella, Kozák Danuta kajakpáros!

2016. 08. 16.
Megosztás

A Szabó Gabriella, Kozák Danuta kajakpáros olimpiai bajnok lett 500 méteren Rióban. A Magyar Olimpiai Csapat hatodik aranyérme is megvan a XXXI. Nyári Olimpiai Játékokon, összességében pedig 499 olimpiai éremnél tart Magyarország.

A keddi programban időrendben elsőként Vasbányai Henrik volt érdekelt a Lagoa Stadiumban, méghozzá a kenu egyesek 1000 méteres B-döntőjében. Féltávnál a lengyel Tomasz Kaczor vezetett, Vasbányai a negyedik helyen haladt másfél másodperces lemaradással. A táv második felén úgy tűnt, hogy a magyar kenus fel tud lépni a dobogóra, azonban a szlovákiai Farkas Vincent lehajrázta, így Vasbányai mögötte két tizeddel lemaradva a negyedik helyen zárt, összesítésben pedig 12. lett volna – utólag azonban kizárták. Az olimpiai bajnok a német Sebastian Brendel lett, megvédve londoni címét.

A C–1 1000-es döntők után következett a K–2 500-as finálé Kozák Danuta és Szabó Gabriella részvételével. A magyar kettős nagyon meggyőzően versenyzett tegnap, 1:41.092-es idővel úgy nyerték meg az előfutamot, hogy az elődöntőben nem kellett rajhoz állniuk – egyből a fináléba kerültek. A lengyel páros mögöttük 674 ezreddel maradt le, a harmadik ukrán kettős viszont már közel három másodperccel. Versenyzőink dolgát ráadásul az is nehezítette, hogy Kozák Danuta – aki egyesben és a négyes tagjaként is rajthoz áll Rióban 500 méteren – kisebb betegséggel küszködött.

A rajt után a német páros állt az élre, a magyar kettős a második helyen követte őket. A Kozák, Szabó kettős növelte a csapásszámot, és átvette a vezetést, amit a végéig már nem is adott ki a kezéből. Meglett a magyar csapat hatodik olimpiai bajnoki címe Rióban! A második helyen a német páros zárt 51 századdal lemaradva, az utolsó méterig nagyon kiélezett küzdelemben. A dobogó harmadik fokára a lengyel duó állhatott föl.

„Pont erre számítottunk, tudtuk, hogy nagyon szoros lesz – értékelt mosolygósan Szabó Gabriella a mob.hu-nak. – Nyilván benne van, hogy a Dana nem volt százszázalékos állapotban, és ez mégiscsak egy olimpia, nem olyan, mint a többi verseny. Tudtuk, hogy a végén kell nagyot küzdeni. Nem volt különösebb taktikánk, nyerni akartunk. Szerencsére ismerjük egymást annyira, hogy tudjuk, mikor mit kell tennünk. Általában 200 méternél szoktunk indítani, ma ez is máshogy volt. Nem ehhez vagyunk hozzászokva, az elmúlt versenyeken kicsit elkényeztettük magunkat. Egy olimpiai aranyérmet mindig nehéz felfogni, de most már elhiszem, hogy a miénk.”

„Százszázalékos voltam, de nem 110, ahogy az a versenyeken szokott lenni – vette át a szót Kozák Danuta. – A tegnapelőtti éjszakám borzalmas volt, mára legalább sikerült kialudnom magam, de azért éreztem a verseny előtt. A rajt előtt lejött rólam a teher, hogy bizonyítanom kell, hiszen nem vagyok olyan állapotban. De nemhiába edzettünk ennyit, még így is meg tudtuk nyerni a döntőt. Mindenki más taktikával megy, nem lehet a mások fejébe látni. Próbáltunk mindenre figyelni.”

Kedden versenyző további hajóegységeink közül Kopasz Bálint második lett a K–1 1000 m B-döntőjében, így összesítésben a 10. helyen zárt, míg Douchev-Janics Natasa megnyerte a B-döntőt K–1 200-on, ő 9. lett.

(Ilku Miklós jelenti Rióból, fotó: MOB/Szalmás Péter)